Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Želimo pozicionirati Zadar kao mjesto plesne izvrsnosti i plesnih susreta

17.08.2021. 12:17


Trinaesto izdanje Monoplaya, jedinstvenog festivala plesnog sola, od 23. do 28. kolovoza u Zadar dovodi vrhunske međunarodne i domaće izvođače, predstavlja brojne novitete te nagovještava velike promjene koje se događaju na zadarskoj plesnoj sceni.
Ove godine festival se u potpunosti odvija u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla koji je posljednjih godina puno učinio po pitanju decentralizacije plesne scene. Zadarski će plesači tako prvi put dobiti i vlastitu plesnu večer, čime se, u novoj dvorani Kazališta lutaka Zadar, festival i otvara.


Izvedbe zadarskih umjetnika
– Ovogodišnji Monoplay donosi ponajbolje od domaće i europske plesne solo izvedbe. U odabiru izvođača vodili smo se inovativnošću i svježinom koreografskog pristupa, suvremene plesne izvedbe te autorskog pristupa. Sve predstave su izrazito vizualne i izvođački ekspresivne, a posebno smo ponosni što u glavnom programu imamo i dvije prve cjelovečernje solo izvedbe zadarskih umjetnika – prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta Marina Lemića te perspektivne Filipe Bavčević, poručuju nove selektorice festivala Matea Bilosnić i Lada Petrovski Ternovšek.
Lemić, izvođač zavidne internacionalne karijere u predstavi »Bi-Polar – B(E)AR/E« istraživat će granicu izdržljivosti i sreće. Izrazito muzikalna plesačica Filipa Bavčević podigla je ljestvicu visoko – u ples je translatirala najstarije poznato književno djelo »Ep o Gilgamešu« te stvorila predstavu koja se ne propušta.
Monoplay ove godine premijerno u Hrvatsku dovodi i Viktory Černickya, umjetnika uvrštenog u prestižnu europsku plesnu mrežu Aerowaves koji će zatvoriti festival predstavom koja savija maštu i oduzima dah – »PLI«.
U Zadar stiže i provokativni Ferenc Feher s intrigantnom predstavom »Schiele« u kojoj se bavi temom ekshibicionizma te istražuje žudnje tijela i našu potrebu za njegovim otkrivanjem.


Audiovizualni performans
Etablirana slovenska umjetnica Maša Kagao Knez u svojoj će predstavi »Yamamaam, jer ono što je bilo, bilo je« prikazati osobno putovanje kroz životne prekretnice i sadašnji trenutak koristeći razne plesne stilova koji su oblikovali njen plesni izričaj – od suvremenih plesnih tehnika, preko afričkih plesova do japanskog butoh plesa.
Nakon izvedbi, publika će moći prisustvovati i razgovoru na engleskom jeziku s izvođačima koje moderira Mario Županović, što je dio bogatog popratnog programa ovogodišnjeg Monoplaya.
Uz prezentaciju radova sa STREAM programa plesnih radionica, prvi dan festivala začinit će koncert zagrebačke kantautorice Nine Bajsić, nakon kojega slijedi druženje i opuštanje uz glazbu i sjajno pivo u Brlogu, dnevnom boravku festivala smještenom u dvorištu Kazališta lutaka Zadar, otvorenom svakog dana do 24 sata.
Drugi dan festivala ispunit će vizualni umjetnik Josip Kresović (NAONAR) sa svojim audiovizualnim performansom koji će rezultirati izložbom »Roller«.
Mario Županović predstavit će izložbu fotografija kroz koje je šest autora istraživalo zanemarene zadarske prostore. Već tradicionalno, studenti plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu predstavit će svoje završne radove, nakon čega slijedi intrigantni audiovizualni performans Mie Martinović na vanjskom zidu Kazališta lutaka Zadar.




Umjetnički potencijal Zadra
Kako osobe s oštećenjem vida doživljavaju ples, zainteresirani će saznati kroz izložbu Udruge slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije, dok je za pretposljednji dan festivala predviđeno predstavljanje knjige »BADco: Vježbanje nemogućeg« Une Bauer.
Tijekom posljednjeg dana festivala publika će moći prisustvovati projekcijama plesnih video uradaka hrvatskih i zadarskih umjetnica, a za after party za pamćenje pobrinut će se zadarski DJ – G te DJ Bo Yan, multimedijalni umjetnik nagrađen u Americi koji je ujedno i dugogodišnji suradnik festivala.
Cjelokupnim programom ovogodišnjeg Monoplaya želi se istaknuti plesni i opće umjetnički potencijal grada Zadra.
– Želimo pozicionirati naš prekrasan grad kao mjesto plesne izvrsnosti i plesnih susreta. Pozivamo sve ljubitelje i praktičare plesa, ali i zaljubljenike u suvremenu umjetnost da kraj kolovoza dočekaju u gradu s najljepšim zalaskom sunca, na našem jedinstvenom plesnom festivalu uz sjajan program i puno druženja, kaže producentica festivala Natali Perić.
Raspored i detaljne informacije o programu te ulaznicama mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici festivala, monoplay.eu.