Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Branitelji žele podizanje spomen-obilježja u Podgradini

Autor: Velimir Brkić

16.09.2008. 22:00
Branitelji žele podizanje spomen-obilježja u Podgradini

Foto: Velimir BRKIĆ



Primarni je cilj izgradnja spomen-obilježja hrvatskim vitezovima u Podgradini. Na ovom svetom tlu, naime, svoje živote na oltar domovine položilo je sveukupno 49 pripadnika Oružanih snaga i civila, od tog tužnog broja čak je 28 žitelja Podgradine. No, u selu ni nakon 13 godina od završetka Domovinskog rata nije podignuto spomen-obilježje, govori Nekić
Sloganom “Zajedno u ratu – zajedno u miru” u Podgradini je osnovana Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina koja će okupljati sve hrvatske branitelje iz ovog naselja u općini Posedarje, bez obzira na vrijeme kada su se uključili u Domovinski rat.
Braniteljska prava
Za predsjednika je izabran Ivan Nekić, dopredsjednik je Vice Žuža, dok će dužnost tajnika obnašati Ivica Šalina. Udruga zasad broji pedesetak članova.
– Hrvatski branitelji nisu propalice, narkomani i kriminalci već ljudi koji su stvarali nezavisnu Hrvatsku i koji imaju pravo uspravne glave ići ulicom. Udruga koju smo osnovali nepolitička je organizacija koja će pomagati svim braniteljima koji su bili u postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske bez obzira kada su im se priključili. Udrugu smo morali osnovati jer postojeće udruge dragovoljaca, veterana i invalida nisu mogle učinkovito štititi interese branitelja iz Podgradine koji su morali krenuti u bitku za ostvarivanje svojih prava. Naša osnovna zadaća je uvažavanje i poboljšavanje statusa branitelja i olakšavanje ostvarivanja onoga što im pripada. Dakako, aktivno sudjelovati u svim akcijama i inicijativama koje će doprinijeti svekolikom boljitku života svih žitelja, bez obzira na starosnu dob i spol, u ovom herojskom selu koje ima 284 “dimova” i 12 prvašića, rekao je Ivan Nekić koji je u obranu hrvatske grude krenuo još dok je bio maloljetnik.
Udruga je samostalna u svojoj organizaciji i djelatnosti, a registrirana je kod nadležnog ureda državne uprave.
Na braniku domovine
Cilj postojanja udruge jest okupljanje dragovoljaca i branitelja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, očuvanje digniteta Domovinskog rata, obilježavanje značajnih datuma i blagdana vezanih uz Domovinski rat, čuvanje uspomene na poginule suborce, zaštita statusa i promidžba interesa sudionika Domovinskog rata te pružanje zakonske zaštite i svekolike solidarne pomoći svojim članovima.
– Primarni je cilj izgradnja spomen-obilježja hrvatskim vitezovima u Podgradini. Na ovom svetom tlu, naime, svoje živote na oltar domovine položilo je sveukupno 49 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i civila, od tog tužnog broja čak je 28 žitelja Podgradine. No, u selu ni nakon 13 godina od završetka Domovinskog rata nije podignuto spomen-obilježje, govori Nekić dodajući kako je na samom početku Domovinskog rata na branik domovine stalo 136 mještana Podgradine.
Na samom kraju 1991. godine okupirano selo oslobođeno je u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, 22. siječnja 1993. godine.
Planirano je ovisno o financijskim mogućnostima i donacijama sponzora pružati i konkretnu materijalnu, pravnu i drugu potporu svojim članovima te pomoć u ostvarivanju legitimnih prava, a koja do sada nisu ostvarili, zaključio je Nekić.