Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Inspekcija zatvorila gradilište sporne garaže

Autor: Siniša Klarica

16.09.2008. 22:00
Inspekcija zatvorila gradilište sporne garaže

Foto: Siniša KLARICA



Građevinska inspekcija zatvorila je jučer radilište Josipa Čerine u ulici Poljanska 1. u Zadru. Nakon što su se stanari okolnih zgrada pobunila da pročelnik zadarskog Hrvatskog centra za razminiranje uzurpira teren i vrši nedopuštene rekonstrukcije, građevinska inspekcija je samo dan nakon dojave izašla na teren, zabranila gadnju i pozvala Josipa Čerinu da se dokumentacijom očituje o svojoj, kako kaže, rekonstrukciji balkona.
– Ma nas toliko nije ni briga što će on raditi u svom dvorištu, ali ne damo zidić koj je tu od 1973. kad smo se mi doselili u naše zgrade. Mogli bismo i mi, poglavito stanari u prizemlju, tako otvoriti sebi prilaze u stanove, ali to ne radimo jer znamo da je zabranjeno i znamo što je kultura življenja u gradu, rekla je predstavnica stanara Tea Marelić.
Njezina prijateljica Sandra Stazić ukazala je na primjere kako se Čerina, navodno, perfidno proširio na javnu površinu i to sadnjom maslina i popločavanjem prilaza tik uz ulicu. Već otprije, kaže Stazićeva, izgradio je na sličan način garažu.
– Ovo je demonstracija ljudskog primitivizma. Pravimo se da imamo staru kulturu, a nemamo zapravo ni njen početak ako dopustimo ovakve uzurpacije prostora, dodao je Vinko Hajnc, inače jedan od stanara susjedne zgrade.
Uz bujicu drugih optužaba Čerinin račun, stanari su se razišli. No, na pozivu upućenom Josipu Čerini stoji zanimljiv podatak u kojem se spominje čestica 3691/71, dakle novoformirana čestica koju su formirali Čerina i njegovi sustanari, navodno prema mogućnosti koju im daje Zakon o otkupu stanova. Uz građevinsku inspekciju „na odlasku” u Zadru, tim više će biti zanimljiva sudbina ovog slučaja (bes)pravne gradnje.