Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oguić iz HNS-a prvi istaknuo kandidaturu za izravni izbor gradonačelnika

Autor:

16.09.2008. 22:00
Oguić iz HNS-a prvi istaknuo kandidaturu za izravni izbor gradonačelnika

Foto: Alenka FESTINI



Nema razloga čekati s izlaskom kandidata u javnost, jer su izbori razmjerno brzo i javnost mora na vrijeme biti upoznata i s kandidatima i s programima koje oni nude jer ovo će biti prvi neposredni izbori za gradonačelnika, dakle drugačiji nego što je bilo do sada, rekao je Oguić
Poduzetnik Borko Oguić, predsjednik paškog HNS-a službeno je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Paga.
– Nema razloga čekati s izlaskom kandidata u javnost jer su izbori razmjerno brzo i javnost mora na vrijeme biti upoznata i s kandidatima i s programima koje oni nude jer ovo će biti prvi neposredni izbori za gradonačelnika, dakle drugačiji nego što je bilo do sada, rekao je Oguić. Podsjetimo kako je Oguić bio gradonačelnik Paga u dva mandata, a trenutačno je član Gradskog vijeća.
On je za sada prvi paški političar koji je službeno istaknuo svoju kandidaturu.
Josip Tičić, predsjednik SDP-a Paga rekao je da već idućeg tjedna imaju GO na kojem će glasovanjem odlučiti o kandidatu SDP-a za gradonačelnika Paga.
 Vruća jesen
– Čim izglasamo kandidata, bit će predstavljen javnosti. Već u listopadu krećemo s kampanjom. Budući da su pred nama prvi neposredni izbori za biranje gradonačelnika, očekujemo vruću jesen i zimu. Vjerujem da će kampanja biti više nego zanimljiva, rekao je Tičić.
Neslužbeno se govori u Pagu, da bi HDZ-ov kandidat mogao biti aktualni gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a grada Paga Andreja Bukša. Naime, Bukša je jedini HDZ-ov gradonačelnik koji je odradio dva mandata i to u cijelosti. To je za paške političke prilike i dan-danas pravo čudo, budući da je u Pag od 1994. do 2001. godine dužnost gradonačelnika obnašalo čak njih troje, odnosno haenesovac Borko Oguić bio je gradonačelnik dvaput, zatim slijede hadezeovac Josip Vičević i esdepeovac Fabijanić. No, niti jedan od njih tu dužnost nije obnašao duže od dvije godine.
Kalmeta podupire Bukšu
Bukša se za sada ne želi izjasniti o svojoj kandidaturi.
– Uskoro ćemo održati GO HDZ-a i glasovanjem će članovi odlučiti tko će biti kandidat, rekao je Bukša.
No, kako neslužbeno doznajemo teško je povjerovati da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika biti netko drugi. Bukša ima veliku podršku Gradskog odbora HDZ-a Paga, a podršku mu je u dva navrata za boravka u Pagu dao i Božidar Kalmeta, i kao ministar i kao čelnik ŽO HDZ-a.
Ante Fabijanić-Njekulin predsjednik paškog HSP-a istaknuo je da je za sada preuranjeno govoriti o kandidaturi za gradonačelnika.
– Mi u HSP-u ćemo dobro razmisliti što i kako. Mi smo jaka politička stranka u Pagu, a da je to tako potvrđuje činjenica da HSP ima tri vijećnika u Gradskom vijeću. No, s kandidatom HSP-a za gradonačelnika izići ćemo službeno u javnosti za mjesec ili dva, ako tako u stranci odlučimo, rekao je Fabijanić.
Kako sada stvari stoje, jedan je kandidat za gradonačelnika siguran, to je haenesovac Borko Oguić. Drugi je vrlo izgledan, hadezeovac Andreja Bukša. No, za sada je teško predvidjeti tko će biti SDP-ov kandidat, a teško je predvidjeti i HSP-ovog kandidata.