Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Perivoj koji je imao maursku kavanu

Autor: Elza Radulić-Toman

16.09.2008. 22:00
Perivoj koji je imao maursku kavanu

Foto: Adam VIDAS



U ovome lijepom perivoju je bilo smješteno niz zanimljivih objekata poput maurske kavane, kineske pagode, grčkoga hrama, ledane, obeliska, čak umjetne špilje i drugih, kao i niz kipova i bista
Zamislimo da sada možemo otići u mali park, kako Zadrani zovu Perivoj kraljice Jelene Madijevke, tamo sjesti i popiti kavu, možda sorbet, slušati glazbu, ili tek prošetati uz mirise mediteranskoga bilja između niza zanimljivih objekata. Sve su to, ali i mnogo više mogli Zadrani prije 179 godina, u vrijeme kada je otvoren prvi zadarski perivoj, današnji Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Njegovo je otvorenje bilo 16. rujna 1829. godine, a po vlastitim zamislima podigao ga je pasionirani botaničar, tadašnji vojni upravitelj grada barun Franz Ludwig von Welden, te mu dao ime Gradski perivoj. O tome piše magistrica oblikovanja pejsaža Mirna Petricioli, a tekst prenosi internetski portal Turističke zajednice grada Zadra. U ovome lijepom perivoju je bilo smješteno niz zanimljivih objekata poput maurske kavane, kineske pagode, grčkoga hrama, ledane, obeliska, čak umjetne špilje i drugih, kao i niz kipova i bista. U kavani se mogao popiti i napitak “od arapske leće” – kave, ili sorbet, voćni sladoled napravljen od leda iz tamošnje ledane, kao i druga pića. Svirala je glazba, izvodili su se subotom i nedjeljom igrokazi, razne sportske ekshibicije, čak i dizanje balonom.
Gradski perivoj je bio inače središte društvenih zbivanja, pa su i novine donosile zgode i događanja u perivoju. U perivoj je bila dovedena i voda iz obližnje cisterne Pet bunara, a i struja samo dvije godine nakon što ju je Zadar dobio 1896. godine.
Na kraju recimo da komunalna tvrtka Nasadi nastoji i danas obnavljati parkovnu arhitekturu i bilje, jer je to i danas najljepši zadarski park. Dogodine će vjerojatno i obilježiti “okruglu” godišnjicu, 180. rođendan Perivoja kraljice Jelene Madijevke.