Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plavi cvijet Setu antičkog stakla, Ninu priznanje

Autor: Ivana Burica

16.09.2008. 22:00
Plavi cvijet Setu antičkog stakla, Ninu priznanje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Treću godinu zaredom priznanje Plavi cvijet sa zlatnim  znakom kao najuređenijem  gradu na hrvatskoj strani Jadrana ide Rovinju. U kategoriji  općinskih središta u ovogodišnjoj akciji prvo mjesto dijele  Bol i Primošten, a prvi put u  najužem izboru i odmah na  pobjedničkom postolju je Veli  Lošinj koji će biti nagrađen  Plavim cvijetom kao najuređenije primorsko mjesto.  Nagrade će biti uručene na  manifestaciji Dani hrvatskog  turizma u Opatiji od 23. do 25.  listopada koja se održava u  organizaciji Ministarstva turizma. Ovogodišnja je manifestacija posebno zanimljiva po  tome što će se prvi put spojiti  završnice akcija “Volim Hrvatsku” Hrvatske turističke zajednice (s nagradama Plavi i  Zeleni cvijet te “Čovjek ključ  uspjeha u turizmu”) i akcije  “Turistički  cvijet – kvaliteta za  Hrvatsku” Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore.
U deset pojedinačnih kategorija Zadarska  županija ima jednog dobitnika – Plavi cvijet u  kategoriji suvenira dodijelit će se Setu antičkog  stakla – Arheološkog muzeja Zadar. No to ipak nije sve. Naime, Gradu Ninu dodijeljeno je posebno priznanje za kvalitetan i  kontinuiran razvoj kulturnog turizma. Zadarska županija kao i Ličko-senjska ni ove  godine nije imala kandidate u finalnom obilasku  gradova, općinskih središta i mjesta, jer ih je  uže Povjerenstvo sačinjeno od članova Glavnog ureda HTZ-a eliminiralo u prethodnom  obilasku.
Odluke su donesene temeljem obilazaka mjesta, općinskih središta i gradova prilikom čijeg ocjenjivanja je u  obzir uzimano 10 glavnih kriterija – ulaz u turističko mjesto; središte turističkog mjesta;  opremljenost; izgled, uređenost i opremljenost javnih objekata; cvjetnost i hortikulturno uređenje turističkog  mjesta; prometna turistička i  ostala signalizacija; turistički  informativni centar; autobusni i željeznički kolodvori, zračne luke i trajektna pristaništa;  terase ugostiteljskih objekata i  javne plaže. Kroz sustav županijskih turističkih zajednica  predloženi su regionalni kandidati, a potom je obilaskom  25 kandidiranih povjerenstvo  Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice izvršilo odabir 13 finalista.
 Problematična  kategorija gradova
U završnom obilasku pet  gradova, četiriju općinskih  središta i jednako toliko mjesta deveteročlano državno Povjerenstvo sačinjeno od predstavnika HTZ-a i predstavnika medijskih pokrovitelja  bilo je od 7. do 14. rujna.
Ove godine u finalnom obilasku spriječen je bio sudjelovati direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, pa je  Povjerenstvo vodio njegov pomoćnik za istraživanje tržišta,  kulturni turizam i predstavništva u inozemstvu Milo  Sršen. Članovi Povjerenstva  bili su još Adriana Savi i  Viviana Vukelić iz Glavnog  ureda HTZ-a, Alenka Juričić  iz Novog lista, Sergej Trajković iz Jutarnjeg lista, Tina  Eterović Čubrilo s Hrvatskog  radija, Krešimir Gulin iz Slobodne Dalmacije, Goran Prodan iz Glasa Istre i Ivana  Kalcina iz Zadarskog lista.  Službeni fotograf Povjerenstva i ove je godine bio Marin  Aničić iz Novog lista.
Šef Povjerenstva Milo Sršen  na završnom je sastanku, i ove  godine održanom u Vrsaru,  zaključio da je obilaskom gradova, općinskih središta i  mjesta primorske Hrvatske iz  godine u godinu uočljiv trajni  napredak i sve veće zalaganje  oko uređenja, opremanja, čistoće, hortikulture te poboljšanje kulturne i zabavne ponude turističkih destinacija.  Veseli činjenica što je napredak u kvaliteti stalan te je  potaknut pozitivnim natjecateljskim duhom. Više nema  mjesta bez sređene smeđe signalizacije, javnih WC-a te  proširenih i sređenih plaža s  iznimnom razinom čistoće.  Visok je i stupanj komunalnog  i infrastrukturnog uređenja.
U odabiru najboljih najpresudnija nije bila samo i isključivo ljepota odredišta, već  se, možda čak i više, cijenilo  koliko su se na određenom  području turistički djelatnici  zajedno s predstavnicima lokalne samouprave trudili i kolike su pomake napravili u  odnosu na prethodne godine.  U tom je smislu posebno zamijećen Split, koji je u odnosu  na vrlo uspješnu lanjsku godinu kada je u svojoj kategoriji  osvojio treće mjesto, još napredovao te je ovogodišnji ponosni nositelj Plavog cvijeta sa  srebrnim predznakom.
Split kao najveći grad na  Jadranu, kroz koji dnevno  prolaze deseci tisuća turista i  putnika namjernika, zadnjih  nekoliko godina ulaže velike  napore kako bi od tranzitnog  središta postao respektabilna  turistička destinacija te je u  tome učinio golem napredak.
Povjerenstva se posebno  dojmila činjenica o uređenim  plažama u centru grada, a ona  najpoznatija – Bačvice, ponovno je dobila Plavu zastavu.  Dobar dojam ostavile su unificirane reklame prije čijeg  postavljanja su skinute sve oznake i napisi s fasada zgrada u  jezgri te s uklonjene sve reklamne tende. U povijesnoj je  jezgri postavljena turistička i  opća signalizacija, a treba  pohvaliti i prometnu te ostalu  signalizaciju i u ostalim dijelovima grada koja sigurno  vodi do željenog cilja. Hortikulturno su uređeni prilazi  gradu iz svih smjerova, a Split  treba pohvaliti i zbog 250  dnevnih kulturno-zabavnih  događanja na otvorenim javnim površinama od lipnja do  listopada. No ipak nije sve  tako idilično pa je kao gorući  problem grada pod Marjanom  istaknut kronični nedostatak  parkirališnog prostora.
 Veli Lošinj oduševio
Članovi Povjerenstva su se  na završnom sastanku složili  da je izbor najboljih bio izuzetno težak, a o konačnom su  poretku odlučivale samo nijanse. Većina je članova istaknula problematičnu podjelu na kategorije koja se vodi  administrativnim podjelama,  a pritom je kao najnezahvalnija uočena kategorija gradova gdje su gradovi poput  Splita i Dubrovnika u istoj  konkurenciji kao i, primjerice,  Vodice. U tom je smislu predloženo da se ta kategorija  podijeli na kategoriju povijesnog i kategoriju turističkog  grada.
Spomenimo i da su se u  kategoriji gradova uz prvoplasirani i drugoplasirani Rovinj i Split natjecali još i Rab,  Vodice i Dubrovnik. Rab koji  uz prirodne ljepote, bogatu  kulturnu baštinu i turističku  tradiciju krase i iznimno ljubazni i simpatični turistički  djelatnici, a ključ uspjeha u  turizmu jest čovjek, osvojio je  Plavi cvijet s brončanim znakom. Vodice su osvojile četvrto mjesto, a zanimljivo je  spomenuti i da posljednji Dubrovnik nije dobio nijedan  glas Povjerenstva.
Grad za čiju ljepotu zna  cijeli svijet, u očima domaćeg  Povjerenstva nije se posebno  istaknuo. Kao što je već spomenuto, nije se ocjenjivala  samo ljepota, jer kad je o njoj  riječ, Dubrovniku nema ravnog. Dubrovnik je kažnjen  zbog stagnacije i, kao što se  moglo čuti na završnom sastanku, dojma da u Gradu  vlada mišljenje kako je već sve  učinjeno pa se više i ne treba  posebno truditi. Lošoj ocjeni  pridonijelo je i što se u neposrednoj blizini povijesne jezgre mogu primijetiti odbačene kante s neekološkim sadržajem. Pred Dubrovnikom  stoji još i uređenje zgrade  lučke uprave i garaže.
Rovinju, najuređenijem  gradu već treću godinu zaredom, zamjerke nije našao ni  ekološki najosvješteniji član  Povjerenstva Sergej Trajković,  koji je nakon razgovora s direktorom rovinjskog komunalnog poduzeća prvi put ostao bez teksta. Naime, sustav  odlaganja otpada u ovom je  gradu na najvišoj mogućoj  razniji, a savršeno je postavljeno i svih deset elemenata o  kojima je u akciji bilo riječi.
Bol i Primošten dobili su  podjednak broj bodova pa tako u svojoj kategoriji, onoj za  najuređenija općinska središta, dijele prvo mjesto. Oba su  mjesta prepoznata po velikim  ulaganjima u uređenje novih  zelenih površina, javne rasvjete, održavanje plaža, izgradnju javnih WC-a, turističku  signalizaciju, promidžbu te organizaciju brojnih kulturnih i  zabavnih manifestacija. Bol  svakako treba istaknuti kao  jedno od rijetkih mjesta s  plažom za pse. Plavi cvijet sa srebrnim znakom u ovoj je kategoriji osvojio Vrsar.
Pobjednik u kategoriji mjesta Veli Lošinj ostavio je izuzetan dojam na sve članove  Povjerenstva. Pitoreskno naselje na istočnoj obali južnog  dijela otoka Lošinja u unutrašnjem proširenju kratke  udoline s dvije male luke nad  kojima “stražare” kuće s urednim raznobojnim fasadama,  sve nas je na prvu osvojilo.  Kad se tomu doda tradicija  lječilišnog turizma, Park šuma  “Podjavori” s negdašnjim zimovnikom habsburškog nadvojvode Karla Stephana, Miomirisni otočni vrt, Kula – muzejsko – galerijski prostor s  replikom Apoksiomena kakav  je pronađen na dnu Jadrana,  Lošinjski edukacijski centar o  moru “Plavi-svijet” u kojem se  može doznati više o lošinjskom podmorju i koloni dupina koji tu obitavaju, besprijekorno uređeni hotelski  kompleks te toplina i ljubaznost domaćina, dojam je zaokružen i više nego dovoljan za  uvjerljivu pobjedu Malog Lošinja. Drugo mjesto, odnosno  Plavi cvijet sa srebrnim znakom pripao je Mlinima, a  Plavi cvijet s brončanim znakom u kategoriji mjesta dobit  će Rabac.


Plavi cvjetovi
Plave cvjetove u 10 pojedinačnih kategorija  uređenosti turističkih odredišta, kojima je na  traženje Hrvatskih pošta pridodana 11. – najuređeniji poštanski ured dobili su:
1. trg: TRG FRANA PETRIĆA – Cres, otok  Cres
2. ulica: ULICA JURIČEV IVE COTA – Vodice         
3. park: KAZALIŠNI PARK – Rijeka
4. okućnica privatne kuće: Obitelj FUĆAK-  BRIGOVIĆ – Malinska, otok Krk
5. plaža: PLAŽA NIKOLINA – Baška Voda
6. balkon: Obitelj KOLAKOVIĆ- Novi Vinodolski
7. suvenir: SET ANTIČKOG STAKLA – ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR – Zadar
8. turistička ponuda: JAMA BAREDINE s  popratnim sadržajima – Poreč
9. turističko informativni centar: TIC VODICE
10. benzinska postaja: neće se dodijeliti
11. poštanski ured: POŠTANSKI URED U  GRADU KORČULI – otok Korčula