Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Imperativ istine

16.09.2010. 22:00


Poslije potresne ispovijedi na sjednici istražnog povjerenstva koje kani rasvijetliti privatizaciju Ine, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec izbrisan je iz HDZ-a te je ispalo da je upravo onim što je rekao tek sada toliko naštetio ugledu stranke da mora biti otpisan i izbrisan?!
Što se sve govorilo tijekom donošenja takve odluke, iza vrata HDZ-a trenutačno se želi zaključati, a medijima se nudi šutnja ili cinično ironični odgovor Vladimira Šeksa da su razgovarali – o visibabama.
No, znatiželju javnosti nemoguće je obuzdati jer sada sve zanima tko će biti oni koji će poput visibaba pognuti glave. Zasigurno se sada nadležne institucije i političari slažu da se imperativ istine mora ispoštovati.
Zakotrljalo se zamršeno klupko političko – gospodarskih afera i oko njega su se razletjeli političari i institucije, a premijerka u duhu EU želja grmi da će se protiv korupcije boriti do posljednjeg daha. Tko je najviše držao u rukama mračno pletivo afera, istina je koju javnost konačno želi doznati.
To što je i premijerka koja je sjedila u Sanaderovoj Vladi trebala znati što se “petlja” u ugovoru Ine i MOL-a, ona zasad u svom stilu ne komentira, no zato se Polančecovo ime ekspresno briše iz HDZ-a.
Onaj kojemu je savjetovala istinoljubivost valjda je pretjerao kazavši u samoobrani da su u Vladi u poslove oko privatizacije Ine svi bili upućeni.
Tragikomično je, naime, kada potpredsjednik Vlade Ivan Šuker kaže da je bio u povjerenstvu na čije sastanke nije dolazio, a da je dignuo ruku za nešto s čim nije detaljno upoznat. Odgovara li takva neozbiljnost glavnom državnom financijeru? Koliko je vjerojatno da je autoritativni bivši premijer Sanader slušao Polančeca, a ne obratno? Zar je moguće da je Polančec takav supermen da je “preveslao” cijelu Vladu i sve radio na svoju ruku? To su samo neka pitanja za koja javnost želi istinu, bez tajnih zakulisnih igara, dogovra i zataškavanja.
Zaboravivši da je politička scena takva da se na njoj teško nešto može sakriti, premijerka se “u sjeni javnosti” i sastala s Polančecom pravdajući se kako to ipak nije nikakva tajna.
Svi znaju da je Polančec rekao: “Ako padam je, padaju i oni”.
 Poistovjetivši se s biblijskim Josipom kojega su braća prodala u ropstvo u Egipat, drhtavim glasom i suznih očiju, Polančec je pred istražnim povjerenstvom ponudio lice poštenjaka, no čiji će obraz ostati čist morat će se vidjeti na kraju procesa protiv Polančeca.
 I dok se svi propitkuju koliko su znali o “Polančecovim poslovima” bivši, odbjegli premijer Sanader je ušao u nove poduzetničke vode u Austriji i Americi daleko od jadne hrvatske stvarnosti u kojoj se mali ljudi ne prestaju iščuđavati na što su sve spremni političari da bi zadržali i osvojili vlast i moć.
Zasada je, prema priopćenju iz HDZ-a, Polančec je naštetio ugledu stranke, a čiji je sve ugled on spreman uzdrmati kako bi obranio sebe, tek će se vidjeti u raspetljavanju debelog aferaškog pletiva na koncu kojega javnost želi samo – golu istinu.