Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jadranka Kosor s osmijehom izbrisala Polančeca iz HDZ-a

16.09.2010. 22:00
Jadranka Kosor s osmijehom izbrisala Polančeca iz HDZ-a


Iako je i sam Polančec ovih dana namjeravao istupiti HDZ-a, članovi predsjedništva odlučili su ga preduhitriti s obrazloženjem da je nanio štetu ugledu HDZ-a
Nakon trosatne sjednice predsjedništva HDZ-a predsjednica stranke Jadranka Kosor izašla je iz zgrade u jako dobrom raspoloženju. Bila je tradicionalno nasmiješena, razdragano se rukovala s jednom prolaznicom, a novinarima je mahala i poručivala da joj je drago što ih vidi. Izjave premijerka ipak nije željela davati. Za desetak minuta iz HDZ-a pristiglo je priopćenje da je na sjednici, s koje je Jadranka Kosor odlazila tako zadovoljna i radosna, “jednoglasnom odlukom predsjedništva Damir Polančec izbrisan iz članstva zbog nanošenja štete ugledu HDZ-a”. Ta odluka očigledno nije loše utjecala na raspoloženje predsjednice HDZ-a.
Polančeca je 30. ožujka, nakon što je uhićen zbog afere vezane uz Podravku, predsjedništvo HDZ-a, također radi nanošenja štete ugledu stranke, suspendiralo sa stranačkih dužnosti i stavilo mu u mirovanje sva članska prava i obaveze. Tada se taj potez tumačio u HDZ-u u kontekstu nulte tolerancije prema korupciji i premijerkinog neprestanog naglašavanja da nema nedodirljivih. Polančecov slučaj predsjedništvo je poslalo Visokom sudu časti koje mu je trebalo odrediti kaznu, no to se tijelo nijednom nije sastalo zbog bivšeg potpredsjednika Vlade.
Visoki sud časti
Predsjednik Visokog časnog suda Florijan Boras jučer je bio u sjedištu stranke za vrijeme trajanja sjednice, ali tvrdi da se tamo zatekao sasvim slučajno.
– Nisam pozvan na predsjedništvo, bio sam u Središnjici zbog posve drugog razloga. Nisam primio nikakvu obavijest da je Polančec izbrisan, a ako je to istina jasno je da će stegovni postupak protiv njega pred Visokim sudom časti biti prekinut, rekao nam je Boras koji tvrdi da se Sud kojem je na čelu nikad nije sastao zbog Polančeca jer je on bio u pritvoru.
No, Polančec je iz pritvora izašao još krajem srpnja. Upravo zbog takvog otezanja njegovog postupka u nadležnosti Visokog suda časti Polančec je odlučio da se sam ispiše iz HDZ-a. Kako je naš list objavio jučer Polančec je ovih dana namjeravao istupiti iz stranke u koju se učlanio nakon izborne pobjede HDZ-a 2003. godine. Članovi predsjedništva odlučili su ga preduhitriti.
– Nije Polančec mogao onako govoriti o svima nama na Povjerenstvu i proći nekažnjeno. Lagao je i to će se uskoro jasno pokazati, kazao nam je jedan član predsjedništva HDZ-a.
Obrat preko noći
Ali, u srijedu, dan nakon Polančecovog svjedočenja u Saboru, skoro ništa nije upućivalo da mu slijedi izbacivanje. Doduše glavni tajnik stranke Branko Bačić izjavio je za naš list da ne može prejudicirati što će predsjedništvo učiniti, ali da to tijelo “može odlučiti da je Polančecovim svjedočenjem nanijeta šteta HDZ-u”. Međutim, brojni dužnosnici HDZ-a, pa i sam Bačić, izražavali su razumijevanje za Polančeca i solidarizirali su se s njim zbog situacije u kojoj se našao.
– Razumijem Polančeca i situaciju u kojoj se on našao i stoga mu dajem za pravo da odabere način obrane koji smatra najboljim. HDZ nije prodao Polančeca, rekao je Bačić u srijedu našem listu.
Što se dogodilo preko noći zasad je nejasno. Kako doznajemo sama je predsjednica otvorila na predsjedništvu raspravu o Polančecu i predložila brisanje.
 


Odluka bez Bebića i Hebranga


Na sjednici predsjedništva HDZ-a nije bilo predsjednika Sabora Luke Bebića i šefa Kluba zastupnika HDZ-a Andrije Hebranga. Obojica su se ispričala jer se ne nalaze u Zagrebu. Bebić je u svojoj vikendici u Komarni i bio je, doznajemo, vrlo iznenađen kad je čuo da je Polančec isključen. Inače, kad je početkom godine iz HDZ-a brisan Ivo Sanader protiv su glasovali Luka Bebić, Mario Zubović i Polančec dok su suzdržani bili Bianca Marković i Petar Selem. Ovaj put je postignuto potpuno jedinstvo, svi su glasovali za brisanje Polančeca.




 


Nobilo: Ugledu HDZ-a šteti – istina


Polančecov odvjetnik Ante Nobilo uvjeren je da je njegov branjenik izbačen iz HDZ-a zato što je iznio istinu prilikom svjedočenja pred Povjerenstvom za privatizaciju Ine.
– Kada je protiv Polančeca pokrenut kazneni postupak stranka ga je suspendirala i bilo je najavljeno da ga do završetka postupka neće sankcionirati. No, izbrisan je iz HDZ-a sada kad je govorio istinu pred Povjerenstvom. To da Polančec nije lagao potvrdili su i visoki dužnosnici HDZ-a Luka Bebić, Marina Matulović Dropulić i Ivan Jarnjak, a i premijerka je izjavila da je hrabrila Polančeca da govori istinu. E sad, možda istina doista nanosi štetu ugledu HDZ-a, ali Polančec je imao zakonsku obvezu da pred Povjerenstvom govori istinu. Dosad mi je bila poznata samo jedna organizacija koja je svoje pripadnike kažnjavala jer su prekinuli zavjet šutnje – mafija. Ovo je autogol HDZ-a, rekao je Nobilo.