Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pet prijava za jednog nadzornika

16.09.2010. 22:00
Pet prijava za jednog nadzornika


U tvrtkama u resoru gospodarstva traži se 47 nadzornika, a za sada je pristiglo čak 250 prijava
S krajem ovog tjedna istječe i rok od 45 dana što su ga dobila vladina ministarstva da provedu javne natječaje kojima bi politički dužnosnici i politički odabrane osobe u nadzornim odborima državnih tvrtki trebali biti zamijenjeni stručnim kadrom. Međutim, taj će rok biti “probijen” s obzirom da su natječaji za odabir vladinih predstavnika u NO-ima objavljeni za jedva 50-tak tvrtki u kojima država ima većinski vlasnički udio. Za provedbu natječaja i odabir nadzornika-stručnjaka zadužena su resorna ministarstva. Međutim, ona iz kolovoške vladine uredbe, izgleda, nisu shvatila kako su zadužena ne samo za odabir nadzornika u tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik već resorno trebaju pokriti i preko 400 tvrtki u kojima je država manjinski vlasnik. Kako se neslužbeno može čuti, ministarstva očekuju da će za te tvrtke natječaje provesti Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) koji, pak, o tom svom zadatku nije informiran. To niti ne čudi, jer je uredba posve jasna i kazuje kako su resorna ministarstva zadužena za objavu natječaja i odabir budućih stručnih predstavnika vlasti u Nadzornim odborima. Naime, u Uredbi stoji kako “javni natječaj provodi nadležno ministarstvo temeljem zaključka Vlade”.
U 47 poduzeća, za koliko su ministarstva u roku raspisala javne natječaje, traži se 170 stručnih nadzornika. No, razgovore za taj posao za sada su prošli jedino kandidati koji su se javili na javni natječaj Ministarstva obrane koje je posao počelo odrađivati još u kolovozu raspisujući natječaj u kojem traži ukupno 15 nadzornika u Agenciji Alan, Pleter uslugama i Zrakoplovno-tehničkom centru. Kako nam je potvrđeno u MORH-u, za 15 nadzorničkih mjesta u tri društva javilo se 50-tak kandidata. Svi su prošli razgovore, a sada se očekuje odabir kandidata koje će ministar predložiti da predstavljaju državu u NO-ima poduzeća u resoru MORH-a.
Ostala ministarstva još uvijek prikupljaju pristigle prijave potencijalnih nadzornika, a iz do sada prikupljene dokumentacije vidljiv je ogroman interes za te pozicije. Primjerice, prije nekoliko dana istekli su natječaji što su ih objavili ministarstvo poljoprivrede za devet tvrtki u svom resoru i ministarstvo gospodarstva za 13 tvrtki, među kojima su brodogradilišta, Plinacro, Janaf, Petrokemija, Vjesnik, HEP, Ina i Narodne novine. U poduzećima u resoru ministra gospodarstva, rada i poduzetništva traži se 47 nadzornika, a za sada je pristiglo čak 250 prijava. Pa će se tako za svako mjesto u Nadzornom odboru poduzeća u resoru ministarstva gospodarstva natjecati najmanje pet kandidata. Ministarstvo poljoprivrede u 9 poduzeća traži 29 članova NO-a.
Sveukupno, ministarstva za sada traže 170 nadzornika. No, to je tek manji dio posla što ga trebaju odraditi, jer im preostaju i “zaboravljeni” natječaji za članove nadzornih odbora u preko 400 tvrtki u kojima država ima manjinski udio.
 


Za financije 24, promet 54 nadzornika


Kako su ministarstvo financija i ministarstvo prometa tek ovaj tjedan objavili javne pozive za nadzornike u poduzećima koja su u njihovom resoru, zainteresirani za nadziranje rada, primjerice Croatia banke, Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke, Hrvatske lutrije ili neke od zračnih luka u zemlji i tvrtki poput Jadrolinije i Hrvatske pošte, imaju vremena još nekoliko dana da se jave na natječaje. U financijskom sektoru traže se 24 nadzornika u pet tvrtki, dok ministarstvo prometa u 17 tvrtki koje mu resorski pripadaju traži 54 nadzornika.