Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počeli Desničini dani

16.09.2010. 22:00
Počeli Desničini dani


Na Sveučilištu u Zadru danas je započeo s radom znanstveni skup “Desničini susreti 2010.”, s temom “Ideologija vlasti i ideologičnost teksta”. Zadarski dio Skupa održava se na Sveučilištu u Zadru, danas i sutra, a treći dan Skupa, u nedjelju, u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom.
Tema ovogodišnjih zadarskih rasprava Ideologija vlasti i ideologičnost teksta slijedi temeljnu programsku orijentaciju “Desničinih susreta” s težištem na kritičkoj refleksiji fenomena kulture i kulturalnosti s komparatističkog stajališta. Cilj ostaje isti, tj., istraživanjima i stručnim raspravama propitati proturječne i često konfliktne fenomene i procese u hrvatskom i širem južnoslavenskom transkulturacijskom prostoru u modernom i postmodernom razdoblju (18. -21. stoljeće).
U ime organizacijskog odbora okupljene su s radom skupa upoznali prof. dr. sc. Drago Roksandić i dr. sc. Zoran Kravar, a riječi dobrodošlice u ime Sveučilišta u Zadru uputio je prorektor dr. sc. Vladimir Skračić.
– Mi smo nastojali da damo doprinos da se lik i djelo Vladana Desnice valorizira. Ne znam takav primjer da je netko svoj vlasništvo ustupio društvenoj zajednici. Sretan sam kao osoba i predstavnik trenutačne uprave da vas mogu ovdje pozdraviti, obitelj Desnica, svih vas koji volite Hrvatsku, da možemo njegovati internacionalne vrijednosti, kazao je prorektor Skračić.
Sudionike skupa je pozdravio i poseban gost, potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac, kazavši kako su “Desničini susreti” “istovremeno nadahnuće za sve nas”.
Treći dan skupa zakazan je u Kuli Stojana Jankovića, gdje će sudionike skupa dočekati obitelj Desnica. Van programa jučer je u ime obitelji Desnica sudionike pozdravio unuk VLadana Desnice, Uroš, kazavši kako je za potpuno razmišljanje djela i opusa Vladana Desnice potrebno posjetiti Kulu.
Skup želi ispitati u kojoj su mjeri svjetonazorski iskazi tadašnje naše pripovjedne književnosti, a prije svega Desničinih djela, bili pluralističniji od političkoga i medijskoga diskursa, kakva je bila njihova funkcija u danoj književnoj strukturi te koja su krupna pitanja – etička, estetička, društvena, politička, religijska, povijesnofilozofska – stvarala potrebu za ispravljanjem, nadmašivanjem ili negacijom vladajuće ideologije.
“Desničini susreti 2010.”, kao i prethodni skupovi, imaju naglašeno istraživačku orijentaciju.


 O DESNICI GOVORE STRUČNJACI IZ PET DRŽAVA


Danas i sutra na Zadarskom sveučilištu održava se niz predavanja kako o Vladanu Desnici i njegovom djelu i vremenu u kojem je stvarao, tako i s ostalim poveznicama ovog iznimnog autora s povijesnom i suvremenom zbiljnošću. Na programu su sliedeća predavanja: M. Domijan:”Baštinski identitet Zadra i još jedno čitanje Krležinog “Zlata i srebra” i Desničinog “O jednom gradu i jednoj zemlji”; G. Tešić: “Ideološki diskurs realizam/modernizam u srpskoj i hrvatskoj književnosti 1950.-ih godina”; K. Jacek Kozak: “Apsurdna tragika političke ideologije u slovenskoj dramatici”; R. Jambrešić Kirin: “A odma’ te noćas može mrak odnijeti: Književno stvaralaštvo kao svjedočenje između ideologizacije i estetizacije nasilje”; H. Peričić: “Jezik ideologije i ideologija jezika u Desničinoj drami “LJestve Jakovljeve”; D. Dukić i G. Šutalo: “Todesenthebung aus dem Sterbezimmer: Koncepti ideologije i vlasti u recepciji Desničinih Proljeća Ivana Galeva”; R. Durić: “Intelektualistička proza Vladana Desnice između mimezisa o islamskog estetičkog iskustva”: L. Vaglio: “Vidovi policentratizma i problematičnosti u romanu Zimsko ljetovanje Vladana Desnice”; L. Molvarec: “Ideologija i epistemologija u Desničinim novelama”; I. Radeka; “Pedagogija i ideologija u Hrvatskoj: studij jednog slučaja”; M. Kolanović: “Jedan roman i omladina na putu bratstva: poetika otpora Čangija Alojza Majetića”; D. Marinković: “Intervjui Vladana Desnice”.
Sudionici će dsutra popodne razgledati Zadar, a program se nastavlja u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom.
I. STAGLIČIĆ