Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Premijerka Kosor u Tankerskoj plovidbi

16.09.2010. 22:00
Premijerka Kosor u Tankerskoj plovidbi


Nakon otvaranja Britansko-hrvatskog investicijskog foruma u Arsenalu Predsjednica Vlade RH Jadrana Kosor posjetila je zajedno s potpredsjednikom Vlade dr. Darkom Milinovićem i ministrom Božidarom Kalmetom, saborskim zastupnicima, županom Stipom Zrilićem i gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem Tankersku plovidbu Zadar, najznačajniju ovdašnju tvrtku ujedno i najvećeg hrvatskog brodara, zadržavši se gotovo sat vremena u razgovoru s domaćinima članovima Uprave i poslovodstva predvođenih kapetanom Ivom Mustaćem. Poslije susreta premijerka Kosor kazala je:
Prije svega čestitala sam im na sjajnim rezultatima i uspjehu. Posebno me dojmila činjenica da nitko nije ostavljen bez posla, da su svi radnici zbrinuti a da se poslovanje i planovi kompanije ostvaruju, Naravno dotakli smo sm o se i pitanja brodogradnje kao jednog od bitnih odrednica poglavlja 8.,  kojeg zbog sebe i ulaska u EU moramo riješiti. Poslovi su u tijeku. Za tri najveća brodogradilišta imamo dobre ponude na kojima treba raditi i svi moraju biti spremni da možemo ići samo naprijed. Od početka su u ovom uključeni i predstavnici naših uprava i sindikati. Prosvjedi neće promijeniti činjenice ni potrebu da ovaj posao završimo zatvorimo i ovo važno poglavlje i postanemo članicom Europske unije, kazala je, sumirajući time pitanja vezana uz domaćina kao i trenutno aktualno pitanje brodogradnje. O drugom iznimno aktualnom pitanju a neraskidivo vezanom za drugo od dva preostala najteža poglavlja – pravosuđe, dakle pitanja u svezi Damira Polančeca novinari nisu bili takve sreće:
– To nije tema ovog posjeta a sve što smo o tome imali kazati rečeno je u priopćenju, kazala je odgovarajući o razlozima isključenja Polančeca iz HDZ-a dodajući:
– Borba protiv korupcije ide dalje.
Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ivo Mustać kazao je kako su imali ugodan razgovor:
– Kazao sam kako je tvrtka lani prebrodila dobro jednu iznimno tešku kriznu godinu za svjetske brodare te kako i ova koja je nastavak teške godine prolazi dobro. Uz to što smo predstavili naše poslovanje i planove koje ostvarujemo morao sam istaći i zahvalu Vladi koje je nakon dugo vremena bila spremna prihvatiti Pomorski zakonik, koji nam je omogućio poslovanje prema kriterijima konkurenata iz europskih pomorskih zemalja. To je problem koji nas je dugo mučio a kojeg je Vlada konačno riješila, omogućujući time i nama obnovu i modernizaciju te razvoj flote. Naravno da i mi imamo problema kao sudionik svjetskog tržišta, i to najkonkurentnijeg od svih u kojem i dalje vlada kriza, kazao je Mustać koji se dijelom i sam našao pred nekoliko oštrijih novinarskih pitanja o odnosu s politikom, HDZ-om i sl. Odgovorio je da poslovanje Tankerske plovidbe sa 100 posto provode na svjetskom tržištu u konkurenciji svih zemalja te se tiče odnosa s Vladom i državom kao pomorskom a ne tiče se stranaka niti politika.
– O Šepurinama i projektom u svezi s tim nismo razgovarali. Mi ćemo kao zainteresirana strana pratiti aktivnosti. Naša je namjera bila uložiti dio sredstava s partnerima u razvoj našeg kraja pri čemu smo smatrali da je hrvatski interes koncesija a ne prodaja zemljišta.
Riječ je o bivšem vojnom kompleksu koji je proglašen neperspektivnim za potrebe MORH-a a čiju je prodaju Vlada najavila.
– Naš interes postoji a valja povezati i ostale interese. Imamo tu i ljude kojima je svojevremeno oduzeto zemljište najčešće uz smiješnu i beznačajnu naknadu a koji traže povrat svojih prava a mislim da bi i oni mogli u ovom naći interes. U svakom slučaju niz je predradnji do tog projekta a ako svi interesi budu poklopljeni može se ući u taj projekt, kazao je Mustać.