Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Primopredaja moći Sv. Šime uoči svečevog blagdana

16.09.2010. 22:00
Primopredaja moći Sv. Šime uoči svečevog blagdana


Blagopokojni nadbiskup mons. Ivan Prenđa je po povratku iz Jeruzalema prije nekoliko godina posvjedočio njihovu veliku zainteresiranost i želju da dođu do relikvija svetog Šimuna, rekavši da je patrijarhov stol bio pun knjiga i raznih materijala o svetom jeruzalemskom starcu Šimunu kojeg jako štuju. Tada je dogovoreno da Zadarska nadbiskupija Grčko-pravoslavnom jeruzalemskom patrijarhatu daruje moći sv. Šimuna
Crkva Sv. Šime u Zadru ovih dana uljepšava se za nadolazeći blagdan jednog od četiri zadarska zaštitnika, sv. Šimuna Bogoprimaoca.
Uoči samog blagdana, 7. listopada, na Svečanoj večernjoj u crkvi Sv. Šime doći će i posebno izaslanstvo grčkog pravoslavnog patrijarha Jeruzalema Teofila III.
Naime, pokojni zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa i Teofil III. susreli su se prije nekoliko godina u Jeruzalemu kada je nadbiskup Prenđa hodočastio s vjernicima svoje nadbiskupije u Svetu Zemlju. Tada ga je patrijarh Teofil III., čuvar Svetog Groba, ugostio u svom domu. Nadbiskup je po povratku u domovinu posvjedočio njihovu veliku zainteresiranost i želju da dođu do relikvija svetog Šimuna, rekavši da je patrijarhov stol bio pun knjiga i raznih materijala o svetom jeruzalemskom starcu Šimunu kojeg jako štuju. Tada je dogovoreno da Zadarska nadbiskupija Grčko-pravoslavnom jeruzalemskom patrijarhatu daruje moći sv. Šimuna. Njegov se prazan grob, potvrđeno arheološkim nalazima, nalazi u Jeruzalemu i nadbiskup ga je vidio, a svečevo tijelo počiva u Zadru u svetištu sv. Šimuna kojeg Zadrani štuju osam stoljeća. Njihov je omiljeni svetac i zaštitnik grada. Relikvije sv. Šimuna forenzičari su uzeli sa svečeva tijela u Zadru, a Jeruzalemski patrijarhat priznaje ih autentičnima za štovanje. Primopredaja moći sv. Šimuna u Zadru planirana je na svijećnicu. Nadbiskup Prenđa jako se radovao i pripremao za taj veliki događaj. Naručio je i izradu zlatne škrinjice u koju bi bile položene Šimunove relikvije. Međutim, iznenadna smrt mons. Prenđe odgodila je tada taj veliki čin povezanosti crkava Istoka i Zapada.
Moći sv. Šimuna starca zato će 7. listopada ove godine u svečevoj crkvi u Zadru izaslanstvu patrijarha Teofila III. predati novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i time održati obećanje svog prethodnika, mons. Ivana Prenđe koji taj veliki događaj, na žalost, nije dočekao.