Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svaka škola ima kontakt policajca

16.09.2010. 22:00
Svaka škola ima kontakt policajca


Akcija uključuje i roditelje te im skrećemo pažnju na to koliko djecu uključuju u promet i kako se ona ponašaju na prometnicama. Svaka škola ima svog kontakt policajaca koji redovito sudjeluje u sigurnosti učenika u prometu, naglasila je Gulan
U OŠ Zadarski otoci danas su policijski službenici Prometne policije PU zadarske i HAK Zadar održali predavanje učenicima nižih razreda i njihovim roditeljima o ponašanju u prometu. Ovo prigodno predavanje održano je u sklopu akcija “Poštujte naše znakove”, koju provodi MUP, te “Vješto i sigurno u prometu”, koju organizira HAK.
Silvija Gulan iz Prometne policije PU zadarske kazala je da se uvijek na početku školske godine provodi preventivna akcija kako bi se učenike upoznalo sa značenjima prometnih znakova i upozorilo ih na ponašanje na prometnicama.
– Akcija uključuje i roditelje te im skrećemo pažnju na to koliko djecu uključuju u promet i kako se ona ponašaju na prometnicama. Svaka škola ima svog kontakt policajaca koji redovito sudjeluje u sigurnosti učenika u prometu, naglasila je Gulan.
Zadarska prometna policija i HAK ovom su akcijom obuhvatili sve zadarske osnovne škole, njih ukupno jedanaest.
S učenicima nižih razreda Silvija Gulan ukratko je ponovila usvojeno znanje o prometnim znacima koje su naučili u vrtiću.
Na početku predavanja, Gulan je djecu upitala kako se zove životinja preko koje prelaze cestu, a učenici su svi u jedan glas rekli: “Zebra!” Potom su ponovili znanje o semaforu i trima bojama koje se na njemu izmjenjuju. Na upit djelatnice Prometne policije smiju li djeca sjediti na prednjem sjedalu u automobilu, svi okupljeni učenici odgovorili su potvrdno. Jedan od nazočnih učenika kazao je da će na prednjem sjedalu sjediti kad navrši 30 godina. Gulan je upozorila učenike i njihove roditelje da djeca tek sa 12 godina smiju sjediti na prednjem sjedalu u automobilu. U protivnom, kazala je jedna učenica, djeca bi uslijed prometne nesreće mogla izletjeti kroz vjetrobransko staklo na cestu.
Na kraju predavanja, djelatnici Prometne policije i HAK-a uručili su djeci torbe u boji koja je lako vidljiva na prometnicama.