Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ubrano tri tisuće tona soli

16.09.2010. 22:00
Ubrano tri tisuće tona soli


U ninskim se bazenima preko 55 godina bez prekida proizvodi sol starim izvornim načinom. Od početka srpnja kada je inače krenulo sakupljanje soli, solarima je pošlo za rukom prikupiti i na daljnju preradu u proizvodna postrojenja dopremiti oko 3.000 tona visokokvalitetne i ekološki čiste morske soli
Ove su srijede radnici Solane d.d. s morskih bazena u skladišta dopremili posljednje prikupljene kilograme soli, čime je i službeno okončana berba soli ovogodišnjeg roda.
U ninskim se bazenima preko 55 godina bez prekida proizvodi sol starim izvornim načinom. Od početka srpnja kada je inače krenulo skupljanje soli solarima je pošlo za rukom prikupiti i na daljnju preradu u proizvodna postrojenja dopremiti oko 3.000 tona visokokvalitetne i ekološki čiste morske soli.
Kako nam je rekao savjetnik za tehnička pitanja Solane inž. Predrag Stulić, žetva bi bila još izdašnija da su krenuli kao i drugih godina sredinom lipnja i da nije bilo nekoliko kišnih dana tijekom srpnja i kolovoza.
– Ovoljetna kampanja nam je za desetak dana bila kraća upravo zbog navedenih nepovoljnih vremenskih neprilika. Mi smo se već počeli pripremati za dogodine i nadamo se kako će idućeg ljeta biti bolje. U tom smo pogledu bazene napunili kvalitetnom akumulacijom čija gustoća mora ili pak slanost ovog trena premašuje preko 23 tzv. bomea, što je više nego zadovoljavajuće, kaše Stulić, dodajući da se unatoč svemu mogu pohvaliti kako sol nikad nije bila tako čista, krupna i bijela poput snijega.
– Riječ je o svojevrsnom fenomenu koji mi ninski solari do sada još nismo zapazili na našim bazenima. Također bih se pohvalio da smo ovog ljeta prikupili znatno veće količine tzv. cvjetne soli koja je obogaćena izdašnim količinama magnezija i kalcija. Ona se uglavnom koristi za osvježenje ljudskog organizma i opuštanje napetosti, za regulaciju probave i tako redom te je kao takva u zadnje vrijeme sve više prepoznatljiva izvan granica Hrvatske, a posebice u dalekom Japanu, od kuda nam iz godine u godinu pristižu sve veće narudžbe, kaže na kraju zadovoljno i optimistično inž. Predrag Stulić.
Treba reći da je od postanka ninske solane 1955. godine ostala zabilježena 1993. godina, kada je pošlo za rukom ninskim solarima tog sušnog, vrućeg ljeta prikupiti rekordnih 4.000 tona morske soli.
S druge, pak, strane, bilo je godina kada zbog kiša i ostalih vremenskih neprilika nije prikupljeno tako reći ni zrno soli. Jedna takva elementarna nepogoda zbila se u ljeto 2002. godine, kada su u nekoliko navrata za trajanja ljetnih oluja Solanini bazeni bili jednostavno potapani s velikom kišom.