Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bolnica u sezoni strancima naplatila 4,8 milijuna kuna

16.09.2011. 22:00
Bolnica u sezoni strancima naplatila 4,8 milijuna kuna


Tri udarna turistička mjeseca – lipanj, srpanj i kolovoz – liječnicima u zadarskoj Općoj bolnici donose pune ruke posla. U špici turističke sezone, najveći pritisak je na odjelima Kirurgije, Interne i Neurologije, gdje se multiplicira broj medicinskih intervencija.
Povećanje opsega posla, zadarskoj Općoj bolnici, samo po sebi, nije problematično. Do unatrag nekoliko godina, bolnica je imala problema sa stranim turistima koji su odbijali platiti ispostavljene račune za liječničke usluge koje su koristili. No, od prošle godine, takve situacije su uglavnom stvar prošlosti jer je zbog učinkovitije naplate računa za liječenje, na Kirurgiji, točnije na hitnom kirurškom prijemu, prvi put uvedeno radno mjesto administratora. Kako se ta praksa pokazala vrlo učinkovitom, nastavljena je i ove godine. Administrator na hitnom kirurškom prijemu radi 24 sata dnevno, od 1. lipnja do 1. listopada. Lanjsku praksu, ove godine prati i jedna novina, odnosno pojačanje na internoj, gdje zbog učinkovitije naplate računa za liječenje, administrator radi i tijekom vikenda, odnosno subotom ujutro i poslijepodne te nedjelju ujutro.
Direktna naplata
Ovakva organizacija posla, rezultirala je konkretnim, zadovoljavajućim brojkama koje proizlaze iz naplata računa za liječenje. Naime, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, za liječenje stranih državaljana, naplatila je čak 4,8 milijuna kuna. Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, pojašnjava da su navedena sredstva naplaćena na kroz konvencije, privatna osiguranja i direktnu naplatu.
– Zahvaljujući dobroj organizaciji posla, za liječenje stranih državljana, tijekom turističke sezone, u udarna tri mjeseca – lipanj, srpanj i kolovoz, naplatili smo 4,8 milijuna kuna. Tri su modela na koja se naplata računa vršila, dakle kroz konvencije, privatna osiguranja i dikretnu naplatu, kaže dr. Dario Nakić, dodajući da je kroz direktnim putem naplaćeno 650 tisuća kuna.
Naplatom računa za liječenje, koja je mnogo učinkovitija nego ranijih godina, ravnatelj dr. Nakić je relativno zadovoljan. Relativno jer još uvijek nije poznata sudbina 90 tisuća kuna, koja za sada zadarska Opća bolnica nije uspjela naplatiti.
– Od stranaca smo naplatiti do sada, 4,8 milijuna kuna. To se odnosi na tri ljetna mjeseca. Nenaplaćeno nam je ostalo 90 tisuća kuna. Nadamo se da ćemo i to uspjeti naplatiti. U pitanju je petero pacijenata koji su se ovoga ljeta liječili u zadarskoj Općoj bolnici, govori dr. Nakić, dodajući da je riječ o jednom pacijentu iz Italije te po dvojici iz Bosne i Hercegovine i Srbije.
Naši susjedi
Susjedne države, kako ističe dr. Nakić, s Hrvatskoj još nemaju adekvatno uređene konvencije. Unatoč tome, sljedeći mjeseci i tih pet slučajeva možda se uspije naplatiti. Ukoliko do toga i ne dođe, iznos je za nenaplaćene bolničke račune, ove godine je gotovo dvostruko manji nego lani. Naime, lani nije naplaćeno oko 170 tisuća kuna na račun liječenja stranih državljana u Općoj bolnici Zadar.
Što se tiče hrvatskih osiguranika izvan Zadarske županije, koji su se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza liječili u zadarskoj Općoj bolnici, naplaćeno je 8,6 milijuna kuna. Taj iznos naplaćen je preko Hrvatskoj zavoda za zdravstveno osiguranje. Preko privatnih osiguranja, za liječenje hrvatskih građana, koji su u Zadru bili na ljetovanju, naplaćeno je oko 100 tisuća kuna.
– Jačanje administracije u zadarskoj bolnici tijekom ljetnih mjeseci, zbog učinkovitije naplate računa za liječenje, donijelo je dobre rezultate. Nekoć su pacijenti znali bježati iz bolnice, iskradati se… kako bi izbjegli plaćanje, no tome smo stali na kraj zahvaljujući dobroj organizaciji posla, točnije uvođenju administratorima i kartičnog plaćanja, zaključuje dr. Nakić.