(Za)radilo više od 1.300 srednjoškolaca

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
U Pomorskoj školi već deset godina postoji servis koji posreduje pri zapošljavanju učenika

Upravo je zvršila još jedna sezona u kojoj su srednjoškolci odradili brojne poslove u sklopu Posredništva za zapošljavanje što ga već deset godina provodi zadarska Pomorska škola.

Dakle, prošlo je već deset godina od kada je ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković među prvima u Hrvatskoj oglasio učenicima zadarskih srednjih škola da se mogu legalno zapošljavati tijekom ljetnih praznika, a da će im Pomorska škola biti posrednik.

Korisno posredništvo

Takav način zapošljavanja je omogućio zakonski propis, a Pomorska škola ga je odmah prihvatila i do danas omogućila ljetno zapošljavanje tisućama učenika. Samo ovoga ljeta preko zadarske Pomorske škole radilo je više od 1.300 učenika!

S obzirom na to da su ovakav način zapošljavanja počele prihvaćati i škole u drugim županijama, pa se to uredilo i propisom, više se ne zapošljavaju učenici iz drugih krajeva, već samo oni iz naše županije. Ranije su dolazili učenici iz raznih krajeva Hrvatske i radeći provodili ljeto u Zadru.

- Srednjoškolci iz Zadarske županije sve više koriste ovo naše posredništvo, ali i sami poslodavci kojih je sve više u našim evidencijama, trenutačno preko tisuću, govori voditeljica Posredništva za zapošljavanje Marina Sladić, koja od prvoga dana vodi ovaj školski servis što je narastao na ovogodišnjih čak 2.600 ugovora. To je veliki broj ugovora, odnosno poslova koje su ponudili poslodavci i učenici su ih rado prihvaćali. Radi se o brojnim pomoćnim poslovima u turizmu, poput rada u kuhinjama, na recepcijama, na čišćenjima raznih ugostiteljskih prostora, dijelili su promidžbene letke... Učenice su bile i sobarice, hostese na mnogim događanjima. Također su srednjoškolci radili na privezištima, u marinama, čistili su jahte, radili u skladištima raznih tvrtki, osobito velikih trgovačkih lanaca, radili su u Sirovini, čak su i ribarili. Dvadesetak učenika je pomagalo u Uskoku prilikom Svjetskoga prvenstva u jedrenju, što je bilo svojevrsno sponzorstvo Pomorske škole tome događaju, jer ih je platila sama Pomorska škola koja se ovdje pojavila kao poslodavac. Uglavnom, Posredništvo je ovoga ljeta potpisalo oko 150 računa više nego lanjskoga ljeta.

"Skupi" poslovi

Momci i cure su i dobro zaradili, neki više, neki manje, ovisno o poslovima, dakako, i ponudama poslodavaca, a bilo je i onih koji su zaradili vrlo dobro i po četiri i pet tisuća kuna mjesečno. Uglavnom su tako "skupi" poslovi u skladištima i na sličnim mjestima.

Preko ovog Posredništva se zapošljavaju i popularni "bobiji", koji ljeti policiji pomažu u regulaciji gradskoga prometa, no valja kazati, kako su nam neki od njih rekli, da i nisu puno zaradili. Naime, mlade prometnike plaća Grad Zadar vrlo skromno, što ni izdaleka ne odgovara tom doista teškom poslu. Teško bi bilo i da ništa ne misle, a da satima stoje na izrazito visokim temperaturama i na užarenome asfaltu, dodatno zatrovani automobilskim plinovima.

Ipak, među zaposlenicima na ovaj način bilo je i onih koji su dosta dobro zaradili, a propis čak omogućuje njihovim roditeljima da na tu zaradu dobiju i porezne olakšice. Inače, za učenike ispod 18 godina pristanak za ovakvo sezonsko zapošljavanje trebaju dati roditelji, dok se za one punoljetne ne traži roditeljski potpis, oni su sami odgovorni za sebe.

Dakako da nije sve samo u zaradi, jer rad svima njima dobro dođe, pa i radi stjecanja radnih navika i radeći oni se uče životu, pripremaju se za odgovornosti u životu, kako to uvijek ističe ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno