Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zdravku Jeraku Grb Općine Sukošan

16.09.2011. 22:00
Zdravku Jeraku Grb Općine Sukošan


Kad se početkom 1991. godine u Zadru osniva ispostava Hrvatskih cesta imenovan sam za v.d. upravitelja ispostave te člana kriznog stožera HC-a tijekom Domovinskog rata, svježa su sjećanja Zdrave Jeraka koji je kao šef zadarske ispostave HC-a sudionik zbivanja u cestogradnji na području Zadarske županije


Žitelji općine Sukošan u nedjelju će obilježiti Dan općine i dvadesetu obljetnicu Dana obrane Sukošana i Debeljaka, kada su 18. rujna 1991. godine mještani, hrvatski vojnici i redarstvenici spriječili prodor agresora na Jadransku magistralu i presijecanje Hrvatske na dva dijela. Bilo je ranjenih, a poginuo je Mile Torbarina iz Debeljaka, prva civilna žrtva rata na zadarskom području.
Zdravine zasluge
– U tim teškim, presudnim trenucima obrane Sukošana i Debeljaka iskazana je izuzetnu hrabrost i domoljublje za svoju tek osnovanu državu Hrvatsku, podsjetio je načelnik Ante Martinac.
U nedjelju u Domu mladeži na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijelit će se javna priznanja.
– Vijećnici su na sjednici OV-a jednoglasno prihvatili prijedlog općinskog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja, kojim predsjeda vijećnica Mirjana Veleslavić Nadinić, da se Grb Općine dodijeli dipl. inž. Zdravku Jeraku Zdravi, do umirovljenja dugogodišnjem šefu zadarske ispostave Hrvatskih cesta, obznanio je Martinac.
Zdravko Jerak je rođen prije 66 godina u Debeljaku. U Sukošanu je završio osmogodišnju, a u Zadru Pomorsku školu. U Mariboru stječe zvanje inženjera građevinarstva za niskogradnju, a zvanje dipl. inž. cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
Nakon plovidbe na brodovima Tankerske plovidbe kao časnik i rada u HP Borik početkom 1977. godine dolazi na mjesto tajnika SIZ-a za lokalne ceste koji 1989. godine dobiva Grb Zadra.
– Kad se početkom 1991. godine u Zadru osniva ispostava Hrvatskih cesta imenovan sam za v.d. upravitelja ispostave te člana kriznog stožera HC-a tijekom Domovinskog rata, svježa su sjećanja Zdrave Jeraka koji je kao šef zadarske ispostave HC-a sudionik svih zbivanja u cestogradnji na području Zadarske županije od puštanja u promet pontonskog mosta Maslenica, probijanja tunela Sv. Rok, novog Masleničkog mosta, rekonstrukcije i obnove Paškog i Virskog mosta, izgradnje brze ceste do rekonstrukcije ugljanske i ceste Žmirići – otok Vir.
Zbog trajnog doprinosa u razvoju i unaprjeđenju cestovne infrastrukture na području Zadarske županije Zdravko Jerak, koji je od osnivanja zadarskog HDC-Via Vita njegov predsjednik, 2007. godine je dobitnik Nagrade “Stjepan Lamer” – za životno djelo, najveće nagrade Hrvatskog društva za ceste Via Vita.
Cestovni projekti
– Na području općine Sukošan ostavio je neizbrisiv trag. Imao je nemjerljiv utjecaj da brza cesta Zadar 2 – Gaženica ide preko Sv. Martina, a ne ispod piste Zračne luke. Izgradnjom brze ceste Kalmetine i prilazne ceste Zdravine nazvane po Zdravi Jeraku, potrebno je tek desetak minuta za vožnju od Debeljaka do Zadra, kaže predsjednik OV-a Tomislav Dražić, bivši načelnik Sukošana.
U svekolikoj suradnji s Općinom Sukošan Jerak je dao veliki doprinos izgradnji cesta u Sukošanu, Debeljaku, Gorici i Glavici.
– U Sukošanu je izgrađen nogostup uz Jadransku cestu s odvodnjom od Lokvice do Marine Dalmacija, dvostruki nogostup od Jadranske magistrale (D-8) do mjesnog groblja te odvodnja u zaseoku Makarska čime se spriječila daljnja poplava državne ceste D-8 uslijed velikih oborina. Izgrađen je nogostup u Debeljaku i rekonstruirana cesta Sukošan-Debeljak. Rekonstruirana je cesta Gorica – Glavica s mostom preko Jaruge i drugo, nabraja Dražić.
Zahvaljujući Jeraku pred realizacijom je sveobuhvatna rekonstrukcija 37 kilometara Jadranske magistrale D-8 od Bibinja do Draga za koju su u projektu Betterment već osigurana sredstva. Izgradit će se četverotračna cesta od ulaza u Bibinje do ulaza u Marinu Dalmacija kod Krešanovih s raskrižjem te veliko raskrižje na Lokvici kod bifea Hajduk i u zaseoku Makarska.
Iako umirovljenik i dalje radi na projektu izgradnje zaobilaznice Jadranske magistrale na dionici Nin – Vransko jezero u duljini 40 kilometara, koja bi preko čvorova Babindub i Sv. Martin prolazila iznad brda Vrčevo.


 POLAGANJE VIJENACA, MISA, SVEČANA SJEDNICA




Nedjeljna svečanost započet će u 10.15 sati polaganjem vijenaca kod centralnog križa na mjesnom groblju Sukošan i 15 minuta potom kod spomen-obilježja “Za Hrvatsku” ispred općinske zgrade. U 11 sati u župnoj crkvi sv. Kasijana održat će se misa zadužnica. Točno u podne u Domu mladeži započet će svečana sjednica Općinskog vijeća. Navečer s početkom u 19 sati na Trgu Gornja vrata priredit će se kulturno-zabavni program.


 DESET PRVOLIGAŠKIH SEZONA


Zdravko Jerak do svoje 33. godine bio je aktivni košarkaš i kapetan KK Zadar gdje je igrao deset prvoligaških sezona u razdoblju od 1970. – 1980. godine i s klubom osvojio tri prvenstva bivše države, nakon čega je bio i četiri godine potpredsjednik kluba, kazao je Tomislav Dražić.