Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gdje je što snimljeno i tko je zapravo gledatelj?

Autor: Vanja Mirčeta

16.09.2012. 22:00
Gdje je što snimljeno i tko je zapravo gledatelj?


Izuzetno mi je drago otvarati izložbu u Zadru jer Zadar je dio mog djetinjstva. Forum je bio moje dvorište i moj dnevni boravak. Puno godina kasnije došla je i Petra pogledati ono što sam ja odavno vidio, istaknuo je Luka Marotti
U Gradskoj loži pred brojnim posjetiteljima otvorena je izložba 70-ak fotografija Luke Marottija iz ciklusa pod nazivom “Što je Petra vidjela”. Edda Dubravec, Marottijeva dugogodišnja suradnica s kojom je više od 25 godina snimao za HTV emisije o kulturnoj baštini istaknula je kako izložene fotografije donose desetak godina života autora.
– U cijelu priču nekako neprimjetno je ušao i Lukin fotoaparat. Rezultat je nekoliko izložbi i ovaj ciklus koji je nastajao spontano da bi u jednom trenutku nadrastao ležernost bilježenja Petre, na poslu, u trenucima predaha, snimljene uvijek s leđa, odnosno kada uglavnom nije niti znala da je u objektivu. Jedna ili dvije takve fotografije zgodna su slučajnost, mnogo njih je sustav, koncept s bezbroj konotacija u naizgled jednostavnoj ideji, igri u igri u kojoj možemo sudjelovati, pa i određivati joj pravila, odlučiti, primjerice gdje je što snimljeno ili tko je gledatelj, Petra, Luka, mi ili svi zajedno, istaknula je Dubravec.
Luka Marotti u radu na svojim fotografijama odabire put koji se čini jedinim mogućim, čak i onda kada između sebe i njega postavlja posrednika, Petru, model, komentatora, životnu suputnicu i svjedoka toliko bliskog da ga zapravo i ne želi pokazati, otkriti jer bi to možda pokvarilo čaroliju fotografije.
– Izuzetno mi je drago otvarati izložbu u Zadru jer Zadar je dio mog djetinjstva. Forum je bio moje dvorište i moj dnevni boravak. Puno godina kasnije došla je i Petra pogledati ono što sam ja odavno vidio. Izazovno je izlagati djela u gradu s velikom fotografskom tradicijom. Moje fotografije su nastale na službenim i privatnim putovanjima. Njima sam htio pokazati dvije stvari, što je na tim putovanjima vidjela Petra i drugo, što sam u gradu Zadru vidio ja, jer sam vidio puno više od nje, istaknuo je autor Marotti.
Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 3. listopada.