Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gradovi mogu tek privremeno odgoditi poskupljenje

Autor: Dražen Ciglenečki Jagoda Marić,

16.09.2012. 22:00
Gradovi mogu tek privremeno odgoditi poskupljenje


Ovlasti gradskih vijeća da odobravaju poskupljenje grijanja, kako to sada čine, trajat će samo dok Sabor ne donese novi zakon o energiji


Vlasti u šest hrvatskih gradova najavljuju odbijanje zahtjeva HEP Toplinarstva za poskupljenjem grijanja od 37 posto, ali to će za samo nekoliko mjeseci odgoditi veće račune za 123 tisuće kućanstva u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću i Samoboru. Naime, ovlasti gradskih vijeća da odobravaju poskupljenje grijanja trajat će samo dok Sabor ne donese novi zakon o energiji, po kojem će o cijeni grijanja ubuduće nešto moći reći isključivo regulatorna agencija Hera. Javna rasprava o zakonu okončana je i očekuje se da će Vlada zakon uskoro predložiti parlamentu. Već početkom sljedeće godine mogla bi vrijediti nova pravila.
Dok se to ne dogodi, gradske vlasti mogu spriječiti poskupljenje i pokušati politički profitirati osam mjeseci prije lokalnih izbora, jer odbijenicu ne šalju samo HEP Toplinarstvu već posredno i Vladi koja upravlja tom tvrtkom. Tako su jučer čelni ljudi u spomenutim gradovima, mahom pripadnici oporbe na nacionalnoj razini, odašiljali poruke u zaštitu standarda svojih građana.
Bandićev veto
Posebno je zanimljiva situacija u Zagrebu gdje gradonačelnik Milan Bandić i većina u Gradskoj skupštini nisu više ista politička opcija. Bandić je svojim priopćenjem upozorio da će iskoristiti pravo veto kako bi zaustavio poskupljenje koje je HEP, kako doznajemo, zatražio od Skupštine u srpnju. U Bandićevom uredu ističu da se o eventulanoj korekciji cijena može govoriti tek “nakon depolitizacije i restrukturiranja javnih poduzeća”. Zato zagrebački gradonačelnik namjerava staviti veto i time “iskazuje obzir prema građanima koji dnevno žive podnoseći sve posljedice kriznih i recesijskih uvjeta”.
U Skupštini, pak, doznajemo da su zahtjev HEP-a proslijedili Heri na očitovanje, a iz te agencije krajem kolovoza obavijestili su ih da su od HEP-a zatražili dodatna pojašnjenja. Bez Herinog stava, napominju u Skupštini, o poskupljenju se neće raspravljati.
Herine odgovore čekaju i u pet ostalih gradova, ali kakvi oni god bili jasno je da predstavnička tijela neće dati odobrenje HEP-u.