Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jednoglasna podrška Dariju Nakiću, na potezu je Rajko Ostojić

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.09.2012. 22:00
Jednoglasna podrška Dariju Nakiću, na potezu je Rajko Ostojić

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Grozdana Perić ističe da dr. Nakić nije razriješen s dužnosti ravnatelja jer Upravno vijeće smatra da je riječ o jednoj, ishitrenoj odluci ministra koja je donesena puno prije nego što su se uopće utvrdile eventualne krivnje, navedene u rješenju ministra Ostojića
Dr. Dario Nakić, ostaje na funkciji ravnatelja Opće bolnice Zadar. Takvu odluku danas je donijelo Upravno vijeće zadarske Opće bolnice, očitujući se na zahtjev ministra zdravlja Rajka Ostojića za razrješenjem dr. Nakića s funkcije ravnatelja OB Zadar. Odluka je upućena Ministarstvu zdravlja i sad je na potezu ministar Rajko Ostojić.
Podsjetimo, zahtjev za Nakićevim razrješenjem, krajem prošlog mjeseca ministar Ostojić je uputio Zadarskoj županiji, koja je osnivač bolnice, i Općoj bolnici Zadar, a smjenu ravnatelja traži zbog navodnih nepravilnosti u poslovanju, pronađenih od strane inspekcije Ministarstva zdravlja i HZZO-a koje su “češljale” zadarsku bolnicu.
Dr. Nakića inspekcije prozivaju zbog 11 nepravilnosti koje su pronašle u radu bolnice. Za ministra Ostojića riječ je o teškim nepravilnostima koje zahtijevaju smjenu ravnatelja bolnice, dok ih dr. Nakić naziva zamjerkama tehničke prirode.
Upravno vijeće Opće bolnice Zadar, koje je danas odlučivalo o sudbini dr. Nakića, čine: predsjednica Grozdana Perić, te članovi dr. Josip Kraljić, dr. Damir Kasap i dr. Tomislav Vanjak. Očekivana podrška dr. Nakiću donesena je jednoglasno. Grozdana Perić ističe da dr. Nakić nije razriješen s družnosti ravnatelja jer Upravno vijeće smatra da je riječ o jednoj, ishitrenoj odluci ministra, koja je donesena puno prije nego što su se uopće utvrdile eventualne krivnje, navedene u rješenju ministra Ostojića.
– 29. kolovoza je stiglo rješenje ministra Ostojića kojim se naređuje ravnatelju da sve otkloni nepravilnosti. Istog datuma je pristiglo i rješenje kojim se sugerira Upravnom vijeću da razriješi ravnatelja, da bi 31. kolovoza, stiglo rješenje inspekcije HZZO-a kojom se tek daju mogućnosti da ravnatelj otkloni eventualne nedostatke i očituje se prema samom ministru. Mi smatramo da sve ono što se ravnatelju stavlja na teren ne zahtjeva drastične mjere puput njegovog razješenja jer bi u tom slučaju ravnatelji svih županijskim bolnica ali i KBC-a trebali biti smjenjeni svaki mjesec jer ne mogu poslovati u okviru limita koji je zadalo Ministarstvo zdravlja odnosno HZZO, kaže Perić,  smatrajući se zdravljem, kao resorom, treba ozbiljno baviti.
Zadarska Opća bolnica na čelu s dr. Nakićem, kako kaže Perić, ozbiljno se bavi zdravstvevnom problematikom. Istovremeno, HZZO zadarsku bolnicu kažnjava sa smanjivanjem limita za 5 posto, čime bolnica, ali i građane dovodi u neravnopravan položaj, spram drugih gradova. Perić drži da to nije pravedeno i da se na taj način ne može raditi.
– Što dalje… ministar ne može smijeniti Upravno vijeće jer nismo postupili po njegovom naputku, jer osnivač bolnice je regionalna samouprava, Zadarska županija. Mi smo se očitovali o njegovu prijedlogu u zakonskom roku od 30 dana, da nismo to učili Ministarstvo bi moglo donijeti svoje rješenje.  Ako je ministru baš cilj da smjeni ravnatelja, vjerujem da će pronaći za to i način, no to nije demokratski niti argumentirano, niti valjano, kaže Perić, dodajući da će Upravno vijeće poštuje instituciju Ministarstva zdravlja i Vlade RH i da će se ponašati kako pravo to nalaže.
Ukoliko ministar pronađe način za smjenu ravnatelja, tada se mora imenovati vršitelj dužnosti ravnatelja jer kako kaže Perić, zadarska bolnica ne može ostati bez čelnog čovjeka.
– Vršitelja dužnosti imenuje Upravno vijeće. Iako ministar ne može nametnuti vršitelja dužnosti ravnatelja, može ubrzati postupak izmjene zakona kojim se ukida institut Upravnog vijeća. Sada, Upravno vijeće moće razmješiti jedino Županijska skupština. Za insinuacije o kaznenim prijavama za članove Upravnog vijeća koje stižu iz Ministarstva zdravlja mogu samo reći da mi sve radimo pošteno i zakonito, tu nema elementa nikakvog za kaznenu prijavu. To su neprimjerene prijetnje, govori Perić.
Dr. Nakić, koji sada zajedno s Upravnim vijećem čeka odluku ministra Ostojića, sljedeći potez iz Ministarstva zdravlja, podršku koju je dobio od Upravnog vijeća nije posebno želio komentirati. Na uvidu je i dalje 11 optužbi koje mu se stavljaju na teret i za koje dr. Nakić drži da na niti jedan način, ni stučno ni financijsko ne ugrožavaju poslovanje bolnice.