Nekić: Potpisali smo kolektivni ugovor s djelatnicima vrtića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
joso_nekic
Odjel pročelnika za odgoj i školstvo Joso Nekić raspolagat će sa 1,9 milijuna kuna manje

Proračun zadarskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo u tekućoj godini rebalansom je na sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak smanjen sa 46,5 na 44,6 milijuna kuna. Učinjeno je to uz obrazloženje kako je "smanjenje sredstava usklađeno sa stvarnim potrebama vrtića koji su u prethodnim razdobljima ostvarili viškove poslovanja" pri čemu su sredstva za stipendije učenicima i studentima smanjene za 330.000 kuna, dok je iznos namijenjen izvanstandardnim programima u školama povećan za 125.000 kuna.

Kolektivni ugovor nakon 20 godina

- Umanjili smo proračun za 1,9 milijun kuna. Najveće umanjenje je na poziciji predškolskog odgoja i stipendiranja učenika i studenata. Što se tiče školstva, ovo je samo tehnički rebalans prema onome što su škole tražile. Što se tiče izvanškolskih aktivnosti, zbog sredstava koja su nam nedostajala na poziciji osobnih pomoćnika u nastavi dodali smo 140.000 kn. Smanjeni su rashodi za zaposlene u vrtićima, jer DV "Bokanjac" nismo završili, pa nema potrebe da stoje sredstva za plaće djelatnika, rekao je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, dok je gradonačelnik Zvonimir Vrančić otvorenje vrtića na Bokanjcu najavio za prosinac.

Pročelnik Nekić je izvijestio i kako su koncem srpnja Grad Zadar, gradski dječji vrtići "Radost" i "Sunce" i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske sklopili kolektivni ugovor.

- Potpisali smo kolektivni ugovor prvi put poslije 20 godina. To je dobra stvar u vrijeme dok sindikati javnih službi od Vlade pokušavaju dobiti da im ne umanji prava. Mi smo, usprkos takvoj situaciji u državi, potpisali kolektivni ugovor i mi ćemo ga poštovati, rekao je vijećnicima.

Rast plaća u tri faze

U izjavi za Zadarski list pročelnik Nekić pojašnjava kako se s usklađivanjem plaća djelatnika zaposlenih u gradskim vrtićima, a u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i školstvu, započelo odmah u srpnju. Naveo je kako su djelatnici do sada primali plaće prema platnim razredima u kojima su se nalazili s obzirom na godine radnog staža pri čemu se u viši platni razred prelazilo nakon svakih pet godina radnog staža, dok je u kolektivni ugovor ugrađeno usklađivanje plaća na način da one rastu u iznosu od 0,5% za svaku godinu radnog staža. Usklađivanje se provodi u tri koraka.

- U prvom koraku smo već u srpnju povećali plaće onima čije su plaće najviše zaostajale. Slijedi drugi korak 1. siječnja 2013. kada će povećanje plaća temeljem tog usklađivanja osjetiti oko90% zaposlenika i plaće će im rasti 5% i treći korak usklađivanja koji je planiran za 1. srpnja 2013. Svima će plaća biti povećana sukladno koeficijentu složenosti poslova i osnovici koju Vlada bude ispregovarala sa sindikatima javnih službi. Sada je ta osnovica 5.188 kuna. Uz to je u kolektivni ugovor ugrađeno kako će djelatnici koji imaju radnog staža između 20 i 29 godina imati povećanje plaće od 4%, oni s između 30 i 34 godine radnog staža povećanje od 8%, a djelatnici sa 35 ili više godina radnog staža povećanje u iznosu od 10%. Odgojitelji koji uz to obavljaju poslove voditelja u objektu koji ima između dvije i četiri odgojne skupine imaju povećanje plaće od 3%, a ako je riječ o objektu u kojem ima pet odgojnih skupina, primjerice u "Višnjiku" ili u "Grigoru Vitezu", imat će povećanje plaće od 5%, rekao je Nekić, dodajući kako su kolektivnim ugovorima određena i sva druga prava i obveze zaposlenika i poslodavca koja se odnose na jubilarne nagrade, radno vrijeme, regres, božićnice i godišnji odmor.

Dragić: Povećajte primanja pomoćnicima u nastavi

U raspravi o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu za 2012. vijećnica SDP-a Irena Dragić zatražila je povećanje primanja za osobne pomoćnike u nastavi.

- To je dobar projekt, osobni pomoćnici u nastavi pomažu djecu s posebnim potrebama koja su uključena u osnovnoškolsko obrazovanje i s njima su cijeli njihov nastavni dan. Tim ljudima nije lako. Oni su, to sam vam još lani rekla, potplaćeni. Mjesečno primaju oko 1.000 kuna i što je najgore - i to im kasni. Ove školske godine s tom su djecom, a ta se djeca za ljude jako vežu, potpuno novi ljudi i bojim se da će nam se to sve češće događati, kazala je Dragić na što je Nekić odgovorio kako Gradu treba 600.000 kuna za provođenje tog projekta.

- Ove godine Ministarstvo udruzi 'Nebo' nije isplatilo donaciju. Grad te ljude plaća po ugovoru o djelu i mora platiti porez, što znači da se iznos njihovog primanja množi sa dva, pojasnio je Nekić, dodajući, međutim, kako se ne slaže s tim da bi pomoćnik u nastavi trebao imati ista primanja kao i učiteljica koja je zadužena za cijeli razred, uključujući i učenike s posebnim potrebama.

Nema djece za talijanski vrtić

Na pitanje vijećnika Josipa Vlahovića (DSU) pročelnik Nekić je odgovorio kako je Grad Zadar želio pomoći pripadnicima talijanske manjine da otvore dječji vrtić na talijanskom jeziku.

- Htjeli smo u DV 'Sunce' napraviti odjel za djecu talijanske nacionalne manjine, ali njih jednostavno nema. Ako oni budu imali djecu, mi ćemo im pomoći i bit ćemo im partneri, kazao je Nekić.

Nekić: Roditelji plaćaju samo hranu!

Odgovarajući vijećnici Ireni Dragić (SDP) koja je zatražila smanjenje cijene boravka djece u vrtićima, a koja mjesečno iznosi 700 kuna, te je ustvrdila kako se za oko 9 milijuna kuna koliko Grad godišnje izdvaja za sufinanciranje boravka djece u privatnim vrtićima može sagraditi jedan gradski vrtić i kako se u nekim od privatnih vrtića ne poštuju pedagoški standardi, Nekić je rekao kako je ekspanzija vrtića pri kraju s obzirom na to da se postotak upisane djece u vrtić popeo na 80%.

- U gradu Zadru nema djece koja su se željela upisati u vrtić, a da su ostala neupisana. Sva ta djeca sukladno pedagoškim standardima imaju četiri obroka dnevno i svi su ti objekti prozračni i imaju uvjete, jer da nije tako, Ured državne uprave im ne bi izdao dozvolu. Što se cijene tiče, samo jedna obrok košta 30 kuna, ako imate 22 radna dana, to je ukupno za samo jedan obrok 660 kuna. To znači da roditelji plaćaju samo hranu, a UO za socijalnu skrb socijalno ugroženim obiteljima isplaćuje potporu za boravak djece u vrtiću, rekao je Nekić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno