Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pag dobio specijaliziranu trgovinu s otočnim proizvodima

Autor: Josip Portada

16.09.2012. 22:00
Pag dobio specijaliziranu trgovinu s otočnim proizvodima

Foto: Josip PORTADA



U Pagu je nedostajala trgovina s dobro poznatim domaćim proizvodima. Otvaranje takve trgovine je obogaćivanje ponude Paga, a vjerujem da to može biti i uspješni posao. Turiste koji dođu u Pag ne zanima ono što mogu nabaviti bilo gdje nego traže domaće proizvode, rekao je Ivica Mišković
Pag ima velik broj izvornih proizvoda od kojih neki imaju i oznake “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatski otočni proizvod”. Međutim, do prije dva tjedna u Pagu nije postojala specijalizirana trgovina u kojoj su se takvi proizvodi mogli kupiti. Otočni proizvodi kao što su Paški sir, skuta, vino, travarica, med od kadulje i drugi mogli su se kupiti u običnim trgovinama, kao i bilo koji drugi proizvodi, bez posebnog objašnjenja ili bilo kakve oznake o autohtonosti tih proizvoda. Na otoku Pagu proizvođači iz Kolana prednjače po načinu prezentacije i prodaje domaćih proizvoda. Takvi se proizvodi, na primjer, nude na vrlo lijepo uređenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
 Suradnja s putničkim agencijama
Dobar primjer prezentacije i prodaje domaćih proizvoda su benediktinke iz benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu koje proizvode baškotin, pandešpanj, druge domaće kolače i travaricu. Dobar primjer su i maslinari iz Luna koju su usavršili način proizvodnje maslinovog ulja, ali i pakiranje, prezentaciju i prodaju. Pri nabrajanju dobrih primjera treba spomenuti i hotel Boškinac u Novalji koji u restoranu i u konobi nudi domaće specijalitete. No, najveći pomak u ponudi izvornih domaćih proizvoda napravljen je otvaranjem specijalizirane trgovine u Sirani Gligora u Kolanu u sklopu koje je uređena i vinarija. To je prva specijalizirana trgovina na Pagu u kojoj se na jednom mjestu, uz sireve Sirane Gligora, prodaju svi domaći proizvodi. No, u Pagu takve trgovine nije bilo. Ugostitelj Ivica Mišković prvi je u kriznim vremenima u kojima malo tko želi ulagati uredio specijaliziranu trgovinu s otočnim proizvodima koju je nazvao “Paški sir”.
– U Pagu je nedostajala trgovina s dobro poznatim domaćim proizvodima. Otvaranje takve trgovine je obogaćivanje ponude Paga, a vjerujem da to može biti i uspješan posao. Turiste koji dođu u Pag ne zanima ono što mogu nabaviti bilo gdje nego traže domaće proizvode, rekao je Ivica Mišković.
Trgovina “Paški sir” otvorena je tek dva tjedna, a već ju je posjetilo nekoliko grupa turista koji su u iz raznih mjesta Zadarske i Ličko-senjske županije u Pag došli na izlet. Mišković smatra kako je za uspješni rad specijalizirane trgovine potrebna suradnja s putničkim agencijama.
Kušaonica sira
– Na izlet u Pag dolazi velik broj turista, a mnogi žele kupiti nešto što je posebnost Paga. Ponekad to kupuju za sebe, a ponekad kao dar. O otočnim proizvodima mogu doznati u promidžbenim materijalima, ali je do sada uvijek bio problem gdje kupiti takve proizvode. Zbog toga je potrebno sve to s čime na otoku raspolažemo imati na jednom mjestu, kaže Mišković.
Nakon prvih iskustava u specijaliziranoj trgovini Mišković je odlučio proširiti ponudu proizvodima iz cijele Zadarske županije. Naime, turisti su željeli kupiti i neke proizvode kojih u Pagu nema, a koji su posebnost županije. Tako je uspostavljena suradnja s vinogradarima iz zaleđa Zadra i s Ninskom solanom.
– Od Ninske solane dobivamo cvijet soli, mirodijsku sol i čokoladu s dodatkom soli. To su izuzetni i uglavnom dobro poznati proizvodi koji se trebaju nuditi s ostalim domaćim proizvodima, navodi Mišković.
Prva iskustva u trgovini pokazala su još nešto. U trgovini je potrebno urediti kušaonicu sira. To je dodatno ulaganje, ali Mišković smatra kako je ulaganje u kušaonicu nužno.
– Kušaonica će biti napravljena do idućeg ljeta. Domaći ljudi dobro znaju što je Paški sir, ali stranci ne znaju. U trgovini su istaknute nagrade koje su sirevi dobili na raznim sajmovima i natjecanjima i to privlači pažnju turista jer su nagrade jamstvo kvalitete. Međutim, mnogi turisti žele probati sir prije nego ga kupe. To je jedini način za upoznavanje s kvalitetom i okusom tog našeg jedinstvenog proizvoda, kaže Mišković.
Pag je dobio prvu specijaliziranu trgovinu s domaćim proizvodima koja će raditi za vrijeme turističke sezone, a u prva dva tjedna dokazala se kao važan i zanimljiv dio turističke ponude.