Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sloboda predsjednik, Ivica Tucak izbornik

Autor: Davor Petrović

16.09.2012. 22:00
Sloboda predsjednik, Ivica Tucak izbornik


Predrag Sloboda jednoglasnom podrškom dobio je prvi puni mandat na čelu Saveza, kao jedini kandidat za predsjednika, a Ivica Tucak naslijedio je Ratka Rudića na mjestu izbornika
Predrag Sloboda jučer je dobio prvi puni mandat na čelu Hrvatskoga vaterpolskog saveza, kao jedini kandidat za predsjednika, a Ivica Tucak naslijedio je Ratka Rudića na mjestu izbornika hrvatske reprezentacije. Tako su odlučili članovi Skupštine HVS-a na svojoj redovnoj izbornoj skupštini održanoj u zagrebačkom hotelu International, nakon koje je novoizabrani Upravni odbor HVS-a Šibenčaninu odlučilo dati povjerenje na klupi hrvatskih vaterpolista.
Prije nešto manje od dvije godine Sloboda je prvi put izabran za predsjednika HVS-a umjesto Perice Bukića, koji je odstupio u njegovu korist na pola svojega drugoga mandata. Istodobno su usvojene izmjene i dopune Statuta HVS-a, čime je otvoren prostor da Bukić bude izabran za izvršnog direktora odnosno prvog operativca Saveza. Poznati riječki gospodarstvenik jučer je dobio jednoglasnu podršku skupštinara i prvi puni mandat na čelu HVS-a. I to uz šampanjac, kojim je prije početka redovne izborne skupštine nazdravljeno zlatnoj medalji hrvatskih vaterpolista na Olimpijskim igrama u Londonu. Suvišno je isticati da je donedavni izbornik reprezentacije i novi sportski direktor HVS-a Ratko Rudić tom prilikom pozdravljen dugotrajnim aplauzom svih prisutnih.
Financije
– Unatoč svim financijskim, a samim time i organizacijskim problemima, uspjeli smo osigurati optimalne uvjete za pripreme svih naših selekcija. Posebno bih htio čestitati Ratku Rudiću i svim reprezentativcima koji su nakon osvajanja Svjetske lige zlato osvojili i na Olimpijskim igrama. Moram zahvaliti i Perici Bukiću, koji je ključna karika svih naših uspjeha. Siguran sam da nas očekuje izuzetna sezona na klupskom i reprezentativnom planu, iako su financijski problemi stalno prisutni – rekao je Sloboda u svom izvješću o radu u proteklih godinu dana.
Bukić je pak istaknuo da rezultati koje je Rudić ostvario u osam godina s reprezentacijom predstavljaju vrh onoga što se može postići u sportu.
– Nakon ovog olimpijskog zlata ostaje nam problem financiranja. Pokušat ćemo iskoristiti olimpijsko zlato za stvaranje pritiska u smislu financiranja. Tako važna stavka u ovako trofejnom sportu ne smije biti prepuštena snalažljivosti pojedinaca – objasnio je Bukić.
Zadnje Rudićevo izvješće s pozicije izbornika A reprezentacije izazvalo je dosta emocija i novi gromoglasni aplauz.
Postolje
– Godinu smo započeli neuspjehom na Europskom prvenstvu u Eindhovenu. To smo analizirali vrlo temeljito i otvoreno, a rezultat se vidio na Olimpijskim igrama. Naš uspjeh u Londonu je plod velike sinergije u radu svih ljudi iz hrvatskog vaterpola. Naravno, u prvom redu su igrači. Mi smo taj projekt započeli 2004. godine, s vrlo jasnim ciljem da se oformi reprezentacija koja će se na svim velikim natjecanjima boriti za mjesto na postolju. Taj projekt se nastavlja, bez obzira na promjene. Mislim da hrvatski vaterpolo ima potencijal za to – istaknuo je Rudić, kojega je na mjestu izbornika naslijedio Ivica Tucak.
Šibenskoga trenera UO-u je predložilo Stručno povjerenstvo, koje su činili Rudić, Perica Bukić, Zoran Roje, Boško Lozica i Ognjen Kržić.
– Ranije smo odradili najveći dio posla. Sada smo samo usuglasili stavove i odlučili se za Tucaka – objašnjava Bukić.
U dosadašnjem dijelu svoje trenerske karijere Tucak je odveo Šibenik do finala Kupa LEN-a, a s juniorskom reprezentacijom Hrvatske je osvojio naslov svjetskog prvaka. Povrh toga, s Jadranom iz Herceg Novog osvojio je Jadransku ligu.
– Velika je čast biti izabran na mjesto izbornika aktualnih olimpijskih pobjednika. No, to je ujedno i velika obaveza. Uložit ću svo svoje znanje, želju i energiju da nastavim ići putem koji je utabao Ratko Rudić. Reprezentacija za mene nije vrući krumpir. Svi igrači su u najboljim godinama, tako da će nositelji igre biti isti kao i prije. Naravno, neće mi biti ispod časti tražiti savjet od Ratka Rudića. Velik je privilegij imati tako uspješnog i kvalitetnog stručnjaka kao podršku – poručuje Tucak.