Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štimac je poslao SMS i nazvao me da bi mi čestitao!

Autor: Marko Cvijanović

16.09.2012. 22:00
Štimac je poslao SMS i nazvao me da bi mi čestitao!


Prvo je stigla poruka, a poslije me izbornik nazvao i čestitao mi. Sjetio se čovjek, ha, ha… – kaže Ivan Rakitić, koji je asistirao Trochowskom za pobjedonosni pogodak Seville
Možda to spada u rubriku “Vjerovali ili ne”, a možda je Igor Štimac shvatio da je pogriješio kad je u pitanju Ivan Rakitić, koji je u derbiju španjolskoga prvenstva između Seville i madridskoga Reala (1:0) dokazao da nije igrač koji zaslužuje javne izbornikove prodike. Što god, na zaslonu Ivanova mobitela u jučerašnjim jutarnjim satima poslije upečatljiva izdanja protiv “kraljevske momčadi” osvanuo je sms: “Bravo, Raketa”. Pošiljatelj? Igor Štimac.
– Prvo je stigla poruka, a poslije me izbornik nazvao i čestitao mi. Sjetio se čovjek, ha, ha… – kaže Ivan Rakitić, koji je u cijenjenom španjolskom sportskom dnevniku El Mundo deportivo za šezdeset minuta protiv Reala zaslužio tri, od četiri moguće zvjezdice. Usporedbe radi, igrači Reala su od prvoga do zadnjega upisali jednu jedinu, mršavu zvjezdicu. I pokude velikoga Josea Mourinha, koji je poslije četiri odigrana kola zavapio: “Nemam momčad”. E, pa Sevilla je pobijedila upravo zato što je – momčad.
Uigrani prekid
– Baš tako! Činjenica je da je Real imao dominaciju, ali mi smo dali stopedeset posto svojih mogućnosti i na kraju zasluženo pobijedili. Samo… Bez obzira na nešto veći posjed lopte Reala, mi smo bili opasniji u nekim situacijama, ponajprije zahvaljujući odličnom Navasu. Nije da me Real razočarao, znali smo koliko će biti teška utakmica, uostalom i nas se puno pitalo na toj utakmici – ističe Rakitić, koji je visoku ocjenu u prvom redu zaslužio silnom količinom trke u oba pravca i asistencijom za pobjedonosni pogodak Piotra Trochowskog.
– To je uigrani prekid, gro igrača krene na prvu stativu, a ja centriram na drugu gdje ostane sam naš igrač. Sličnu smo stvar napravili i u drugom poluvremenu, ali je Trochowski ovaj put bio kratak za pola metra. Moja igra? Zadovoljan sam, odigrao sam šezdeset minuta, više nisam mogao. Već na poluvremenu sam treneru dao do znanja da ću izdržati još samo petnaestak minuta, jer sam počeo osjećati zatezanje u mišiću.
Ivan je poslije utakmice s belgijom u Bruxellesu s kilesim osmijehom na licu uspio procijediti kroz zube tek jednu jedinu rečenicu: “Pokušat ću što prije zaboraviti proteklih deset dana”. Aludirao je, naravno, na javne Štimčeve kritike. Izbornik je, neizravno, za lošu igru momčadi protiv Makedonije pronašao krivca u Rakitiću, brojećui mu izgubljene lopte i duele kao početniku. Znače li jedan sms i poziv da se izbornik “pokajao”?
– To morate njega pitati, vidjet ćemo što će biti na sljedećem okupljanju. Ja samo mogu ponoviti ono što sam rekao kad smo se čuli poslije Makedonije. Nisam se osjećao kao da sam bio najgori u momčadi, puno je igrača na toj utakmici bilo ispod svoje razine, a na kraju sam ja ispao Pedro. Još uvijek ne znam zašto. Vjerujem da sam protiv Reala odigrao sasvim solidno.
Luka čestitar
Prvi čestitar bio je Luka Modrić, koji je ušao u nastavku utakmice i bio najbliži pogotku. Lopta je umjesto mreže pogodila stativu.
– Bolje da je tako. Rekao sam Luki kad smo razmjenjivali dresove poslije utakmice da ostavi nešto za Makedoniju i Wales i malo poboljša udarac do tada, ha, ha… Okršaj s Di Marijom? U prolazu me zakačio, po meni zaslužio čisti crveni karton. Malo mu je progledao kroz prste. Nije mi to bitno s obzirom da smo pobijedili.
Pobjeda nad “kraljevskim klubom” nije se pretjerano slavila, nedjeljni jutarnji sati bili su rezervirani za trening rekuperacije. Popodne za obiteljski ručak. To je sve.
– Bit će vremena. Momčad koja ovako pobjedi Reala ima se pravo nadati da će tijekom sezone biti još odličnih rezultata. Jel tako?
Ivan je sve rekao. Preko mobitela i na terenu protiv Rela. Igrač koji može odgovoriti trkačkim zahtjevima utakmice od iznimnoga rezultatskoga značaja u jednoj od najboljih liga i protiv jedne od najboljih momčadi na svijetu zaslužuje mjesto u hrvatskoj reprezentaciji. Možda je i Štimac shvatio da je pretjerao poslije Makedonije.