Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski ugostitelji se pridružili humanitarnoj akciji za Stephanie

Autor: Vanja Mirčeta

16.09.2012. 22:00
Zadarski ugostitelji se pridružili humanitarnoj akciji za Stephanie

Foto: PIXELL



Bitno nam je da su se Zadrani odazvali u velikom broju i da je svatko doprinio koliko može. Želja nam je bila da ovogodišnja Varoška fešta ostane zapamćena i zabilježena po humanitarnom djelovanju, rekao je Anđelo Begonja, iz Kulta
Posljednja ovogodišnja ljetna zabava na Poluotoku, Varoška fešta održana je u petak kako i naziv kazuje u Varoši. U organizaciji fešte sudjelovala je većina ugostitelja na tom području, s posebnim osvrtom na kafiće “Kult” i “Dišpet” te “Stomoricu” ispred koje se kuhao “vrhunski pašta fažol” po recepturi kuhara iz Kampo Kaštela, kako su nam rekli na njihovom stolu, gdje se porcija suhog graha, ili po domaći fažola, nudila za 20 kuna uz kruh po želji. Iako ljeto baš i nije specifično vrijeme kada se ova domaća, radnička hrana konzumira, znatno niže temperature posljednjih dana učinile su svoje te je dobri domaći grah zagrijao domaće ljude, ali i još uvijek pokojeg turista. Osim pašte fažola i frigane girice iz Stomorice bile su jako tražene, te se uz spizu, pjesmu, piće i dobru atmosferu ljetu Varoškom feštom još jednom kazalo zbogom.
“Mudante, kanotjere i drugo rublje” na tiramolima ponad ulaza u zadarsku Varoš, iznad terase kafića “Kult” i “Dišpet” bili su dio nekadašnje tradicionalne svakodnevnice tog zadarskog predjela, a u petak navečer i okosnica upečatljive scenografije zadarske Varoške fešte, gdje se okupilo mnoštvo Zadrana i rijetki posezonski gosti. Na terasi caffe barova “Kult” i “Dišpet” goste su zabavljali Marko Pecotić Peco, tvorac hitova “Samo ljubav ostaje” (iz Larina izbora), “Ankora” i “Uzmi me more” te DJ Angelo. Atmosfera je bila iznimno dobra, a rasla je proporcionalno degustiranju ponuđene spize te Kultovih rakija, točene pive i ostalog pića.
Za ovu večer “Kult” je pripremio dva domaća pršuta koje u ovoj prigodi rezao Umberto Piasevolli te uz fetu kruha besplatno dijelio zainteresiranim i gladnim prolaznicima. Uz pršut na istome stolu bile su postavljene bačve s točenim pivom, koje se prodavalo po cijeni od 15 kuna za pola litre, a prihodi prikupljeni prodajom odvajali su se za humanitarnu akciju za petogodišnju Stephanie Milda, čija je životna priča i borba posljednjih dana podignula na noge čitav zadarski kraj. Osim prihoda od prodaje pića koje su donirali sponzori, za malu Stephanie je na istom stolu bila postavljena i posebna kutija za dobrovoljne priloge, a osim toga u prodaji su bile i karte po cijeni od 30 do 50 kuna.
– Dosta toga se večeras odvajalo za malu Stephanie. Bitno nam je da su se Zadrani odazvali u velikom broju i da je svatko doprinio koliko može. Želja nam je bila da ovogodišnja 14. Varoška fešta ostane zapamćena i zabilježena po svom humanitarnom djelovanju, rekao je Anđelo Begonja, iz Kulta.
Osim u Kulta, Dišpeta i Stomorice veselo je bilo i u mnogim drugim kafićima na Poluotoku, koji su za ovaj posljednji feštarski petak angažirali razne zabavljače, glazbenike, klape itd. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata na Poluotoku i ovoga petka je bilo produženo, pa se u ime kraja ljeta nazdravljalo i častilo do dva sata ujutro, a na pojedinim mjestima i duže.


I “Zodiac” za Stephanie


Velikoj humanitarnoj akciji prikupljanja financijskih sredstava za operaciju malene Stephanie Milda priključio se i caffe-bar Zodiac gdje se u subotu prodavala hrana od koje će sav prihod biti doniran obitelji Milda za pokrivanje troškova. Stalni gosti i prolaznici koji su željeli pomoći imali su priliku probati delicije poput pršuta, inćuna i maslina po prihvatljivim cijenama te tako dati svoj obol u ovoj akciji i pomoći maloj sugrađanki.
Boris KUPČAK