Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Liga predlaže i bolovanje za odvikavanje od pušenja

16.09.2013. 22:00
Liga predlaže i bolovanje za odvikavanje od pušenja


U povodu Svjetskog dana borbe protiv pušenja 31. svibnja Liga protiv raka Zadar pokrenula je nekoliko inicijativa, među kojima su neke već postigle prve reakcije, poručili su iz te udruge.
Jedna od njih je bila da se označi rok trajanja cigareta, odnosno duhanskih proizvoda na kutijama. Zahtjev je upućen Ministarstvu financija koje je inicijativu preusmjerilo Ministarstvu zdravlja koje im je pak poručilo kako je “pri Vijeću EU, čija je članica i Republika Hrvatska, u tijeku dogovor i rad na novom Prijedlogu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o približavanju zakona, uredbi i administrativnih odredbi država članica vezanih uz proizvodnju, predstavljanje i prodaju duhana i duhanskih proizvoda” te kako će hrvatskim predstavnicima biti proslijeđen prijedlog Lige.
Druga inicijativa koja je također naišla na reagiranje ticala se mogućnosti uzimanja bolovanja za ostavljanje cigareta. Prijedlog zadarske Lige bio je da se može omogućiti 21 dan najdužeg bolovanja koji bi služio onima koji su odlučili krenuti u prvi korak odvikavanja od pušenja, kao i da se pritom istima daju flasteri protiv pušenja.