Uključite se u pokretni umjetnički laboratorij

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Danas bi, u poslijepodnevnim satima, na prostoru Bazilike na zadarskom Forumu trebala biti postavljena konstrukcija funkcionalne geodezijske kupole, a sutra bi na nju trebao biti postavljen i pokrov nakon čega će ona biti otvorena za javnost od 18. do 22. rujna.

Ideja o postavljanju kupole proizlazi iz multimedijalnog kampa u suorganizaciji udruga Urbane kulture i edukacije (UKE) Varaždin i ZadraSnova iz Zadra. Sudionici kampa kupolu će podići zajednički, a kako je pojasnio Kruno Jošt iz UKE-a, ona je zamišljena kao pokretni umjetnički laboratorij koji bi oko sebe okupljao lokalne i nelokalne umjetnike nudeći razne programe, najčešće u vidu radionica.

- Program otvaramo trodnevnom radionicom o svrsi, izgradnji i upotrebi funkcionalne geodezijske kupole, ali tu je i primjerice program LINUX install fest za vrijeme kojeg će građani moći doći da ih besplatno oslobodimo Windowsa i instaliramo im Linux, snimanje aktivističkog videa i njegovo prikazivanje, rad slobodnog putujućeg radija koji uključuje produkciju radio programa kao neka vrsta socijalne skulpture koja privlači lokalnu zajednicu da sudjeluje u procesima, prikazivanje dokumentarnih filmova, puštanje glazbe i koncerti, među ostalima koncert tibetanskih zdjela u subotu u 19 sati, tzv. terapija zvukom, nabrajao je Jošt, a organizatori su za vrijeme trajanja programa otvoreni i za ideje i programe lokalne zajednice za organizacijom nekog od događanja u kupoli.

Zanimljivo je da će se za osvjetljenje kupole koristiti solarni paneli Edukacijskog solarnog centra Strukovne škole Vice Vlatkovića koja je, uz Grad Zadar i Arheološki muzej Zadar omogućila realizaciju projekta, dok su financijeri Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova.

 Program radionica je otvorenog tipa, a počeo je jučer u klubu Acme u Zadru. Kontakt broj za sve infomacije je 250 708 ili putem e-maila info@zadarsnova.hr.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno