Prošle godine u Zadarskoj županiji nije odstrijeljen niti jedan vuk

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Ovo je ostalo od magarca iza nedavnog napada vukova

Vukovi napali ovce, zaklali magarca, pobili koze i natjerali ih u more kod Slivnice - sve su to prijave koje nam posljednjih dana šalju ljudi iz šire zadarske okolice. Na udaru vučjih čopora našla se stoka vlasnika iz Slivnice, Poljica Briga i drugih mjesta diljem županije. Mnogi koji su nas zvali kao jedina primanja navode nam ono što zarade od stočarstva, žale se na državne propise i tvrde kako do posljednjih nekoliko godina na njihovu području vukova nije bilo.

Ovi predatori, kojih je svake godine sve manje, strogo su zaštićena vrsta i dok mnogi stočari zazivaju lovce i mogućnost odrtrela, broj vukova u Hrvatskoj pao je ispod 200 jedinki. Priče o naseljavanju ovih životinja na naše područje, tvrde nam stručnjaci, totalna su ludost. Oni koji se bave uzgojem stoke govore nam kako su došli do krajnjih granica tolerancije, a Slivničanin Nikola Lerga, kaže kako postoji mogućnost izlaska na ceste da bi pokazali svoje nezadovoljstvo.

Kakvo je stanje sa službenim brojem vukova u zadarskoj okolici, koliko su napadi česti i što preostaje stočarima da bi se zaštitili od ovih predatora, pokušali smo doznati u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Dio podataka dala nam je Petra Rodić, načelnica Odjela za divlje i udomaćene svojte i staništa, dok nam je na dio pismenim putem odgovorila Andrea Ribarić.

Ovih dana bi trebalo biti objavljeno novo Izvješće o stanju populacije vuka u Hrvatskoj, koje svake godine u drugoj polovini rujna objavljuje Državni zavod za zaštitu prirode. Kako su nam rekli procjena veličine populacije vuka u Hrvatskoj vrši se kombinacijom više metoda, a pritom se koriste podaci o štetama na domaćim životinjama, podaci o dopuštenom zakonitom odstrelu za prethodnu godinu i njegovoj realizaciji te ostaloj zabilježenoj smrtnosti vukova, kao i rezultati znanstvenih istraživanja (telemetrija, DNA analize, foto-zamke), provedenih akcija praćenja i procjene procjenitelja.

- U 2013. godini procijenjeno je da se unutar granica RH nalazi 26 čopora koji žive na teritoriju 9 županija, a neki čopori imaju životni prostor na području dvije ili čak i tri županije. Brojnost jedinki vukova u 2013. godini značajno se smanjila u odnosu na 2012. godinu, te je istovremeno treću godinu za redom ispod 200 jedinki, a nakon što je 5 godina bila iznad 200. Procijenjena brojnost za 2013. je i najmanja od 2005. godine od kada se istom metodologijom te procjene donose, govore nam iz Zavoda za zaštitu prirode.

više u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno