Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bibinjci se raduju gostima umjetnicima

16.09.2016. 22:00
Bibinjci se raduju gostima umjetnicima


Prva Međunarodna likovna kolonija “Bibinje 2016.” u istoimenom općinskom središtu okupila je sedam umjetnika iz Slovenije i Makedonije koji u miru plaže Sagunica na Branimirovoj obali stvaraju, razgovaraju, izmjenjuju iskustva i uživaju u smiraju ljeta u Bibinju.
– Kako je moja teta prof. Anka Krašna slikarica i dizajnerica zaposlena na Sveučilištu u Mariboru na Odjelu za likovne umjetnosti, tako sam došla na ideju da ovdje u Bibinju održimo likovnu koloniju, kazala je Ljiljana Planinšec koja je u svojoj kući bez ikakve naknade smjestila umjetnike koji stvaraju dvorištu, u vrtu i na prostranom balkonu.
Prvi saziv kolonije čine Anka Krašna, Mira Ličen Krmpotić, Domen Dimovski, Boge Dimovski, Irena Jeras Dimovska, Viktor Šest i Matjaž Duh.
– Iduće godine pridružit će nam se i slikar Marin Bralić iz Bibinja i još umjetnika, jer nam je cilj da likovna kolonija postane sve veća i tradicionalna, te da u već uspostavljenoj plodonosnoj suradnji s Općinom Bibinje i Turističkom zajednicom održimo i veliku izložbu slika, naglasila je Planinšec.
Umjetnici nisu samo posvećeni stvaranju. Imali su izlet na Kornate, razgledali su staru gradsku jezgru Zadra, Morske orgulje, Pozdrav Suncu.
– Kolonija pruža izbor. Možeš raditi u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Imamo prostora za stvarati, ali gdje god bacimo pogled, pred nama je prostor koji inspirira. Posebne su šetnje uz more u Bibinju pred zalazak Sunca, govori višestruko nagrađivana umjetnica Anka Krašna koja je imala brojne izložbe u Sloveniji, Austriji, Engleskoj, Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Turskoj, Makedoniji i drugdje.
Petodnevna međunarodna likovna kolonija završit će s izložbom slika u vrtu kuće Planinšec.
Svi poznaju Hrvatsku po Jadranskom moru, suncu, vinu, maslinama, ljudima, dobrom jelu. Ali Hrvatska ima više za ponuditi.
– Ovakvo događanje je potrebno u cilju što učinkovitije turističke ponude i promidžbe, poručio je Mladen Lukić, bibinjska karika u međunarodnom lancu ove jedinstvene likovne kolonije.