Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska uvodi digitalni radio

18.09.2018. 11:00
Hrvatska uvodi  digitalni radio


U okviru 60. simpozija ELMAR 2018. jučer je održana posebna sekcija. Budućnost digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj naziv je te  sekcije čiji je cilj rekapitulacija svega učinjenog u proteklom periodu  testnog odašiljanja digitalnog radijskog programa. Eksperimentalno  odašiljanje radijskih programa u digitalnoj DAB+ tehnologiji započelo  je 20. studenog 2017. s odašiljača Sljeme, Mirkovica, Učka i Ivanščica.  Područje pokrivanja obuhvaća Grad Zagreb i Zagrebačku županiju,  Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, dio Karlovačke i dio Sisačko-moslavačke županije te Primorsko-goransku i Istarsku županiju uz doseg od preko 2 milijuna stanovnika. Eksperimentalno razdoblje trajat će jednu godinu. U multipleksu se odašilje 16 radijskih programa. Dosadašnja FM tehnologija dosegla je svoje granice, a  posljedica je što više nema slobodnih frekvencija za nove programe.
– Velik dio našeg simpozija odnosi se na područje ne samo pomorstva, nego i televizije i tona. Stoga je ove godine pala ideja da se paralelno s ELMAR-om održi i ova sekcija koja obrađuje digitalni radio.  Uvođenje digitalnog radija dovodi do bojaznosti koncesionara za daljnju budućnost radija. Trenutačno imamo oko 150 dodijeljenih frekvencija za analogna radija. Egzistencija im je dodatno uzdrmana jer s digitalnim emitiranjem dolaze nove usluge koje dodaju novu dobit. Novim,  digitalnim radiom želi se prenijeti jedan cijeli niz novih “data” preko radija. Za te reklame plaća se ekstra najamnina. Uvođenjem digitalnog  emitiranja smanjuje se trošak od reklama, a zbog uvođenja nove tehnologije, povećava se od emitiranja. Ako u mrežu uđe više korisnika, onda  je emitiranje po kanalu jeftinije, rekla nam je prije početka simpozija  Branka Zovko Cihlar koja već 30 godina predsjeda ELMAR-om.
Sekcijom su se jučer pokazali, pokažu rezultati testiranja, razmijene  iskustva operatora, nakladnika i slušatelja, istaknu mogućnosti za poboljšanja te razmotri što dalje nakon isteka dozvole za testno odašiljanje. U okviru posebne sekcije predstavljena je i mogućnost primjene  modela javno-privatnog partnerstva (JPP) u realizaciji DAB+ projekata  u Republici Hrvatskoj.
Od tema koje se obrađuju ističu se: Budućnost digitalnog radija  DAB+ u Hrvatskoj, DAB+ testno odašiljanje – iskustva OIV-a, Primjena  modela JPP-a u implementaciji DAB+ projekata, Digitalni radio u RH.