Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I općinski HDZ predlaže da se škola u Posedarju zove OŠ dr. Franjo Tuđman

18.09.2018. 11:00
I općinski HDZ  predlaže da se škola u Posedarju zove OŠ  dr. Franjo  Tuđman


Udruga prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije  početkom proteklog mjeseca pokrenula je inicijativu za preimenovanje  Osnovne škole Braća Ribar u Posedarju te predložila da ona ubuduće nosi ime po njihovom poginulom suborcu Draganu Žuniću, domoljubu i  heroju Domovinskog rata iz Slivnice. Pritom su predložili da preimenovanje posedarske škole bude na 26. obljetnicu njegove pogibije, 16. prosinca 2018.
Podsjetimo, Dragan Žunić, pomoćnik zapovjednika SJP Poskoci PU  zadarske, u dubinskom izviđanju terena 16. prosinca 1992. godine smrtno je stradao u borbi s neprijateljem. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frakopana,  Ogrlicom kneza Domagoja i Spomen značkom i Redom hrvatskog trolista.
U povodu inicijative za preimenovanje OŠ Braće Ribar u Posedarju  jučer je u Zadarski list stiglo priopćenje Općinskog ogranka HDZ-a  Općine Posedarje, čiji je predsjednik Ivica Juričević, bivši posedarski  načelnik.
"Općinski odbor HDZ-a Općine Posedarje na održanoj sjednici 12.  rujna 2018. godine donio je jednoglasnu odluku za prijedlog naziva Osnovne škole Braće Ribar u Posedarju, i to da se škola naziva po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je u sudbonosnim trenucima stao na čelo svog naroda i kao vrhovni zapovjednik svih ratnih postrojbi sa svojim braniteljima koji su podnijeli najveći teret i veličanstveno ostvarili vjekovni san hrvatskog naroda o slobodnoj i demokratskoj  državi Hrvatskoj. Posebno se ponosimo posjetom u Posedarju nakon  atentata kojeg je preživio u Benkovcu, 18. ožujka 1990.
Također predlažemo da se svim poginulim i umrlim braniteljima obvezno s posebnim poštovanjem dodijele nazivi ulica i trgova s punim nazivima i naglaskom da se radi o hrvatskim braniteljima", zakčjujuje se u  priopćenju Hrvatske Demokratske Zajednice za Općinu Posedarje".
Prijedlog Općinskog odbora HDZ-a Općine Posedarje za preimenovanja naziva Osnovna škola Braća Ribar u Osnovna škola dr. Franjo  Tuđman odaslan je u Zadarsku županiju, Općinu Posedarje i Školsko vijeće OŠ Braća Ribar Posedarje.