Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I Zadarska županija otpisuje dugove fizičkim osobama

17.09.2018. 13:02
I Zadarska županija otpisuje dugove  fizičkim osobama


Na 10. javnoj sjednici Kolegija župana najviše  pažnje privukla je svakako točka dnevnog reda s prijedlogom o otpisu  dugova fizičkim osobama. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za financije i proračun, Bibijana Baričević istaknula je kako Zadarska županija ne otpisuje puno dugovanja kao primjerice Grad Zadar.
– Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama stupio je na snagu 21.  srpnja 2018. godine i njime se želi jednokratno pomoći riješiti problem  blokiranih računa fizičkih osoba te im se pružiti mogućnost reprograma  ukoliko je to moguće. Zadarska županija kao vjerovnik grupe II obvezna  je dati informaciju, kod nas u obliku odluke, o otpisu dospjelog duga fizičkim osobama i odrediti način na koji će im to omogućiti. Iz tog razloga smo pripremili odluku koja se odnosi na fizičke osobe koje imaju registriranu djelatnost do 31. prosinca 2017. godine ili na kojima se provodi ovrha nad novčanim sredstvima po računu radi naplate dospjelog duga. Odlukom smo odredili da ćemo takvima otpisati dug do visine od  10.000 kuna uvećano za kamatu uz određene uvjete, a to su socijalni i  imovinski kriterij, dakle ukoliko su ta dva kriterija zadovoljena, istaknula  je Baričević.
Pisani zahtjev za otpis duga sukladno Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama (NN 62/2018) podnosi se u roku od 30 dana od dana  objave ove odluke. Osim toga, istaknuto je kako građani mogu zatražiti  reprogram duga na način da će građani podnijeti zahtjev do 31. prosinca  2018. godine na adresu županijskog Upravnog odjela za financije i proračun.
– Županija jedino što ima ovrha je s osnova za navodnjavanje, ukupno gledajući to su mali iznosi koji ne prelaze milijun kuna, dakle iznose oko 700.000 kuna što znači da ovu odluku može donijeti  župan te ne treba ići na Županijsku skupštinu. Zbog toga je Grad takvu  odluku dao na Gradsko vijeće, a kod nas je dovoljno da odluči župan, zaključila je Baričević dok je prijedlog, odnosno odluku potvrdio župan Božidar Longin dodajući kako se  nada da su napravili dobru stvar za žitelje Zadarske županije.