Izvukli iz mora i "kapitalca" - kontejner za smeće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Mladi iz Starigrada-Paklenice u eko akciji
Koristeći svoje brodice i svoju opremu, te svoju domišljatost, u svega nekoliko sati izvukli su na obalu više desetaka vreća punih limenki, staklenih i plastičnih boca, automobilskih guma različitih veličina, tepiha, najlona, plastičnih vrećica, raznih vrsta žica, željeznih cijevi, starog i izgubljenog ribarskog alata...
Umjesto da se u njega odlaže smeće - kontejner bačen u more

Mladi mještani Starigrada-Paklenice samoinicijativno su organizirali akciju čišćenja mora. Koristeći svoje brodice i svoju opremu, te svoju domišljatost, u svega nekoliko sati izvukli  su na obalu više desetaka vreća punih limenki, staklenih i plastičnih boca, automobilskih guma različitih veličina, tepiha, najlona, plastičnih  vrećica, raznih vrsta žica, željeznih cijevi, starog i izgubljenog ribarskog  alata, konopa, suncobrana, limenih nadstrešnica, a komunalni kontejner za smeće je bez sumnje "kapitalac" ovog čišćenja. Nešto od svega  ovoga dospjelo je u more za vrijeme orkanskih bura, no većina nesumnjivo, ljudskom nepažnjom i nemarom.

U akciji su sudjelovali: Marijan Čavić, Tomislav Čavić, Roko Dokoza,  Marko Jović, Mario Krapić, Marko Krapić, Andrija Milovac, Danijel Milovac, Ante Trošelj i  Luka Trošelj te dva starigradska osnovnoškolca koje je  vrijedno posebno istaknuti, Lovre Dokoza i Luka Žunić.

Ova akcija samo je jedna u nizu do sada održanih na području Starigrada-Paklenice. Starigradska mladež manje-više u istom sastavu nastoji  dva puta godišnje zaroniti s ciljem da se očisti podmorje. Svjesni su  važnosti čišćenja okoliša i očuvanja prirode, a posebno očuvanja mora  koje je još uvijek glavi resurs ovog kraja, od kojega kroz turističku djelatnost većina mještana i živi. Očekuju kako će se s vremenom, sve više  mještana uključivati u ovakve akcije, posebno oni koji su svojim radom  vezani za turizam. Vjeruju kako će podići svijest o važnosti čistoće mora  te će s vremenom u moru završavati sve manje i manje smeća. Nadaju se  i da bi mogli svojim djelovanjem potaknuti cijelo mjesto na dodatne eko  aktivnosti i programe.

Nije to samo briga o moru radi egzistencije, ljubav je to prema moru i  osjećaj odgovornosti za more, što se vidjelo i u ovoj akciji kojom poručuju "ako nećemo čuvati more – što ćemo, ako nećemo mi – tko će".

Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)