Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izvukli iz mora i “kapitalca” – kontejner za smeće

18.09.2018. 07:32
Izvukli iz mora i  “kapitalca” –  kontejner za  smeće


Mladi mještani Starigrada-Paklenice samoinicijativno su organizirali akciju čišćenja mora. Koristeći svoje brodice i svoju opremu, te svoju domišljatost, u svega nekoliko sati izvukli  su na obalu više desetaka vreća punih limenki, staklenih i plastičnih boca, automobilskih guma različitih veličina, tepiha, najlona, plastičnih  vrećica, raznih vrsta žica, željeznih cijevi, starog i izgubljenog ribarskog  alata, konopa, suncobrana, limenih nadstrešnica, a komunalni kontejner za smeće je bez sumnje "kapitalac" ovog čišćenja. Nešto od svega  ovoga dospjelo je u more za vrijeme orkanskih bura, no većina nesumnjivo, ljudskom nepažnjom i nemarom.
U akciji su sudjelovali: Marijan Čavić, Tomislav Čavić, Roko Dokoza,  Marko Jović, Mario Krapić, Marko Krapić, Andrija Milovac, Danijel Milovac, Ante Trošelj i  Luka Trošelj te dva starigradska osnovnoškolca koje je  vrijedno posebno istaknuti, Lovre Dokoza i Luka Žunić.
Ova akcija samo je jedna u nizu do sada održanih na području Starigrada-Paklenice. Starigradska mladež manje-više u istom sastavu nastoji  dva puta godišnje zaroniti s ciljem da se očisti podmorje. Svjesni su  važnosti čišćenja okoliša i očuvanja prirode, a posebno očuvanja mora  koje je još uvijek glavi resurs ovog kraja, od kojega kroz turističku djelatnost većina mještana i živi. Očekuju kako će se s vremenom, sve više  mještana uključivati u ovakve akcije, posebno oni koji su svojim radom  vezani za turizam. Vjeruju kako će podići svijest o važnosti čistoće mora  te će s vremenom u moru završavati sve manje i manje smeća. Nadaju se  i da bi mogli svojim djelovanjem potaknuti cijelo mjesto na dodatne eko  aktivnosti i programe.
Nije to samo briga o moru radi egzistencije, ljubav je to prema moru i  osjećaj odgovornosti za more, što se vidjelo i u ovoj akciji kojom poručuju "ako nećemo čuvati more – što ćemo, ako nećemo mi – tko će".