KLANAC:Zašto toliko kokošarite? ŽUPAN: Dok se ne ispričate zbog uvrede, neće se odgovarati na vaša pitanja!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Obrovačko vijeće bez dlake na jeziku
Dosadašnja obnova gradske zgrade iznosi tri milijuna kuna, za taj novac se mogla izgraditi sasvim nova zgrada. Zašto toliko kokošarite, optužio je oporbeni vijećnik Marko Klanac gradonačelnika Antu Župana koji je najavi pismeni odgovor o obnovi zgrade
Velimir BRKIĆ
Marko Klanac (desno), oporbeni vijećnik

 Na sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca izvršena je promjena HDZ-ovih vijećnika, umjesto Ivana Bašića nova vijećnica je Verica Jurjević, predsjednica MO Kruševo. Na dnevnom redu bili su drugi rebalans gradskog proračuna, polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, prihvaćenje strategije razvoja, obročna otplata komunalnog doprinosa za Kunovac d.o.o., sedmodnevna odgoda donošenja prvih izmjena i dopuna PPU-a, a sjednicu je obilježilo verbalno sučeljavanje dr. Ante Župana, gradonačelnika, i oporbenog vijećnika Marka Klanca.

- Dosadašnja obnova gradske zgrade iznosi tri milijuna kuna, za taj novac se mogla izgraditi sasvim nova zgrada. Zašto toliko kokošarite, optužio je Marko Klanac.

- Za obnovu zgrade dobit ćete pismeni odgovor, a dok se ne ispričate zbog uvrede do kraja sjednice neće se odgovarati na vaša pitanja, odgovorio je gradonačelnik Župan.

 I zaista, do kraja sjednice vijećniku Klancu, usprkos više puta poticanom da se ispriča, nije se odgovaralo na postavljenja pitanja.

- Ne želim se ispričati, na sjednici mogu postavljati pitanja koliko hoću, a vaši odgovori nisu mi uopće važni, kazao je Klanac.

U prvih šest mjeseci gradski prihodi su iznosili 11.573.985 kuna, a rashodi 14.292.684 kuna. Izdaci za otplatu zajmova su izvršeni u iznosu od 230.848 kuna.

- Porezni prihodi, koji su najznačajniji prihodi poslovanja, ostvareni su u iznosu od 5.900.542 kuna, što je za tri puta više u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Ostvarenje je više iz razloga što su tekuće pomoći ukinute te se kroz fiskalno izravnanje u vidu poreza uplaćuju u gradski proračun. Prihodi od imovine su 2.618.368 kuna ili 96 posto, a prihodi od nefinancijske imovine iznose 2.607.513 kuna, također 96 posto s obzirom na proteklu godinu, obrazlagala je Marija Župan, zadužena za financije.

U cilju ublažavanja poteškoća u rješavanju svakodnevnih osnovnih životnih potreba u programu socijalne skrbi u prvih šest mjeseci je uloženo 818.402 kuna. Jednokratna pomoć za novorođeno dijete je 1.500 kuna, za pogrebne troškove 1.000 kuna, sufinanciranje javnog prijevoza 203.000 kuna, starim i nemoćnim 137.612 kuna plus za njegu i pomoć u kući 243.526 kuna. Naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i drugih naknada u prvom ovogodišnjem razdoblju iznose 440.964 kune.

 - Vrtić je besplatan za svu predškolsku djecu što iznosi 800.000 kuna, stipendije za 60 studenata smo podignuli duplo što u prvih šest mjeseci iznosi 265.000 kuna, brinemo za tekuće potrebe u športu, ističe Župan.

- Gradonačelnikovo polugodišnje izvješće o radu je nulta točka dnevnog reda, mišljenja je Marko Klanac.

Shodno drugom ovogodišnjem rebalansu gradski proračun za 2018. iznosi 45.309.485 kuna.

- Pravomoćnim i ovršnim rješenjem Grada Obrovca trgovačko društvo Kunovac d.o.o. direktora Iljka Ćurića na ime komunalnog doprinosa treba isplatiti 1.227.342 kuna s pripadajućim zakonskim kamatama. Dug će podmiriti u tri obroka, prvi od 407.710, 63 kuna u trenutku potpisivanja ovog sporazuma. Drugi od 407.710, 63 kuna najkasnije do 1. ožujka 2019., a treći obrok od 540,900,18 kuna do 31. prosinca 2019., objasnila je Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela.

Radi osiguranja isplate Kunovac d.o.o. obvezuje se Gradu predati zadužnicu u iznosu od 1.356.321,45 kuna, jamac-platac je Tomislav Ćurković.

- Ukoliko Kunovac d.o.o. zakasni s otplatom bilo kojeg obroka, pristupit će se prisilnoj naplati tražbine po ovršnoj isplati, poručila je Renić.

Osim navedenih na sjednici su nazočili dogradonačelnici Slobodan Jurjević i Slavko Mijić te Josip Brkić, tajnik. Na sjednici Vijeća pod predsjedanjem predsjednika Marina Klanca nazočilo je 12 od 13 vijećnika, nedostajao je Branislav Švonja (SDSS).

Ocjena: 
Prosječno: 3 (4 glasova)