Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kneževa palača tijekom ljeta privukla 15 tisuća posjetitelja

18.09.2018. 12:00
Kneževa palača tijekom ljeta privukla 15 tisuća posjetitelja


Kneževa palača je tijekom ljetnih mjeseci ove godine programom privukla preko 15.000 posjetitelja čime se pozicionirala kao nezaobilazno mjesto za turiste. Zanimljive izložbe, cjelogodišnji postav te brojna događanja, dio su ponude kojom se, ne tako davno otvorena palača, opet uključila u život grada. Nekada knjižnica te glazbena škola, danas je nezaobilazno mjesto za organiziranje izložbi, događanja, ali i vjenčanja. Izložba pop art ikone "Andy Warhol: Enter Into My Life", jedan je od razloga velike posjećenosti tako da su u Kneževoj palači odlučili produžiti trajanje izložbe do 28. rujna 2018. godine.
– Osim izložbe "Andy Warhol: Enter into My Life", Kneževa je palača tijekom ljetnih mjeseci ugostila brojne druge izložbe i kulturna događanja. Velika ovogodišnja novina za vrijeme ukupnog trajanja izložbe jest njena programska dopuna. Popratni program izložbe "Andy Warhol: Enter into My Life" osmišljen je s namjerom za što većim uključivanjem korisnika i edukacijom publike. Jedan od ciljeva popratnog programa izložbe bio je i redefiniranje predodžbe muzeja (što jednim dijelom Kneževa palača i jest) mjesto inventivnosti i zabave i društvenog kontakta, pa smo u tom kontekstu vrlo zadovoljni, kako posjećenošću tako i reakcijama posjetitelja, rekla nam je Lorena Peroš, voditeljica Kneževe palače. Istaknula je kako je i ove sezone Kneževa palača bila mjesto na kojem se događalo nešto novo, gdje su se izmjenjivala različita kulturna događanja i gdje je uvijek bilo "dinamično i živo".
Ove godine u Kneževoj palači omogućili su mladim kreativcima predstavljanje široj publici, a što je bilo moguće kroz program "15 minuta slave", koji se organizirao u sklopu izložbe Andyja Warhola. U ovom programu sudjelovalo je ukupno devet mladih kreativaca iz različitih područja umjetnosti (glazbene, novomedijske, likovne, fotografije,…).
– Cilj programa bio je omogućiti mladim autorima besplatan, promišljen i kvalitetan profesionalan kontekst u kojem će javnosti izložiti svoju kreativnu osobitost i već od samih početaka sigurno ući u ciklus kreativnih industrija. Reakcije publike bile su izuzetno pozitivne, odaziv zadovoljavajući. Nastojat ćemo do kraja izložbe dokumentirati reakcije samih umetnika koji su sudjelovali u programu, te pratiti njihov daljnji umjetnički put i razvoj, pojasnila je Peroš. Istaknula je kako su zadovoljni rezultatima i posjećenošću programa "Studio 54", koji je ostvaren u suradnji sa zadarskom udrugom za kulturu i umjetnost Drama Plus, te sa Zadarskim plesnim ansamblom.
 – Ovim programom nastojali smo dočarati zabavnu atmosferu noćnog života kultnog njujorškog kluba koja će posjetiteljima osim promatračke pozicije omogućiti interaktivnu priliku. S obzirom na reakciju publike i njezino aktivno uključivanje u dramsko plesne performanse možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni s postignutim. Međutim, s obzirom da je planirani broj evenata bio 12, o održala su se samo četiri, zbog izostanka financijske potpore turističkog sektora, mogu reći da u tom smislu nismo zadovoljni, zaključila je Peroš.


Dva svadbena domjenka i jedno  vjenčanje
U Kneževoj palači može se organizirati obred civilnog vjenčanja subotama, ukoliko je prijavljeno preko Ureda državne uprave, te se ta vjenčanja održavaju isključivo u Multimedijalnoj dvorani. Također može se organizirati i svadbeni domjenak u atriju/dvorištu i ulaznom dijelu Kneževe palače za koji se plaća najam prostora.
Od 1. listopada 2017. do jučer imali su dva svadbena domjenka i jedno civilno vjenčanje u atriju Kneževe palače.