Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Podaci u prijavi protiv Josipa Bilavera zbog puta u SAD bili su neprecizni

17.09.2018. 17:00
Podaci u  prijavi protiv  Josipa  Bilavera zbog puta u SAD bili su  neprecizni


Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa  održanoj prošli četvrtak između čak 19 dužnosnika u RH našao se i Zadranin Josip Bilaver, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture koji je  Povjerenstvu prijavljen zbog plaćenog puta u Sjedinjene  Američke Države. No, zbog nepreciznih podataka iz prijave Povjerenstvo  je odbacilo  prijavu protiv njega, o čemu nam njihova glasnogovornica  Martina Juršić kaže:
–  Povjerenstvo je na sjednici donijelo odluku da se postupak protiv  dužnosnika Josipa Bilavera neće pokrenuti s obzirom da se u zaprimljenoj prijavi ne navode konkretne okolnosti koje bi upućivale da je dužnosnik svojim postupanjem ili propustom počinio povredu odredbi ZSSI-a.  Naime, Povjerenstvo je zaprimilo prijavu u kojoj se navodi da je dužnosnik Josip Bilaver boravio u Sjedinjenim Američkim Državama u trotjednom posjetu od 21. siječnja 2018. do 11. veljače 2018. godine, na trošak  nepoznatog izvora i podrijetla – kaže Jurišić, pojašnjavajući razloge nepokretanja postupka.
– Da bi Povjerenstvo utvrdilo predstavlja li plaćanje troškova puta i/ili  smještaja nedopušteni dar u smislu članka 11. Zakona o sprječavanju  sukoba interesa potrebno je prethodno utvrditi tko je navedenu uslugu  platio dužnosniku i u kakvom je odnosu naspram dužnosnika, kao i vrijednost same pružene usluge.  Podaci navedeni u zaprimljenoj prijavi  neprecizni su i neodređeni, odnosno ne upućuju na osobu, odnosno  subjekt koji je dužnosniku platio troškove puta i/ili smještaja u inozemstvu, kao niti na izvjesnost da su navedeni troškovi plaćeni, kada i na koji  način – navode u Povjerenstvu.
O kakvoj je zapravo prijavi riječ, odnosno tko mu je platio put u SAD i  zna li tko ga je zbog plaćenog puta prijavio, nakon odluke Povjerenstva  razgovarali smo i s Bilaverom.
– Drago mi je zbog ovakve odluke, očekivao sam ju jer tu nije bilo nikakvog sukoba interesa. Naime, u siječnju i veljači ove godine prisustvovao sam jednom programu u organizaciji State Departmenta pod nazivom 'The International Visitor Leadership Program' na koji sam pozvan  od strane američke administracije. Sudjelovao sam zajedno s još petnaestak ljudi iz cijele Europe, a bila je riječ o upoznavanju s funkcioniranjem sustava američke administracije, političkog uređenja, gospodarskog i socijalnog, tako da mi iskustva  koja sam tamo stekao dobro dolaze  i u primjeni u poslu u Hrvatskoj – pojašnjava Bilaver.
Na pitanje je li, pak, bila riječ o putu u sklopu Ministarstva ili nekom  privatnom, odgovara kako put nije bio vezan za Ministarstvo:
– Pozvali su me kao osobu koja je politički angažirana. 
Bilaver ne zna ni tko ga je prijavio, a o autoru prijave kratko je kazao:
– Smiješno mi je da se netko uopće time bavi, očito je riječ o nekome  tko ima dosta vremena.