Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ponovno bez Kreše, moja životna utakmica (Kup prvaka)

17.09.2018. 15:18
Ponovno bez Kreše,  moja životna  utakmica (Kup  prvaka)


Zadar – Crvena Zvezda, polufinale Kupa, još jednom se moram vratiti  na tu utakmicu. Naime, zbog svega što se događalo u dvorani, Zadar  je   kažnjen s 8 mjeseci zabrane igranja u Jazinama! Kazna je drakonska,  očigledno se želi zaustaviti dominacija Zadra, spriječiti još jednu titulu u  nizu. A kakva dominacija je to bila…47-5 u prvenstvu, 7-2 u Kupu, ukupno 54-7 u te dvije sezone i polufiinale Kupa prvaka Europe. Kažnjen je i  Bruno Marcelić s šest utakmica neigranja.
Završeno je zlatno,  dijamantno doba zadarske košarke, od 1965. do  1975. godine. Osvojeno je pet naslova prvaka, jedan Kup i dva puta se  igralo u polufinalu Kupu europskih prvaka. Sezona će završiti u Beogradu na Prvenstvu Europe. Zlatna medalja za Jugoslaviju, a Krešo Ćosić je  najbolji igrač prvenstva (poznata odbojka na kraju utakmice, Slavnić –  Kićanović u finalu protiv SSSR-a). Nakon toga, Krešo odlazi u vojsku, i  jasno je da od velikih planova neće biti ništa, ali ni stav uprave nije u potpunosti jasan. Neće dovesti ni jedno pravo pojačanje, barem za jednu sezonu (zamjena za Krešu) i za novi Kup prvaka. Jer po meni, nije svejedno  kako ćemo igrati i kakav ćemo trag ostavljati u Europi,  pogotovo nakon  polufinala u prošloj sezoni. Rotacija i na klupi, prof. Lucijan Valčić daje  ostavku, a kormilo, ponovno, preuzima Trpimir Lokin. Ostajemo i bez još  jednog člana prve petorke, jer Mišo Ostarčević odlazi u SAD. Već ranije  su u prvoj momčadi: B. Babić, B. Šuljak, D. Fabulić, P. Grdović, a novi  igrači su: R. Tičina, B. Petani, braća Pribanović. Situacija, ne baš sjajna i  koja ne garantira bezbrižno sutra, pa ćemo tako od vrhunske postati  prosječna momčad.
Nakon odlično odigrane sezone, ponovno sam kandidat za reprezentaciju. Igrat ću na Univerzijadi u Moskvi, te Interkontinentalnom kupu  protiv Brazila, Meksika, Kanade i SAD-a. Ali, osjećam da se nisam do kraja uspio nametnuti. Nemam snažan organizam, koji dobro podnosi duge avionske letove, promjene klima, vremenske i visinske razlike. Trebam duže vremena za aklimatizaciju, prilagodbu na nove uvjete. A utakmice ne čekaju… Za sjajne igre, trebam biti svjež, odmoran, naspavan,  trebaju mi krcate Jazine, vjetar u leđa s tribina. Bez obzira na ove činjenice, ako ste imali u rukama knjižicu "65 godina košarke u Zadru", na popisu reprezentativaca mene nema. Netko se potrudio da me izostavi, izbriše… Spoznaja o nemogućnosti ulaska u reprezentaciju, za najveća  natjecanja sigurno neće pozitivno utjecati i djelovati na moje daljnje  igre, tako i karijeru.


Oproštaj Bruna Marcelića
Pripreme za novu sezonu su uobičajene, turniri, prijateljske utakmice,  a kazna od 8 mjeseci smanjena je na četiri utakmice, koje ćemo kao domaćini igrati u Šibeniku. Prvenstvo je počelo loše, Borac – Zadar 93:74, a  sastav je: Babić, Fabijanić 2, Tičina 2, Bjedov 10, Petani 4, Fabulić 10,  Giergia 6 (povreda), Perinčić 16, Jerak 4, Šuljak, Matulović, Skroče 20.
Ostajemo šest utakmica bez Pina, kao domaćini igramo u Šibeniku i   gubimo pet utakmica redom, te smo s omjerom 0-5 posljednji na tablici.  Kakav preokret u odnosu na prošlu sezonu! Peti poraz od Partizana u Beogradu, 86:84. Kakva utakmica, 8 minuta do kraja, vodimo 22 razlike. Rudi Tičina, novi razigravač (nema  više ni Branka Bakije), izlazi iz igre s pet  osobnih. Partizan igra presing na cijelom terenu, s četiri beka i Dalipagić,  a mi ostajemo s visokim igračima i ne uspijevamo prijeći centar. Gube se  lopte, koje ni ne dolaze do Skroče ili mene. U zadnjem napadu, pravi se  faul na meni, postižem koš (31. na utakmici), ali umjesto koša i dodatnog bacanja, suci dodjeljuju samo bacanja. Iznerviran ovom odlukom,  jedno bacanje pogađam, produžetak, i gubimo utakmicu.
Zadar – C. Zvezda, u Šibeniku, prva pobjeda, zabijam zadnji, pobjedonosni koš, a dva dna ranije, temperatura 39 C, Zadar – Rabotnički, 96:97,  poraz nakon produžetka. Utakmicom Zadar – Jugoplastika, 88:90,  oprašta se od aktivnog igranja još jedna zadarska legenda, Bruno Marcelić. Moj prethodnik na mjestu krila, brz i odličan u kontri i na ulazu, a posebno izvanredan šuter. Šutirao je na jedan poseban način, istovremeno  s dvije ruke (svi ostali šutiraju s jednom, druga samo pridržava loptu), pa  odatle, snagom obje ruke, može šutirati s velikih udaljenosti, a preciznost se stekla na poznati zadarski način –  "dan-noć na otvorenim Jazinama". Iznimno vesele naravi, uvijek spreman na šalu, svlačionica će postati puno "praznija" bez njegove prisutnosti. Jedan od najdugovječnijih  u klubu, a naslov u tisku, sutradan: "Srce ostavio na parketu", govori zapravo sve. Na klupu će se ponovno vratiti, za godinu dana, kao pomoćni  trener.
Prvi dio sezone, završit ćemo omjerom 4-9 i biti pri dnu prvenstvene  ljestvice, a cijelo ovo vrijeme, jako dobro igra Branko Skroče. U drugom  dijelu, omjer je bolji, 7-6 i s ukupnih 11-15, 8. smo na kraju prvenstva.  Važna pobjeda i neočekivana, u Beogradu, protiv C. Zvezde, koja nas odvodi u mirne vode, 84:87 (Perinčić 29, Giergia 22). Sezona, u kojoj smo  šest utakmica izgubili u produžetku, što znači da je slika na kraju mogla  biti puno bolja. Najbolji strijelac je Skroče s 571 poenom (prolazi prvih  1000 poena), Perinčić 430, Giergia 253,… a novi prvak je Partizan.


Kup prvaka i moja životna utakmica
Bilo je jasno da ćemo u  Kupu europskih prvaka, samo sudjelovati. Zadar – ASVEL 73:70, uzvrat 70:65; Turum (Finska) – Zadar 70:65, uzvrat  95:77; Zadar – Akademik (Bugarska) 89:90, uzvrat 97:78; Zadar – Maes  Pils 93:90, uzvrat 103:84, pa Mobilgirgi – Zadar 101:74, i moja najbolja  utakmica karijere, Zadar – Mobilgirgi 93:91.
"Pobjeda nad prvakom Europe", "Prvak Europe nadigran", "Blistava  pobjeda", "U Jazinama ponovno pjesma"… naslovi su u tisku. Krešo i Pino u gledalištu. Postava Zadra: B. Babić, Skroče, Fabulić, Jerak, Perinčić.
Igram nevjerojatno, nestvarno. U prvom poluvremenu zabijam 25  poena. U gledalištu je i Mirko Novosel, trener reprezentacije. Možda  zbog njega, Talijani se igraju "skrivača" (ne žele pokazati Novoselu igru i  formu talijanskih reprezentativaca). Trener, Sandro Gamba, šalje na mene Dina Meneghina. Izvlačim ga vani, što dalje od koša, on ne izlazi do  kraja, šutiram i pogađam gotovo sve. Dino prilazi bliže, ali onda ga, zbog  brzine (on je puno viši i teži) probijam još lakše. Poluvrijeme 47:44. Bez  obzira na brilijantno prvo poluvrijeme, nema me u postavi na počeku  drugog. Treneru Lokinu vjerojatno je netko prišapnuo "da me malo odmori, da se i drugi razigraju ili da ne zabijem 50", čime bi bio apsolutni  rekorder po broju poena na jednoj utakmici Kupa prvaka. I onda reagira  publika, "moji" navijači, na istoku i jugu, s kojima imam sjajan, izvanredan odnos i trener me vraća u igru. Zabijam do kraja, još 17 poena,  ukupno 42, i to prvaku Europe. Zaista nestvarno.
Na kraju, utakmica ide "u gusto". Odlično igraju i svi ostali, Boris Babić  17, Zdravko Jerak 14, Darko Fabulić 10, Branko Skroče 8 (Bob Morse je  igrao izvanrednu obranu na njemu). Zadnji napad 91:91, traži se najbolja  pozicija, lopta ide u ruke kapetanu, Zdravku Jeraku, poludistanca, šut,  koš i sjajna pobjeda, koja vraća samopouzdanje ekipi u nemirnoj sezoni… Najbolji strijelci u Kupu prvaka: Perinčić 179, Skroče 147, Giergia  138…
U sljedećem nastavku: Oproštaj Pina, Krešo se ne vraća u Zadar