Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Urediti lungomare da more ne polijeva šetače, uljepšati parkove, proširiti Put Dikla…

18.09.2018. 08:00
Urediti  lungomare  da more ne  polijeva  šetače,  uljepšati  parkove,  proširiti Put  Dikla…


Zadarska Brodarica, Mjesni odbor i kvart sa stoljetnom tradicijom koja obuhvaća široko područje grada od Vruljice, preko dijela  Puta Petrića, Belafuže do Žmirića te uvale Draženica na zapadu. U ovako  širokom i prostranom MO-u, koji se sastoji i od obiteljskih kuća, ali i urbaniziranih naselja, živi desetak tisuća ljudi, što ga čini jednim od većih i  napučenijih dijelova grada.
Ovaj Mjesni odbor Brodarica krasi i velik dio obale, odnosno dio od  plaže Jadran, do uvale Draženica, a na njegovom se području nalaze i  neke od poznatih stoljetnih vila, zgrada Maraske, ali i jedina Sfinga u  ovom kutku Europe.
– Ovo je jedan od većih kvartova, imamo veliko područje obale na kojem se tijekom posljednjih desetak godina još uvijek nije napravio lungomare, odnosno uređena šetnica. Također, tijekom svih ovih godina,  predlagali smo ako se ne može urediti cijeli lungo mare da se barem ispred obale pobacaju porporele kako bi se taj dio obale zaštitio. Naime,  tijekom cijele godine obala je izložena valovima te je na mjestima jako  oštećena i počela se urušavati. Međutim, ništa se nije napravilo jer su  nam rekli kako će se obala urediti kad se uredi i zgrada Maraske.  Međutim, zgrada se još uvijek nije počela uređivati i mi još uvijek čekamo, rekao je Dragan Ranj, predsjednik MO Brodarica s kojim smo razgovarali o životu u ovom kvartu te njegovim problemima i prednostima.
Istaknuo je kako se nada da će se ova šetnica uz more s prekrasnim  pogledom na staru gradsku jezgru urediti tako da more ne polijeva  šetače, ali ni automobile.
Osim uređenja šetnice uz more, na što još uvijek čekaju, stanovnici  Brodarice uskoro bi trebali dobiti novo, odnosno prošireno igralište u samom srcu kvarta. Tamo su nedavno uređeni i prostori Mjesnog odbora u  kojem će se urediti i jedna prostorija koju će moći koristiti i građani za  svoje potrebe.
– Ostalo nam je još nekoliko detalja i uskoro bismo trebali otvoriti nove  prostorije tako da ćemo moći primati građane, a i građani će moći koristiti ovaj prostor za svoje potrebe. Već nam se javila jedna učiteljica koja je  predložila kako bi organizirala učenje stranih jezika za građane ovoga  kvarta, najavio je Ranj.
Istaknuo je kako bi uskoro trebalo biti prošireno i igralište na kojem bi  se bez straha mogla igrati i košarka i nogomet. Naime, sada se košarkaško igralište prostire do samog zida koji omeđuje igralište pa postoji  bojazan da se netko ozlijedi na zid.
– Uređenjem, odnosno proširenjem igrališta srušio bi se zid te bi se  ono povećalo tako da bi postalo sigurnije za korisnike, rekao je Ranj.
Kao još jedan problem istaknuo je brojne parkove koje bi prema njegovom mišljenju trebalo bolje i češće uređivati i održavati, a među kojima su i park gdje je Sfinga, kao i parkić s bazenom ispred Doma umirovljenika.
– Ovaj bazen je prije mnogo godina služio za kanalizaciju okolnih  kuća. Sada više nema tu funkciju jer cijeli taj dio ima kanalizaciju, ali  mulj koji se nakupio u bazenu često zna smrdjeti, posebno kad je oseka.  Taj problem također treba riješiti i mnogo sam puta upozoravao na to, ali  nitko nema sluha. Predlagao sam da se barem stavi ograda, ali ni to nije  napravljeno, rekao nam je Ranj dodavši da uvijek dobivaju obećanja, ali  se ne ostvaruju.
U razgovoru smo se dotaknuli i centra Mocire koji još uvijek nije dovršen, a Ranj smatra kako bi ovo trebao biti prioritet jer bi se time pomoglo brojnoj djeci.
Za kraj se osvrnuo i na Put Dikla za koji se također godinama priča kako bi ga trebalo proširiti.
– S ovom cestom imamo problem jer bi se trebala proširiti, ali je uz  cestu drvored i teško da se može proširiti bez da se neka stabla ispilaju.  Smatram kako bi radi proširenja ceste trebalo ispilati pojedina stabla i  proširiti cestu te posaditi manja stabla kako bi ovaj dio grada dobio široku, prostranu dvotračnu cestu s nogostupom, upravo onakvu kakvu ovaj  dio grada, koji je turistički orijentiran, zaslužuje, zaključio je predsjednik  MO Brodarica.