Zadarska županija nakon pola godine s viškom od 24 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
KOLEGIJ ŽUPANA
Od 1. siječnja 2018. stupio je na snagu Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave kojim se promijenio način raspodjele sredstava po kojem je Županija u odnosu na prošlu godinu ostvarila 6 milijuna ili 24 posto više prihoda
Zvonko KUCELIN
Bibijana Baričević

Županijska pročelnica Bibijana Baričević obrazložila je svim nazočnima na Kolegiju župana nacrt prijedloga  polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Zadarske županije za  2018. godinu.

- Polugodišnji izvještaj Proračuna prati jednim dijelom i Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije. S 30. lipnja 2018. godine konstatirali smo kako je Zadarska županija ukupno ostvarila prihode od 411 milijuna kuna, od planiranih 901 milijun kuna ili nekih 45 posto. Od toga  ukupni prihodi, primitci za to razdoblje iznose 352,6 milijuna kuna, a rashodi 357,7 milijuna kuna. I u tekućem razdoblju imamo manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 5 milijuna kuna, međutim u prošloj godini imamo preneseni višak od 58,2 milijuna kuna, od toga Zadarska županija 26,8, a proračunski korisnici 31,4 milijun kuna. Kada sve to zbrojimo  rezultat poslovanja pokazuje više prihoda od 53,2 milijuna kuna od čega  se 24 milijuna odnosi na Zadarsku županiju, a 29 milijuna kuna na proračunske korisnike. Dakle, oko 75,8 milijuna prihoda odnosi se na proračunske korisnike, a 85,4 milijuna na Zadarsku županiju, od čega je  Županija ostvarila je i 71 milijun kuna rashoda pa je i sama ona na kraju  ovog razdoblja ostvarila višak prihoda od 14 milijuna kuna, odnosno  13,9 milijuna kuna. Kada tome pridodamo i višak prenesen od 26,8 milijuna kuna, od toga je 10 milijuna kuna višak od Zadarske županije, a 16,7  milijuna kuna su  namjenska sredstva koja su se zatekla na računu Zadarske županije na kraju godine, a koja su doznačena početkom godine  Općoj bolnici Zadar i Županijskoj upravi za ceste, istaknula je Baričević.

Naglasila je kako je višak prihoda raspoloživ u ovom razdoblju 24 milijuna kuna. Istaknula je kako je od 1. siječnja 2018. stupio na snagu Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave kojim se  promijenio način raspodjele sredstava da bude pravedniji i pravičniji te  da se koristi jedinstveni model po kojem je Županija u odnosu na prošlu  godinu ostvarila 6 milijuna ili 24 posto više prihoda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno