Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

[FOTO] OŽIVLJENA POVIJEST Tradicionalna hrvatska vojna odora živi i danas

17.09.2019. 07:27
[FOTO] OŽIVLJENA POVIJEST Tradicionalna hrvatska vojna odora živi i danas


Počasna satnija Kravat pukovnije, na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem, održala je jučer u Zadru svoju poznatu Smjenu straže. Pripadnici postrojbe pešli su preko mosta i ušli u staru gradsku jezgru. U dvorišnom prostoru palače Cedulin, ispred Turističke zajednice grada Zadra i salona modnog brenda CROATA izvršena je ceremonija pregleda ustroja te se postavilo dva stražara ispred ulaznih vrata odakle se krenulo prema Narodnom trgu, gdje je upriličena ceremonija pregleda sablji.
S Narodnog trga, uz udaranje bubnja, postroj je krenuo dalje, Kalelargom sve do Perivoja Gospe od zdravlja, a zatim obalom do Pozdrava Suncu, odakle su se Kalelargom vratiti do Narodnog trga i palače Cedulin gdje je održana ceremonija preuzimanja stražara. Cijeli spektakl promatrali su mnogobrojni Zadrani, kao i strani turisti, posebice kada su se uputili Rivom koja je u ranim večernjim satima bila uobičajeno ispunjena šetačima.
U prijepodnevnim satima u Zemuniku pripadnici Pukovnije su uveličali svečanost uručenja posebno dizajniranog pilotskog rupca/kravate svim pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior u sastavu HRZ-a, a koje je izradio i dizajnirao brend CROATA.
Pilotski rubac/kravata time je postao prepoznatljivi simbol izvidničko-borbenih pilota na Kiowama, a dolazak Počasne satnije Kravat pukovnije kao povijesne vojne postrojbe koja se brine o očuvanju hrvatske tradicije i baštine (osobito hrvatskih konjičkih postrojbi) poveznica je sa današnjom modernom i suvremeno opremljenom »zračnom konjicom«, kako se vrlo često u današnje vrijeme nazivaju izvidničko-borbene helikopterske postrojbe Hrvatske vojske.
Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, Počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Zanimljivo je da su Hrvati, kao dio svoje tradicionalne odore, na sebi svojstven način vezali oko vrata slikovite rupce. Ovaj lijepi «hrvatski stil» osvojio je probirljive Parižane u vrijeme Louisa XIV. i oni su usvojili novi modni predmet koji se nosio «à la Croate» (na hrvatski način). Taj izraz ubrzo je postao korijen nove francuske riječi «cravate».