Istraživanje kvalitete života i životnih stilova na deset lokacija u Zadarskoj županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U gradovima će se provoditi anketa za javno zdravstvo
Uzorak stanovništva koji se anketira odabran je metodom slučajnog odabira, a obuhvatit će ukupno pet tisuća hrvatskih kućanstava na 250 lokacija. Na području Zadarske županije anketa će se provoditi na ukupno deset lokacija i to četiri na području Grada Zadra (Diklo, Brodarica, Ploča, Voštarnica), te u Benkovcu, Gračacu, Vukšiću, Poličniku, Zemuniku Donjem i Žeravi, kaže dr. Stela Klepac Erstić
Zadarski list/Arhiva
Dr. Stela Klepac Erstić, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Zadar

Od 9. rujna do 18. studenoga ove godine u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Zadarskoj županiji provodi se anketno istraživanje kvalitete života, životnih stilova i zdravstvenih rizika stanovništva Hrvatske. Istraživanje, koje provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Institut društvenih znanosti »Ivo Pilar« iz Zagreba u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, dobrovoljno je i potpuno anonimno, a više o ovoj anketi koja se provodi u svim državama Europske unije rekla nam je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Zadar Stela Klepac Erstić, dr. med. spec. epidemiologije.
- Uzorak stanovništva koji se anketira odabran je metodom slučajnog odabira, a obuhvatit će ukupno pet tisuća hrvatskih kućanstava na 250 lokacija. Na području Zadarske županije anketa će se provoditi na ukupno deset lokacija i to četiri na području Grada Zadra (Diklo, Brodarica, Ploča, Voštarnica), te u Benkovcu, Gračacu, Vukšiću, Poličniku, Zemuniku Donjem i Žeravi, kaže dr. Stela Klepac Erstić i dodaje kako će se na svakoj lokaciji anketirati dvadeset osoba i to šesnaest u dobi od 15 do 64 godine i četiri u dobi od 15 do 34 godine. S obzirom da anketiranje obuhvaća i maloljetnike za njihovo sudjelovanje bit će potrebna usmena suglasnost odnosno pristanak roditelja ili staratelja.
- Anketare istraživanja moći će se prepoznati prema službenim iskaznicama koje će nositi oko vrata, a riječ je o studentima koji će provoditi ovu nacionalnu anketu, dodaje dr. Klepac Erstić.
Također, osim osobnih podataka o spolu, obrazovanju, radnim aktivnostima, bračnom statusu, anketa će, doznajemo dalje, uključivati općenita pitanja o životnim navikama poput konzumiranja duhana, alkohola, droga, igranja igara na sreću, uporabi interneta, fizičkoj aktivnosti, navikama izlaženja i sl. Cilj je da se dobije slika životnih navika stanovništva i rizika kako bi se mogle prevenirati mentalne bolesti, ovisnosti i ostali zdravstveni problemi vezani uz nezdrave životne navike. S obzirom da je sudjelovanje dobrovoljno, a anketa je anonimna - što znači da ispitanici nigdje neće trebati navesti svoje ime i prezime, niti se potpisati, iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na sve koji su odabrani slučajnim odabirom da se odazovu i da iskreno odgovaraju na anketna pitanja, kako bi se dobila što točnija slika i pridonijelo javnom zdravstvu u Hrvatskoj.
Dobiveni podaci koristit će se samo kao skupina podataka za statističke obrade i neće se analizirati na razini pojedinaca, navode još u Zavodu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno