Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NOVI ELABORAT U prodaju zgrade škole na Ižu uključila se Županija!

17.09.2019. 07:43
NOVI ELABORAT U prodaju zgrade škole na Ižu uključila se Županija!


U slučaju prodaje školske zgrade na Malom Ižu došlo je do neočekivanog obrata – Grad više ne može u postupak prodaje bez odobrenja Županije!
Rezultat je ovo čak dva neuspjela natječaja kojih je gradski Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom raspisao, tražeći za zgradu 2.140.000 kuna. Rijetko se dogodi da se na čak dva natječaja ne javi niti jedna zaintersirana stranka, no u slučaju prodaje školske zgrade upravo se to dogodilo.
Grad je stoga u daljnjem postupku morao zatražiti mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kako bi korigirao treći natječaj, tražeći od njih i upute za daljnju provedbu postupka. Mišljenje o tome postoje li uvjeti za sniženje početne cijene nadležni je odjel zatražio još na proljeće.
U najnovijem odgovoru na pitanje je li donesena nova odluka o raspisivanju natječaja za prodaju zgrade škole na Malom Ižu te je li određena cijena po kojoj će se prodavati, u Gradu zapravo priznaju kako se u čitav postupak morala uključiti i Županija.


Moraju u treći natječaj
– Nastavno na Vaš upit možemo vas izvijestiti kako je za provođenje postupka prodaje nekretnine u vlasništvu Grada Zadra označene kao k.č. 6348 k.o. Mali Iž (nova izmjera), naručena nova procjena sukladno odgovoru (naputku) Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o načinu korekcije procjembenog elaborata nakon neuspješnog postupka prodaje nekretnine putem javnog prikupljanja ponuda. Od ovlaštenog procjenitelja zatraženo je da izvrši reviziju predmetnog elaborata na način da uzme u obzir upute iz dopisa nadležnog Ministarstva. Po primitku revidiranog elaborata, dužnismo ga dostaviti Zajedničkom procjeniteljskom povjerenstvu Zadarske županije i Grada Zadra radi izdavanja mišljenja o usklađenosti procjembenog elaborata sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina (NN br. 78/15), stoji u odgovoru Grada.
Odjel pročelnika Tomislava Korone, dakle, u daljnji postupak više ne može bez dogovora sa Županijom, barem u onom dijelu koji se tiče izrade elaborata. Naime, u prvom natječaju za zgradu škole tražili su 2.140.000 kuna, ne smanjujući cijenu čak ni u ponovljenom natječaju u ožujku. No kako ni tada nisu dobili niti jednu jedinu ponudu, moraju ići u treći, ali ovoga puta s novim elaboratom. To praktično znači da će Grad u treći natječaj ići i s novom cijenom.


Zatražili i mišljenje Ministarstva
Procjenitelji će sada korigirati cijenu zgrade, no to je ujedno i najintrigantniji dio priče, s obzirom da se iz odgovora Odjela za gospodarenje nadležnog odjela daje iščitati kako je odgovornost na procjeniteljima zgrade. Naime, u ranijem odgovoru na naš upit jesu li dobili odgovor Ministarstva te hoće li ići na manju cijenu zgrade, iz Koroninog odjela još u srpnju su nam odgovorili kako su dobili povratni odgovor Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U njemu je navedeno da je, ukoliko se nakon uredno provedenog ponudbenog postupka ne zaprimi niti jedna ponuda za kupovinu oglašene nekretnine, od procjenitelja potrebno zatražiti korekciju procjene.
– Procjenitelj bi trebao u nastavku kritički sagledati svoju procjenu i stanje na tržištu nekretnina te preispitati u prvom redu korištene podatke i postupke. Nakon što se provedu te radnje i argumentiraju postupci, kao krajnja mjera moguće je umanjiti početnu procjenu do 30 posto i takvo umanjenje se može tumačiti kao utjecaj neuobičajenih okolnosti sukladno članku 4. stavku 1. Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina, naveli su tada u Odjelu dodajući kako su dopis Ministarstva dostavili procjenitelju sa zadatkom da izvrši korekciju procjembenog elaborata sukladno naputku Ministarstva.




Zgrada od 572 kvadrata
Po primitku novog elaborata Grad bi trebao znati hoće li doći do sniženja početne cijene te će se konačno moći nastaviti s postupkom prodaje putem javnog natječaja. Ali ovoga će puta u procjeniteljskom povjerenstvu biti i predstavnici Županije kako bi se posao odradio što kvalitetnije. Bit će zanimljivo pratiti hoće li u trećem natječaju doći do smanjenja cijene stare školske zgrade, osobito hoće li se ovoga puta javiti neki kupac. Riječ je o vrijednoj kamenoj zgradi površine 572 metara četvornih, od čega na dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata. Zbog ovih se karakteristika smatralo kako je ovo nekretnina idealna za otvaranje hotela, no mogući kupci očito čekaju smanjenje cijene. Maloižani bi pak bili najsretniji da se u zgradi bivše škole otvori neki sadržaj za njih, poput staračkog doma ili nečeg što bi svim stanovnicima mjesta bilo od koristi. Stoga i oni pažljivo prate razvoj situacije s prodajom ove stare kamene ljepotice.