SMEĆE I PRAŠINA Vlasnici bespomoćni u zaštiti svojih nekretnina, a još im se prijeti kaznama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ilegalni deponij i zapušteno zemljište nedaleko od Supernove
Prijavljivali smo policiji i Državnom odvjetništvu nepoznate počinitelje koji odlažu građevinski otpad, namještaj i svašta uz rub makadamskog puta, a zapravo na dijelove naših zemljišta. Od toga se ne možemo zaštititi, a redom dobivamo od gradskih komunalaca opomene pod prijetnjom novčanih kazni ukoliko ne uklonimo taj otpad. Mi kao vlasnici smo, kao, odgovorni za onečišćenje i što se ovaj dio grada pretvorio u deponij. To je smiješno i žalosno u isto vrijeme, govore nezadovoljni vlasnici
Marin GOSPIĆ
Prašnjavim putem uz divlji deponij blizu Supernove, prolaze i pješaci

Naša su zemljišta potpuno obezvrijeđena i neupotrebljiva za bilo što. Sve se bijeli od prašine. Smokve su došle na rod, ali tko bi ih jeo. S maslinama je isto, a o sađenju bilo kakvog lisnatog povrća da i ne govorimo, žale nam se vlasnici zemljišnih parcela koje se nalaze ispod naselja Crno, južno od Trgovačkog centra Supernova prema naseljima Sinjoretovo i Ploča, koji već godinama imaju ovaj problem. No, to nije sve ni najgore što trpe. U neposrednoj blizini, podno njihovih nekretnina, prema naselju Sokin brig nalazi se i betonara iz koje svakodnevno makadamskim putem prolaze brojni kamioni i miješalice koje voze beton. Nerijetko, kažu, te miješalice se ispiru u vožnji upravo u tom dijelu, a žale se i na navoženje velikih količina raznoga smeća upravo uz rub makadamskog puta i to uglavnom noću.

Vlasnici zemljišta mole komunalce i policiju za pomoć

- Mnogi od nas smo unatrag nekoliko godina prijavljivali policiji i Državnom odvjetništvu nepoznate počinitelje koji odlažu građevinski otpad, namještaj i svašta uz rub makadamskog puta, a zapravo na dijelove naših zemljišta. Od toga se ne možemo zaštititi, a redom dobivamo od gradskih komunalaca opomene pod prijetnjom novčanih kazni ukoliko ne uklonimo taj otpda. Mi kao vlasnici smo, kao, odgovorni za onečišćenje i što se ovaj dio grada pretvorio u deponij. To je smiješno i žalosno u isto vrijeme, govore nam nezadovoljni vlasnici zemljišta dodajući kako se svako malo pojave bageri koji nagomilano smeće odguraju na njihove nekretnine proširujući put. Sumnjaju da se to radi zbog nesmetanog prolaza kamiona iz betonare, no kažu kako čvrstih dokaza nemaju.
- Bespomoćni smo i molimo za pomoć komunalace i policiju u rješavanju ovog nama velikog i nerješivog problema. Jer kako da se mi zaštitimo od nasipanja otpada na naša zemljišta? Da organiziramo 24-satne straže i sami se obračunavamo s tim neodgovornim ljudima koji to godinama rade? Mi koji smo uz sam put ne možemo ni ograditi svoja zemljišta jer se taj put stalno proširuje čas s jedne, čas s druge strane. Ne možemo se ni podijeliti mi koji smo suvlasnici zemljišta, nabrajaju Zadrani koji su se zaista našli u nezaviodnoj situaciji.

Hrpa smeća na Smiljevcu

A sličan, iako manji problem, imaju i stanari zgrada na Smiljevcu, nedaleko od škole jer vlasnici zemljišta koje se proteže od raskrižja Starčevićeve, Petra Skoka i Ćustićeve ulice, godinama stoji zapušteno i zaraslo u korov i razno drugo raslinje. Prostor je to nekadašnje vojarne, a stanari jako dobro pamte kad se uređivao parking uz novoizgrađene zgrade i kad je bager otkopao nagaznu minu tzv. paštetu. Čega tu sve ima može se samo pretpostavljati, a ono što je oku vidljivo nimalo nije ugodno. I tu se svako malo nađe neka nova hrpa građevinskog otpada, raznoga smeća, a godinama se baš tu kote miševi koji potom ulaze u stanove i ne sprječava ih ni uredno provođenje deratizacije. Pretprošlo ljeto, a najvjerojatnije radi odbačenog opuška, planulo je raslinje uz nogostup na Bulevaru i požar se počeo širiti prema zgradama i parkiranim vozilima. Srećom, netko ga je na vrijeme primijetio te pozvao vatrogasce koji se, opet srećom, nalaze u susjedstvu pa je moguća velika šteta spriječena.

Komunalni redari će u izvide

Za oba problema obratili smo se Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Zadra i evo što su nam odgovorili.
- Problem vezan za područje između Supernove i betonare, Grad Zadar je Državnom inspektoratu uputio prijavu onečišćenja predmetnog puta s navodom da se po istom prosipa višak betona te se vrši ispiranje i pražnjenje kamionskih miješalica. Komunalni redari su redovito u obilasku te lokacije i postupali su sukladno gore navedenom zakonu. Nažalost, kako onečišćivača nismo zatekli odrednice zakona nalažu pokretanje rješenja prema vlasnicima. Vjerujem da ćemo u suradnji s vlasnicima otkloniti neželjeno stanje u prostoru, odgovorili su iz tog ureda osvrćući se potom i na problem na Smiljevcu.
- Vezano za privatne parcele između POS-ovih zgrada na Smiljevcu i Ulice Ante Starčevića uputit ćemo komunalnog redara na teren te će ovisno o zatečenom stanju postupiti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Zakon izričito naglašava da je vlasnik odgovoran za sprječavanje odlaganja otpada na svojoj imovini, no ukoliko komunalni redar zatekne onečišćivača istog će sankcionirati. Provjerit ćemo u arhivi je li bilo postupanja komunalnih redara na toj lokaciji, kazali su, a potom odgovor i dopunili kako protokolarnih prijava za tu lokaciju nije bilo.
- Vjerujemo da je bilo telefonskih prijava koje po naslijeđenom modelu rada komunalnog redarstva nisu arhivirane. Stoga smo ovog ljeta uvidjevši nedostatke uveli nove procedure postupanja koje arhiviraju svaku dojavu i postupanje. Grad Zadar je donio Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada te one uključuju: uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavu sustava evidentiranja lokacija odbačenog otpada, provedbu redovnog nadzora Grada Zadra, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada te izobrazno-informativne aktivnosti u vezi gospodarenja otpadom, istaknuli su iz UO za komunalne djelatnosti Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno