Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Direktor Odvodnje Peronja zna da pada ako mu padne natječaj

17.09.2020. 08:46


Na 28. sjednici Gradskog vijeća koje je održano u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu prezentirana su izvješća o radu gradonačelnika te izvješće o radu i financijska izvješća trgovačkih društava Grada Zadra.
Prije devet točaka dnevnoga reda o kojima je raspravljalo 26 vijećnika Gradsko je vijeće počelo aktualnim satom koji je trajao gotovo dva sata.
Prvi za pitanja na Aktualnom satu bio je HDZ-ov vijećnik Ante Kolega kojega je zanimalo što je s uređenjem Trpimirove obale koja je svake godine, kako je rekao u sve lošijem stanju te je dao inicijativu da se napravi jedna školjera. Upitao je pročelnika Kasapa kakvi su planovi vezani uz uređenje Trpimirove obale.
– Svjesni smo činjenice da je Trpimirova obala pod sve većim vremenskim neprilikama. Moram podsjetiti da uređenje tog dijela podliježe pod DP uređenja Maraska parka i mi ćemo vrlo skoro krenuti s uređenjem u smislu da ekstrahiramo jedan morski dio toga plana kako bismo mogli parcijalno raditi jednu vrstu zaštite prometnice od morskog djelovanja. Također, pročelnik Robertino Dujela rekao nam je kako imaju u planu s tvrtkom Vodovod rekonstrukciju cjevovoda i sanaciju dijela ceste, tako da će ta prometnica biti primjerenija za vožnju. Ovo ostalo bit će predmet nekih sljedećih sjednica, najavio je Darko Kasap, pročelnik UO za graditeljstvo.


Obnova dijela Trpimirove obale
Nakon njega, pitanje je postavio vijećnik Kristijan Kotlar koji se osvrnuo na izbor za Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Zadra.
– Skupštinu čine predstavnici iz raznih područja poput prometa, ugostiteljstva, kulture, hotelijerstva, a ove godine izabrani su i predstavnici malih iznajmljivača. Smatram da su ovi zadnji vrlo bitni članovi te skupštine jer su oni u neposrednom kontaktu s turistima te iz prve ruke znaju kako Zadar izgleda u očima turista. Ono što me zanima jest tko to predlaže članove Vijeća i koji se kriteriji moraju ispuniti da bi netko bio predstavnik malih iznajmljivača?, upitao je Kotlar kojem je gradonačelnik Branko Dukić pojasnio kako je Hrvatska gospodarska komora predložila Klaudija Grdovića za predstavnika malih iznajmljivača i on je u Turističkom vijeću Grada Zadra.
Kotlar je također predložio inicijativu da se mještanima Ričina i Smiljevca smanje računi za vodu i odvodnju kako bi dobili nadoknadu za smrad u kojem žive stalno. Dukić je kazao kako mu je zaista žao da je natječaj za nadogradnju uređaja za pročišćivanje odgođen zbog nekih grešaka.
– Sam direktor (tvrtke Odvodnja Grgo Peronja, op.a.) zna da ako mu opet padne natječaj da pada i on, rekao je Dukić dodavši kako vjeruje da uređaj treba nadograditi jer stvara smrad. Ipak, rekao je kako vjeruje da će nadogradnjom biti manje smrada.
Pitanje vezano uz ovu temu imao je i Mladen Malta kojega je zanimalo zašto u Turističkom vijeću nema predstavniku obrtnika. Upitao je koji je tome razlog.


Obrtnika nema u turističkim tijelima
– Zašto nema predstavnika obrtnika u turističkim tijelima Grada Zadra? Je li točan odgovor: a) Nisu zadovoljni direktorom Marijom Palekom i to jasno pokazuju. b) Netko vam je šapnuo da su nekada bila dva obrtnika u nadzornom odboru pa su ukazali na način izvlačenja novaca iz Turističke zajednice i tražili objašnjenja koja nisu dobili te su dali ostavke da ne bi bili dio kriminalne radnje ili po c) Tko nije član HDZ-a ili je član, ali ne struje Branka Dukića, nema što tražiti u Turističkoj zajednici, upitao je Malta.
Branko Dukić na prvo pitanje odgovorio je kako je on smatra da je Turističko vijeće dobro ukomponirano te su u njemu predstavnici svih turističkih djelatnosti.
– I vi ste bili član Turističkog vijeća i ja ne znam kako je bilo tada, rekao je Dukić.
Vijećnik Malta je također upozorio kako na mostu već neko vrijeme radi štand koji prodaje naočale, a za koji pretpostavlja kako nema potrebne dozvole. Pročelnik Dujela je rekao kako će provjeriti s komunalnim redarstvom je li postupano i ako nije, zašto nije.
Irena Dragić iz SDP-a pitala je gradonačelnika Branka Dukića kakva je točno situacija s novom osnovnom školom na Novom Bokanjcu, je li Grad završio svoj dio posla koji je dogovoren prije nego je izigran od Crkve, kolika je točno vrijednost zemljišta koje je Grad ustupio te kolika je vrijednost projektne dokumentacije te vrijednost radova koji su do sada napravljeni. Branko Dukić pojasnio je kako je projekt škole na Novom Bokanjcu počeo kao zajednička želja s Nadbiskupijom da se napravi škola te je izvedena gotovo polovica predviđenih radova.




Škola na Bokanjcu za godinu dana
– Vjerujem da će iduće godine učenici već krenuti u školu. Inače, Grad Zadar u ovom projektu sudjeluje s polovicom iznosa od ukupnih 50 milijuna kuna. Kasnije se ispostavilo kako je Vatikan, koji daje dozvolu za davanje kredita, postavio uvjet da ta zgrada mora u cijelosti u vlasništvu Crkve. Nama kao Gradu Zadru ovo je dobro došlo jer ćemo taj novac koji će Crkva vratiti kroz deset godina mi proslijediti za izgradnju nove škole, te ćemo umjesto jedne imati dvije škole. Ja tu ne vidim problem, vidim samo poboljšanje obrazovnog sustava, zaključio je Dukić.
Ova vijećnica je najavila kako će tražiti pismeni odgovor o tome koliko je vrijedno zemljište koje je Grad ustupio Crkvi.
– Osim toga, svi smo čuli kako gradonačelnik vjeruje da će djeca u školu, da on vjeruje da će Crkva vratiti dug. Vjerovanje je lijepo, ali Vi morate to znati, a ne vjerovati, naglasila je Irena Dragić.
Dukić je na to rekao kako je Crkva obvezna platiti sve što je napravljeno u projektu, ali i kako zemljište nije prodano.
Dragić se osvrnula i na problem staklenih ploča na Trgu Petra Zoranića koje je nazvala »eklatantnim primjerom kako struka može pogriješiti«. Ovo je potkrijepila argumentima da stakla na kamenoj površini trga mogu donijeti samo probleme te je upitala kad će se ove ploče maknuti jer su, kako je rekla, ružne, beskorisne i opasne. Gradonačelnik je pojasnio kako su staklene ploče autorsko djelo, te je priznao kako ima problema s tim pločama te kako trebaju porazgovarati s autorom oko opcija kako bi mogli poboljšati taj trg.


Zadrani se malo voze autobusom
SDP-ova Jelena Jelavić je, pak, upozorila na loše poslovanje Liburnije i činjenicu da najveći broj korisnika čine učenici i umirovljenici, iz čega proizlazi kako većina građana gotovo ni ne koristi autobuse. Upitala je kako će se situacija promijeniti i hoće li Liburnija preživjeti još jedno zatvaranje škola, kada bi mogli ispaštati njeni zaposlenici. Također, dala je inicijativu da se smanje cijene najma štandova na tržnici tijekom zimskih mjeseci, a koje iznose oko 65 kuna po danu, kako bi se malim proizvođačima voća i povrća omogućilo lakše prezimljavanje.
Dukić je pojasnio kako Liburnija nastoji izaći svima ususret subvencioniranjem cijena karata, ali i kako se sve veći broj Zadrana koristi raznim prometnim sredstvima. Također, objašnjenje nekorištenja javnog prijevoza pojasnio je podizanjem standarda, ali i komodom određenog broja građana.
Što se tiče cijene najma štandova na tržnici rekao je kako postoje određene cijene za koje vjeruje kako nisu visoke te kako su uvijek spremni za komunikaciju koja treba biti dvosmjerna.
Jure Zubčić iz SDP-a je upitao što točno stoji u ugovoru o uređenju zadarske rive te da mu se pismeno predoči što je potpisano te zašto ga se skriva od očiju javnosti.
– Nitko nije građane pitao žele li katamarane na rivi i vjerujem da bi se usprotivili da se to stavi na jedinstvenu rivu, upitao je Zubčić, a gradonačelnik mu je odgovorio kako ne vidi ništa sporno u produljenju gata na rivi, kao ni u činjenici da se Gaženica spoji s rivom nekakvim brodom na električni pogon koji će povezivati ta dva dijela grada.
Ovaj vijećnik SDP-a također je tražio pojašnjenje rebalansa proračuna u kojemu je iznos komunalnog doprinosa umanjen za devet milijuna kuna


Zabrana radova u cijelom gradu
– Jedan od većih prihoda je trebao biti od građevinske dozvole koja je izdana za komercijalni centar u Gaženici. Ministarstvo graditeljstva govori da je Grad Zadar zaprimio tu građevinsku dozvolu 28.11.2019., a Grad Zadar tvrdi da tu građevinsku dozvolu nikad nisu dobili. Tko laže i gdje je građevinska dozvola po čijem se izdavanju trebao izračunati komunalni doprinos?, upitao je Zubčić. Pročelnik Kasap mu je odgovoruo rekavši kako Grad nikad nije dobio građevinsku dozvolu odnosno da u Gradu ne postoji niti jedna građevinska dozvola koja nije obračunata i na temelju koje nije naplaćen komunalni doprinos.
Još jedan SDP-ov vijećnik, Daniel Radeta, zatražio je da se građevinski radovi tijekom glavne sezone zabrane na području cijeloga grada, a ne samo u centru jer vlasnicima apartmana u drugim dijelovima grada također smetaju radovi i zvukovi pikamera. Istu je inicijativu imao i Tomislav Dražević koji je naglasio kako su turisti odlazili zbog buke pikamera. Dukić je pojasnio kako Grad živi od komunalnog doprinosa te se građevinski radovi moraju odvijati i tijekom ljeta te kako smo ozbiljan grad i kako trebamo ozbiljno razmišljati. Radeta je također tražio je podatke o sistematizacijama i broju zaposlenih u svim gradskim tvrtkama.
Antinio Baus predložio je da se pomogne građanima, barem onim najugroženijima, na način da se smanji prevelika cijena življenja odnosno naplate poreza, renti i računi koje moraju plaćati.
Ivan Matešić upitao je kako će se kontrolirati vozači romobila koji jure kroz grad i na taj način ugrožavaju pješake. Pročelnik Dujela je rekao kako će uvesti strože mjere te kako je odlukom o dostavi odlučeno da vozila moraju prometovati brzinom hoda.
Matešić je htio znati i što je s devet milijuna kuna koje je Grad izgubio u sudskim sporovima, a gradonačelnik mu je odgovorio kako su ovdje u pitanju neki sporovi koji se vuku i po dvadeset godina te kako gradski pravnici trebaju biti odlučniji te postupak pokušati završiti što prije kako se ne bi razvlačili ovako dugo.
Erol Gaši upitao je do kada se i koliko smiju graditi benzinske pumpe za koje smatra da ih ima i više nego dovoljno te je pokrenuo inicijativu da se jedna prometnica nazove po generalu Petru Stipetiću.


»Vjerujem da će iduće godine učenici već krenuti u školu na Bokanjcu. Inače, Grad Zadar u ovom projektu sudjeluje s polovicom iznosa od ukupnih 50 milijuna kuna. Kasnije se ispostavilo kako je Vatikan postavio uvjet da ta zgrada mora u cijelosti u vlasništvu Crkve. Umjesto jedne imat ćemo dvije škole
Branko Dukić, gradonačelnik Zadra


Vukoša: Prema partizanima izražavate nepristojnost
Veliku raspravu izazvalo je pitanje SDP-ove vijećnice Danijele Vukoša o spomen-obilježju na Muraju, a čija je sudbina nedavno bila predmet brojnih rasprava.
– U odgovoru na pismo Udruge antifašista o izmještanju spomenika na Muraju naglasili se kako će o tome raspravljati Gradsko vijeće, ali iz Vašeg odgovora je vidljiv Vaš stav. Kako ste ovo htjeli izvesti ispod radara, zapravo ste se doveli u poziciju čovjeka koji nastavlja memoricid ovoga grada jer su maknute brojne ploče i spomenici koji su svjedočili narodnooslobodilačkoj borbi naroda ovoga područja. Kultura sjećanja u civiliziranim zajednicama uključiva je identitetska politika, a to nije kod nas. Kao što svake godine izbjegavate odati počast antifašistima, mislim da ta praksa, taj strah da ih nazovete pravim imenom, partizanima pokazuje jednu nepristojnost i duhovnu ograničenost. Ta zakopanost u stranačkom ideološkom narativu neće Vas pozicionirati u relevantne gradonačelnike u povijesti grada, rekla je oštro Vukoša.
Dukić se očitovao na ovo rekavši joj ovo nije za ideološko prepucavanje te da ideologiju treba maknuti.
– Svi mi znamo što su prave vrijednosti i ja sam svjestan naše prošlosti. Antifašizam je prava vrijednost na kojoj se dijelom izgradila naša država. Ova instalacija nije na spomeničkoj listi, a čak je i oštećena. Ovo je instalacija koja je podignuta u znak sjećanja na komunističku partiju, a ne antifašističku borbu i to trebamo napraviti razliku. Znamo što je bio antifašizam, a što komunizam, koji je bio totalitaristički režim, pojasnio je Dukić. Dodao je kako je ovo ipak dio povijesti i kako bi ga trebalo izložiti u muzeju.
Vukoša je kratko odgovorila kako bi danas da nije bilo antifašizma govorili talijanski te se gradonačelnik ne bi prezivao Dukić. On je potom pomirljivo pojasnio kako se antifašizam ne smije izjednačavati s KPJ.
– Sve totalitarističke režime moramo javno osuditi, a antifašizam smatram tekovinom današnje suvremene Hrvatske i s njima smo stavili ploču na zgradi Pegle, rekao je Dukić.
​Na ovu se temu nadovezao i vijećnik NHR-a Mate Lukić davši inicijativu kako bi se mogao spomenik iskoristiti na način da se donji dio iskoristi kao postolje, a da se na njega stavi hrvatski jedrenjak s križem kao simbol zajedništva uspješnog grada koji plovi usprkos svim neverama koje ga tuku. Naglasio je kako ga ne bi trebalo uništiti već na ovakav način iskoristiti.
​Dukić je rekao kako bi mogli napraviti anketu među građanima što napraviti s tim spomenikom kako bi odlučili o njegovoj sudbini.