Mate Lilić: Ražanac ima sve, a što je s Rtinom, gdje smo mi?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
RAŽANAČKA POSLA - Vijećnik vladajuće većine napustio sjednicu OV-a
Stavio si u program luku Ražanac, a gdje je luka Miočići. Vi ćete imati sve, a mi ništa. Forsira se Ražanac a što je s Rtinom, gdje smo mi. Načelniče, nećemo se igrati, ne može to tako ići, ljutito će dopredsjednik Mate Lilić, temperamentni vijećnik iz Rtine koji je demonstrativno napustio sjednicu nakon dvostrukog verbalnog sukoba s kolegom Edmundom Miletićem
Velimir BRKIĆ
Mate Linić napušta sjednicu Vijeća

Sjednica Općinskog vijeća Općine Ražanac pod predsjedanjem Jure Mataka, predsjednika OV-a, zbog mjera zaštite vezanih uz zaraznu bolest COVID-19 umjesto u Općinskoj vijećnici u utorak navečer, 15. rujna 2020., održana je u Knjižnici Jurja Barakovića. Na sjednici je nazočilo svih 13 vijećnika, sedam većinskih vijećnika iz više političkih stranaka i nezavisnih te šest iz HDZ-a.
Od kada je aktualni sat zadnja a ne prva točka dnevnog reda na sjednicama OV-a više nema poznatih ražanačkih orkanskih udara bure, uglavnom je bonaca. Međutim, na ovoj sjednici je došlo do dva eruptivna požara u kojima je u konačnici sjednicu demonstrativno napustio dopredsjednik OV-a Mate Lilić, temperamentni vijećnik iz Rtine.

Ništa od luke Porat u Ražancu

Linić se prvi put već uhvatio kvaku izlaznih vrata, ali je zahvaljujući predsjedniku Mataku, koji je smirivao situaciju, ipak odustao. Povod je bila 10. točka dnevnog reda i odluka o pokretanju postupka stavljanja izvan snage UPU-a uređenja morske luke u Ražancu – UPU Porat.
- UPU je donesen 2010. godine a nije ostvaren niti u jednom svom dijelu. Štoviše, priječio je bilo kakve intervencije tako da nije moguće pokrenuti postupak rekonstrukcije luke te urediti morske plaže, rivu i sve drugo, obrazlagao je Nikola Miletić. 66-godišnji općinski načelnik, te je nastavio:
- Planirani zahvat je predimenzioniran u odnosu na razvoj mjesta, a košta 47 milijuna kuna kojih nema. Zahvate u obuhvatu treba prilagoditi novim UPU-om Riva i UPU-om Drage jer nama između ostalog ne treba još 160 vezova već 50-ak što se može riješiti s dva pontona, tvrdi Miletić.
A onda je »planuo« vijećnik Lilić koji se, kao i većina vijećnika Općine Ražanac (Ražanac, Rtina, Jovići, Krneza, Radovin, Ljubač, Ljubački Stanovi, Podvršje), gotovo isključivo bori za interese svog naselja, svoje izborne baze.
- A što je s lukom Miočići, što je s njom. Stavio si u program Ražanac, a gdje su Miočići. Vi ćete imati sve a mi ništa, ma jeli. Forsira se Ražanac a što s Rtinom. Pa ne možeš luku raditi u Radovinu kad nije na moru. Načelniče, nećemo se igrati, ne može to tako ići, ljutito će Lilić.

Pitanja i replike

A kako se Lilić usprkos načelnikovih objašnjena nije »predavao« svoje je viđenje dao Edmond Miletić, njegov kolega vijećnik iz vladajuće garniture.
- Mate Linić je tragikomični lik, zar nemaš ništa pametnijeg za reći, poručio mu je Miletić. Lilić je odgovorio: A tko uopće na sjednici govori osim tebe, nitko. Potom je krenuo prema izlazu ali je na koncu odustao.
Kao što je i uobičajeno, vijećnik Miletić, u nepunih jedan i pol sata trajanja sjednice Vijeća postavio je gotovo dvostruko više pitanja nego svi vijećnici zajedno, čak 20-ak pitanja. Pritom je davao svoja viđenja, prijedloge, rješenja i odgovore kako načelniku Miletiću, predsjedniku OV-a Mataku i v. d. pročelniku Hrvoju Beniću, tako i vijećnicima.
- Samo ti imaš riječ, a svi mi smo budale. Njega slušamo više od jednog sata, ne mogu više, ovo je prešlo svaku mjeru, ustvrdio je Mate Lilić i 10-ak minuta prije kraja sjednice napustio ražanačku knjižnicu.
Na izvješće o radu načelnika za prvih šest mjeseci ove godine o kojem se ne glasuje primjedbu je imao Edmund Miletić.
- Što je sa stajom u Rudićima, već 15 godina o tome govorimo, susjedima smrdi, a mi ništa ne poduzimamo. Ima li sanitarna ili koja druga inspekcija u Zadru ili u Hrvatskoj da obiđe lokaciju i izda nalog za uklanjane ili dislokaciju staje, kad smo već mi nemoćni, zapitao je Miletić.

Ražanac - moj dom

- Komunalni redar izađe na teren napiše zapisnik i izda rješenje o kazni koja je 1000 kuna. Shodno komunalnom redu prekršitelj plati kaznu, odgovorio je pročelnik Benić.
Miletić je postavio pitanje o projektu »Ražanac – moj dom« u sklopu programa »Zaželi« u vrijednosti u iznosu od 1.534.780,06 kuna, 100 posto financiranog iz Europskog socijalnog fonda.
- Projekt je započeo 1. srpnja 2020. Kako je svrha projekta osnažiti i unaprijediti radni potencijal pet teže zapošljivih žena zaposlili smo dvije pa potom još tri žene. One skrbe o 20 krajnjih korisnika, starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja općine Ražanac. Kako je projekt uspješno saživio imamo sve više zainteresiranih korisnika, istaknuo je Miletić.
Jednoglasno je prošlo polugodišnje financijsko izvješće i financijski plan Knjižnice Juraj Baraković Ražanac ravnateljice Andree Beljo, te polugodišnje financijsko izvješće Dječjeg vrtića Ražanac ravnateljice Martine Bljaić.
Također i odluka o financiranju radnih bilježnica za sve učenike OŠ Jurja Barakovića Ražanac, odluka u sufinanciranju troškova javnog prijevoza za učenike srednjih škola te odluka o raspisivanju javnog natječaja u Zadarskom listu za dodjeli 10 studenskih stipendija u mjesečnom iznosu od 700 kuna ponaosob.
- Općinski proračun za 2020. koji je iznosio 13.730.000 kuna rebalansom je 16. lipnja 2020. na sjednici OV-a smanjen na 11.550. 525 kuna. Ukupni prihodi i primici u prvih šest mjeseci su 4.971.990 kuna i iznose 43,05 posto proračuna, dok su ukupni rashodi i izdaci 3.213.670 kuna, odnosno 27,82 posto godišnjeg plana. Iz navedenog proizlazi da je za razdoblje od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. ostvaren višak prihoda tekućeg razdoblja u iznosu od 1.758.320 kuna, tako da je višak prihoda raspoloživ za sljedeće razdoblje 2020. i iznosi 3.780.021 kunu, izvijestila je Danijela Mrkić, voditeljica Odsjeka za financije, proračun, nadzor i javnu nabavu.

Umjesto dvije, jedna uplatnica

- Ako je sve to kako ste rekli, a ne sumnjam, onda je to jako dobro i treba čestitati načelniku, poručio je Predrag Dušević, predsjednik Kluba vijećnika HDZ.
- Nemojte da vas to zavara, proračun smo rebalansom u lipnju smanjili za 2,5 milijuna. Također, zbog koronavirusa znatno smo smanjili obim poslova i manje ulagali, a i država je dala pomoć. Porez na dohodak je dinamični prihod i s obzirom na situaciju s ovom nepredvidivom bolešću za očekivati je veći pad prihoda, mišljenja je načelnik Miletić.
Edmond Miletić je zatražio objašnjenje zašto se komunalna naknada digla za 300 ili 500 posto.
- Komunalna naknada je bila 0,24 kune po metru četvornom, a odlukom ovog Općinskog vijeća podignuta je na 0,40 kuna po četvornom metru, i jedna je od nižih u našoj županiji. Dosad smo imali 320.000 kuna, a odsad 500.000 ili 550.000 kuna godišnje od komunalne naknade, tvrdi Miletić.
- Obveznike vjerojatno buni što sada imamo jednu uplatnicu a bilo ih je dvije, za komunalnu naknadu i za slivne vode. Sve to piše na uplatnici, podsjetila je Mrkić.
Izvršenje proračuna za šestomjesečno razdoblje prošlo je rezultatom 9: 4: Suzdržani su bili Predrag Dušević, Tomislav Ivanac, Marko Miletić i Nikola Miletić (svi HDZ).


»Općinski proračun za 2020. koji je iznosio 13.730.000 kuna rebalansom je 16. lipnja 2020. na sjednici OV-a smanjen na 11.550. 525 kuna. Ukupni prihodi i primici u prvih šest mjeseci su 4.971.990 kuna i iznose 43,05 posto proračuna, dok su ukupni rashodi i izdaci 3.213.670 kuna, odnosno 27,82 posto godišnjeg plana. Iz navedenog proizlazi da je za razdoblje od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. ostvaren višak prihoda tekućeg razdoblja u iznosu od 1.758.320 kuna, tako da je višak prihoda raspoloživ za sljedeće razdoblje 2020. i iznosi 3.780.021 kunu
Danijela Mrkić


Počasni građanin pok. Marinko Miletić, nagrada za životno djelo Nikolini Rudić

Odlukom vijećnika, koji su nakon rasprave potvrdili prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koji će se održati 2. listopada 2020. u povodu Dana Općine Ražanac i blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija ili Luzarice, počasnim građaninom će se posthumno proglasiti Marinko Miletić za razvoj turizma u Rtini kroz stvaranje perjanice hotelskog turizma u Općini.
Nagradu Općine Ražanac za životno djelo dodijelit će se Nikolini Rudić koja je svojim likovnim radom na međunarodnom natječaju Europske komisije osvojila prvo mjesto.
Nagrade Općine Ražanac dodijelit će se volonterima MO Ražanac za rad tijekom pandemije COVID-19, Ivi Čačić za zapažene rezultate na području školstva te MNK Krneza za područje športa
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)