Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mladi smo i zato neće nedostajati energije i brze igre

17.09.2020. 08:26


Povratak na parket u službenom formatu košarkaši Zadra će imati u nedjelju kad u Krešin dom u sklopu 1. kola HT Premijer lige stiže Šibenka. Susjedski derbi odmah za početak nove sezone 2020./21. željno se iščekuje i u svlačionici plavo-bijelih koji su u pripremnom razdoblju odigrali ukupno pet utakmica, a posljednje dvije provjere protiv Splita poslužile su im kao najbolji indikator. Ocjene i dojmovi su pretežito pozitivni unatoč porazu u tom zadnjem odigranom susretu na Gripama jer ipak se rezultat u takvim utakmicama najmanje gleda, a generalno u kakvom stanju košarkaši Zadra dočekuju ovosezonsku premijeru kontra Šibenke pokušao je približiti Domagoj Vuković.


Oscilacije normalne
– Pripreme su se posljednjih tjedan-dva malo smirile i ušli smo u ritam utakmica. Kreće sad ono pravo sa Šibenkom u nedjelju, a pet dana poslije slijedi nam prva prava i jaka utakmica sa Cibonom. Do tada bi trebali izgledati dobro, istina imamo još nedostataka koji će se kroz sezonu rješavati. Nije bilo loše u ove dvije provjere sa Splitom. Imali smo neke probleme, ali smo čvrsto na tragu onoga kako bi htjeli izgledati ove sezone. Trener, ajmo reći, forsira i želi da igramo agresivno i brzo pa se treba prilagoditi polako na taj ritam. Imali smo dosta oscilacija kroz ove pripremne dvoboje, ali to je sasvim normalno tako da nema razloga za bilo kakav pesimizam – kazao je Vuković koji će u novoj sezoni biti jedna od glavnih uzdanica Veljka Mršića. Kao starosjedioc na Višnjiku, već treću sezonu u nizu, Domagoj je i najkompetentniji za usporedbu ove momčadi i one koja je startala početkom lanjske sezone.
– Još uvijek je teško povlačiti paralele između nove i stare momčadi pogotovo jer sam prošle sezone igrao na drugoj poziciji, više na petici, tako da sam se nekako vratio sad na ono staro, na četvorku. Mlada smo ekipa, Darko Planinić je najstariji sa 30 godina tako da će tu sigurno biti puno energije i puno brze igre. No, teško je uspoređivati kad ova sezona još nije ni krenula. Trebamo se suočiti s nekim ozbiljnijim protivnikom da bi mogao reći nešto više na tu temu – nije htio previše špekulirati dugokosi Riječanin koji ne sumnja da će protiv Šibenke u nedjelju biti upisani prvi bodovi u domaćem prvenstvu.


Škripa tenisica
– Najvažnije je da budemo ozbiljni i opušteni, bez nervoze. Dapače, svi smo željni natjecanja zato ne sumnjam u našu pobjedu.
Ipak, taj gušt neće biti potpun jer ćete ostati uskraćeni za podršku s tribina barem što se tiče uvodnog dijela sezone.
– Kako kažu: »koga nema bez njega se mora«. Nažalost, situacija je takva da nam ne mogu navijači pomoći. Svjesni smo da nam oni donose vjetar u leđa na Višnjiku i nadamo se svi da će se ubrzo sve vratiti na staro. Potpuno je čudan osjećaj kad se čuje škripa tenisica, ali s druge strane moramo biti sretni što uopće i igramo – za kraj je kazao Vuković.




»Trener, ajmo reći, forsira i želi da igramo agresivno i brzo pa se treba prilagoditi polako na taj ritam. Imali smo dosta oscilacija kroz ove pripremne dvoboje, ali to je sasvim normalno tako da nema razloga za bilo kakav pesimizam
Domagoj Vuković


Amerikanci navikli na drugi princip igre
Pripremno razdoblje gotovo uvijek razotkrije mnoge »dječje bolesti« koje će se naravno nastojati iskorigirati kako sezona bude odmicala. Ono što je u ovom trenutku najvidljivije golim okom jest »štucanje« Amerikanaca kojima će sigurno trebati još neko vrijeme za prilagodbu.
– Mislim da je posrijedi drugi stil igre. Evo, Boykins je stigao iz G-League i svi znamo da je tamo izražena igra jedan na jedan i to je totalno drugi princip nego kod nas u Europi. Ali, ne bi trebalo biti problema s njihovom adaptacijom i siguran sam da će sve to doći ubrzo na svoje – kazao je Vuković.