Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ove akademske godine 10 posto više studenata tražilo Dom

17.09.2020. 08:16


Početak listopada znači i početak nove akademske godine koja je zbog epidemije koronavirusa drugačija od onih prošlih. Zbog cijele situacije nastava će se morati prilagoditi epidemiološkoj situaciji. Ipak, bez obzira na sve ostaje činjenica kako će gotovo više od 5.000 studenata početi ići na različita predavanja. Velik broj upisanih studenata nije sa zadarskog područja već dolaze i različitih dijelova Hrvatske, ali i Europe, što su im omogućili razni Erasmus projekti.
Vrlo velik broj studenata svake godine ima problema s pronalaženjem smještaja jer je u Zadru vrlo teško pronaći stan koji se iznajmljuje po prihvatljivim cijenama, a u Studentskom domu je vrlo malo dostupnih mjesta, ukoliko se u obzir uzme broj studenata na Sveučilištu.


Cijena 300 kuna mjesečno
Inače, cijena smještaja u Studentskom domu iznosi 300 kuna mjesečno, dok studenti, odnosno njihovi roditelji za smještaj u stanu moraju plaćati i do 1.200 kuna plus za režije. S obzirom na krizu i manjak poslova uzrokovanih koronavirusom za pretpostaviti je kako je ove godine bila vrlo velika potražnja za smještajem u Dom jer si većina studenata neće moći priuštiti smještaj u iznajmljenom stanu. Osim toga, mnoge studente muči i neizvjesnost izvođenja i pohađanja nastave. Naime, s pravom se pitaju zašto bi iznajmili neki stan i plaćali ga skupo ukoliko će nastavu pohađati putem interneta, a to mogu i u roditeljskom domu.
Provjerili smo kakav je ove godine bio interes studenata za smještaj u domu te smo iz kabineta rektorice dobili odgovor kako je ove godine ukupno bilo 547 studenata prijavljenih za smještaj u Studentski dom, Đački dom i privatni smještaj u akademskoj godini 2020./2021.
– Prioritet je ove godine bio smještaj u Studentski dom, zatim Đački dom, te subvencija privatnog smještaja. Smještaj u Studentskom domu dobilo je 206 studenata, u Srednjoškolskom đačkom domu još 67 studenata, dok je subvenciju za privatni smještaj dobilo je 150 studenata. Ove akademske godine za smještaj u dom prijavilo se 10% više studenata, napisali su nam u pismenom odgovoru iz Ureda rektorice Dijane Vican.


Brucoši useljavaju od 1. listopada do 14. listopada
Dodali su kako se studenti viših godina useljavaju u Dom od 1. rujna do 11. rujna 2020., dok se brucoši useljavaju od 1. listopada do 14. listopada 2020. godine. Inače, prema informacijama koje smo dobili sa Sveučilišta, zadarski Studentski dom ima 94 sobe s kupaonicom, od toga 76 dvokrevetnih i 18 trokrevetnih, a ukupan kapacitet je 206 ležaja.
Međutim, sljedeće godine bi se mogla poboljšati situacija s upisom u Studentski dom jer bi se trebao dovršiti novi Dom na Novom kampusu, čija se gradnja zahuktala. Taj novi Dom trebao bi imati 285 ležajeva, kao i studentsku menzu s 500 mjesta i kapacitetom od 2.415 obroka dnevno.
​Podsjetimo, za ovaj posao Sveučilište je na javnom natječaju od sedam ponuda odabrao tvrtku Projektgradnja iz Gornje Vrbe, koja bi trebala ovaj posao odraditi za 81 milijun kuna s PDV-om. Žalbeni rok za ovu odluku traje do sredine listopada te se očekuje kako bi tada Sveučilište trebalo potpisati ugovor s izvođačem. Inače rok za gradnju je 425 dana, što bi značilo, ukoliko sve bude prema planu, da bi studenti u novi dom mogli ući početkom 2021. godine.




NEIZVJESNOST
Mnoge studente muči i neizvjesnost izvođenja i pohađanja nastave. Naime, s pravom se pitaju zašto bi iznajmili neki stan i plaćali ga skupo ukoliko će nastavu pohađati putem interneta, a to mogu i u roditeljskom domu