Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Restauratorski radovi na zidnim oslicima vrijedni 400 tisuća kuna

17.09.2020. 06:49


Grad Zadar je jučer pokrenuo postupak jednostavne nabave u predmetu Restauratorski radovi na zidnim slikama i povijesnoj žbuci na 1. katu Providurove palače u sklopu 1. faze radova.
Riječ je o oslicima, odnosno muralima koji su otkriveni tijekom rekonstrukcije, nakon skidanja slojeva dogradnji i prošlih rekonstrukcija. Za tu svrhu Upravni odjel za EU fondove od Ministarstva kulture zatražio je sredstva budući da ti radovi nisu bili predviđeni prvotnim ugovorom.
– Rezultat je to arheoloških radova. Oslike na zidovima i stropovima u dvoranama Providurove palače pronađene su naknadno. Za njih se nije ni znalo pa smo zato sredstva za rekonstrukciju zatražili od Ministarstva kulture. Procijenjena vrijednost radova je 400 tisuća kuna, a rok za završetak radova je 60 dana od dana uvođenja u posao. Krajnji rok za dostavu ponuda je 25. rujna 2020. godine do 14:00 sati, rekao je Šime Erlić, pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra.
Obnova Providurove palače dio je EU projekta »Zadar baštini – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020« koji Grad Zadar provodi u partnerstvu s Narodnim muzejom Zadar, TZ-om grada Zadra, Sveučilištem u Zadru, te Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadra Nova. Ukupna vrijednost projekta obnove Providurove palače prema važećem ugovoru potpisanom u veljači 2019. godine s izviđačem radova Krekić Avangard d.o.o. iznosi 45.466.586,79 kuna, od čega je osigurano 37,5 milijuna kuna EU sredstava.
Providurova palača, odnosno ukupna površina od 3000 metara četvornih, zamišljena je kao dio kompleksa Muzeja dvije palače u kojemu je planiran prostor velikog ulaznog info hola, suvenirnice, edukacijskih dvorana, čitaonice, muzejske kafeterije, prostora za stalni postav, polivalentne dvorane, uredskih prostora te prostora za preparatorske i druge radionice Narodnog muzeja Zadar.