Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
GLAZBENA ARHEOLOGIJA - Dina e Mel u Zadru premijerno predstavljaju album Slavuj
Riječ je o muzikološkom istraživanju građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili
Album Bërbili (Slavuj)

U srijedu, 23. rujna u 20 sati u crkvi sv. Nikole u Zadru održat će se koncert kojim će Dina e Mel, duo koji čine zadarske glazbenice - pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković - promovirati album Bërbili (Slavuj) - Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa.
Ovaj album u ožujku 2020. je, netom prije početka pandemije koronavirusa, izdala izdavačka kuća Nota Bene iz Zagreba. Glazbenice su se odlučile premijerni koncert održati u rodnom Zadru u kojega su se još u 18. stoljeću nastanili doseljenici s područja Skadarskog jezera čiju glazbenu baštinu oživljavaju na albumu uz gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz). Od ožujka do danas ovaj album dobio je više stručnih kritika u kojima autori poput Ennija Stipčevića (Zadarska smotra), Ilka Čulića (Express), Ane Vidić (Cantus), Domagoja Marića (Vijenac), Mišela Kalajžića (Slobodna Dalmacija) i Toma Newella (Songline Magazine) ovo izdanje ocjenjuju kao autentičnu i originalanu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili.
Na koncertu u Zadru očekuje nas premijerna izvedba ovog world-music projekta uživo ali i promocija video-spota kojega je producirala, režirala i snimila Mare Milin, dok montažu potpisuje Maida Srabović/Tetrabot, a ulogu slavuja u njemu igra zadarska koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Josipa Štulić koja je diplomirala na Eksperimentalnoj akademiji suvremenog plesa u Salzburgu.
U pripremi koncerta pomogli su Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru.
Ulaz na ovaj koncert je slobodan. Zbog epidemioloških mjera, potrebno je rezervirati mjesto te dostaviti podatke na e-mail: dinaemel.info@gmail.com.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)