Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Gradsko vijeće nije samo sebi svrhom«

17.09.2021. 07:00


Sjednica Gradskog vijeća grada Zadra, koja se prenosila izravnim videoprijenosom na mrežnoj stranici Grada Zadra, potrajala je do dugo u noć, ili preciznije do jutra. Započela je u srijedu u 16 sati, a završila u četvrtak u 6 sati i 30 minuta.
Usprkos dugogodišnjem održavanju sjednice u jutarnjim satima, s tradicionalnim početkom Aktualnog sata u 9.00, novoizabrani predsjednik Vijeća Marko Vučetić uveo je novu praksu u kojoj, kako on kaže, vijećnici neće izostajati s posla zbog vijećničke aktivnosti.
– Drugi, još bitniji, razlog je što građani u poslijepodnevnim satima, nakon posla, mogu rasterećeno pratiti rad Gradskog vijeća. Jasno je da se ova namjera izjalovila zbog toga što je Vijeće trajalo do jutra, započeo je Vučetić koji nije očekivao da će sjednica toliko trajati, budući da je imala znatno manje točaka negoli ona prošla.


Sjednica trebala trajati tri sata
Vučetić je zaključio kako ovakva sjednica, s ovakvim točkama, nije trebala trajati dulje od tri sata.
Nameće se logično pitanje – zašto je onda potrajala toliko dulje.
– Zbog Poslovnika koji je loš i treba ga, tvrdi Vučetić, mijenjati jer daje beskrajne mogućnosti za besmislene govore. Vijećnici imaju veća prava nego saborski zastupnici. Imaju više vremena na raspolaganju; od replika do povrede Poslovnika. Ukoliko nešto prekrše, nisu predviđene nekakve velike sankcije. Vijeće je disfunkcionalno zbog kršenja Poslovnika ili Poslovnika koji nije dobro uređen. Moja je namjera da, do kraja ove godine, u dogovoru sa svim klubovima, donesemo novi poslovnik, najavljuje Vučetić.
Kad je riječ o točkama za koje se opravdano očekuje dulje trajanje, primjerice kad se radi o proračunu ili rebalansu proračuna, saznajemo od Vučetića, sjednica bi započinjala u jutarnjim satima.


Manjkavosti Poslovnika
– Nije problem u vremenu početka sjednice, nego je problem u besmislenom trajanju sjednice. Vijećnici trebaju shvatiti da je bitno poslati nekoliko političkih poruka, a ne da Veliku vijećnicu koriste umjesto logopedskih vježbi. Rad vijećnika ozbiljan je rad koji se dijelom sastoji od odgoja građana u građanskom smislu. Pa je potrebno slati političke poruke, ali potrebno je i osmisliti lokalne komunalne politike, objašnjava Marko Vučetić i dodaje da kao vijećnici trebaju posredovati političke poruke koje će podignuti razinu građanske svijesti što se, kako on kaže, još uvijek ne događa.
Kako zaključuje i ponavlja, nije problem u tome kad sjednica Vijeća započinje, već kako se odvija. A odvija se otežano, kaže on, zbog manjkavosti Poslovnika i toga što vijećnici ne znaju odredbe Poslovnika.
– Poslovnik daje mnoge mogućnosti koje zapravo nisu mogućnosti nego političko mrcvarenje, dodaje Vučetić.
Bez obzira što mediji, posebice tiskani, nisu u mogućnosti pratiti ovakve kasnonoćne sjednice za sutrašnje novinsko izdanje, i što građani vrlo vjerojatno nisu proveli noć uz sjednicu s brojnim elementima drame apsurda, predsjednik Vijeća smatra sjednice transparentnima.
– Ovaj rad jest transparentan zato što se ne dogovaramo na mjestima izvan Vijećnice. Djelomično i to pridonosi okolnosti zbog kojih sjednica dulje traje. Sve što nastaje, nastaje pred očima gledatelja i medija, tvrdi Vučetić.




Prijatelji izvan Vijećnice
Na sljedećoj sjednici Vučetić će od epidemiološke službe zatražiti fizičko prisustvo medija.
Na taj će se način zornije prenijeti atmosfera, pa i ona s hodnika.
Naime, Vučetić otkriva da izvan Vijećnice imaju skoro pa prijateljski odnos.
– Građani trebaju shvatiti da mi ne nastupamo kao metafizički neprijatelji, već nastupamo kao politički oponenti ili suradnici u Gradskoj vijećnici. Povišeni govori prestaju u hodniku, postaju ljudski, gotovo prijateljski, priča Vučetić.
– Razina komunikacije je, navodi dalje predsjednik Gradskog vijeća, neprimjerena, ali dobro da je javna. Neka se građani suočavaju s izabranim predstavnicima onakvima kakvi jesu. Imajmo na umu da su oni koji sjede u Vijeću iznad prosjeka razine političke svijesti grada Zadra zato što su izabrani. Meni je to zastrašujuće, kazuje Vučetić.
Bruno Milin (HDZ), potpredsjednik Gradskog vijeća, komentirao je da bi sjednica održana u jutarnjim satima bila bolja iz više razloga.
– Prvo, vijećnici bi došli odmorni na sjednicu i onda bi kvaliteta rasprava, prema mom sudu, bila bolja. S druge strane, mi nismo profesionalci, saborski zastupnici pa da živimo od politike, mi smo volonteri. Neki možda i poslijepodne rade. Ali onaj tko radi ujutro, do 16 sati se, da tako kažem, »isprazni« obavljajući svoje zadaće. Dakle, nakon rada, dođete na sjednicu koja traje od ručka do doručka, slikovito tumači Milin.
No, kako dodaje Milin, s druge strane, ovakav termin omogućuje da vijećnici ne moraju tražiti slobodan dan na svom radnom mjestu. Ali, postavlja se pitanje jesu li dan nakon cjelodnevne, odnosno cjelonoćne sjednice ti ljudi sposobni obavljati svoj posao?


Sjednica izvan kontrole
Teško, kroz smijeh priznaje Milin.
Osim toga, kazuje kako je sjednica bila izvan kontrole.
– Gubi se energija. Imamo Poslovnik, a naš poslovnik je možda najlabaviji od svih poslovnika gradova i daje široku slobodu vijećnicima. Ako bismo mijenjali određene točke Poslovnika, zajedničkim dogovorom svih vijećnika, to jest ako bismo nešto suzili, bilo bi onih koji bi rekli da im se oduzima vrijeme, govor i da takvo postupanje nije demokratski, govori Milin i dodaje da se, prema njegovom mišljenju, ni taj »labavi« poslovnik ne koristi kako bi trebalo.
No, vratimo se na transparentnost u sitnim noćnim satima i uspjeh poslijepodnevne sjednice u očima onih koji su svojim glasovima vijećnicima omogućili vijećničke klupe.
– Tvrdim da se sve što se događa tijekom dana, makar to bilo Gradsko vijeće, više prati nego kad se nešto događa popodne ili, još gore, noću. Gradsko vijeće nije samo sebi svrhom, to je gradski parlament izabran za četverogodišnje razdoblje i mora biti otvoren i transparentan. Ako su mislili da će biti demokratskije u popodnevnim i noćnim satima, prema mom mišljenju, to je pogreška, taj cilj nije ostvaren, naglasio je Milin.
A razlog verbalnog maratona, smatra Milin, leži u neprimjerenosti i uvredama.
– Ako se siluje sjednica Gradskog vijeća i ako netko time želi dokazati neku svoju nadmoć u sadašnjim odnosima u Vijeću, onda to nije dobro za građane, od toga nemaju koristi, a nemamo ni mi, a kamoli građani, zaključuje Milin.